Select Menu


Η στρατηγική της Λισσαβώνα απέτυχε, όπως επίσης και το μοντέλο που βασιζόταν μόνο στη λιτότητα. Αυτή η δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Matteo Renzi, ο οποίος μίλησε στο Festival Οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Trento της βορειοανατολικής Ιταλίας.

«Κατά την άποψή μου η Ατζέντα της Λισσαβώνα απέτυχε, διότι το όνειρο μιας Ευρώπης επικεφαλής του πλανήτη δεν πραγματοποιήθηκε», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Matteo Renzi υπογράμμισε ότι επιθυμεί «ένα μοντέλο που να μην είναι αυτό της ανάπτυξης χωρίς απασχόληση, το οποίο να βασίζεται στο ταλέντο και στην καινοτομία. Το μοντέλο που βασιζόταν μόνον στη λιτότητα απέτυχε, μια Ευρώπη η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην πειθαρχία των προϋπολογισμών, αποτελεί πρόβλημα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα σχέδιά του για το μέλλον πρόσθεσε ότι «τον Σεπτέμβριο, όταν η Ιταλία θα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της, θα αρχίσει με αποφασιστικότητα που δεν φαντάζεστε την μάχη κατά της λιτότητας. Δεν λέω ότι θα πάμε να τα κάνουμε άνω κάτω, αλλά κάτι παρόμοιο».

Αλλά και ο πρώην υπουργός των Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Henry "Larry" Summers, από τη Δρέσδη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της συνόδου του G7, αναφέρθηκε στο ζήτημα της λιτότητας που επιβάλλεται σε χώρες της ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Lawrence Henry "Larry" Summers ανέφερε πως «κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η κατάσταση με την Ελλάδα θα βελτιωθεί πολύ αν καταστεί δυνατό να βρεθεί μια λύση», ενώ παράλληλα προσέθεσε πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν βήματα. Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και να είναι πιο ξεκάθαρη σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός των Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε πως: «Αλλά και οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν όρια στον βαθμό λιτότητας που μπορεί να επιβληθεί και εν τέλει τα προβλήματα λύνονται μέσω ανάπτυξης. Δεν λύνονται μέσω λιτότητας και χρειάζεται να εργαστούν με τους Έλληνες πάνω σε μια στρατηγική για ανάπτυξη».

Οι δυτικοί τώρα συνειδητοποίησαν πως η διαρκής λιτότητα δεν είναι λύση; Ο Ιταλός πρωθυπουργός μήπως άργησε να συνειδητοποιήσει την σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχει παγιδευτεί εδώ και καιρό η χώρα του;

Βλέπουμε πως τα πάντα γύρω μας βοούν πως πρέπει άμεσα να αποχωρήσουμε από την ευρωζώνη και να πορευθούμε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι, μακρυά από τα δολίως σχεδιασμένα πλάνα της λεγόμενης "νέας τάξης".

Μανώλης Β. Βολουδάκης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top