Select Menu



Ιστορικοί και άλλοι μελετητές κάνουν λόγο για ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις που πιστοποιούν ότι στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι από εμάς δεν κοιμούνται σωστά .

Το 2001 ο ιστορικός Roger Ekirh από την εταιρία « Virginia Tech » δημοσίευσε ένα άρθρο , για το οποίο διεξαγόταν έρευνα γύρω στα 15 χρόνια . Σε αυτό , ο ίδιος φρόντισε να συγκεντρώσει ικανό ποσοστό ιστορικών στοιχείων σχετικά με το ότι οι άνθρωποι στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν κοιμόνταν δύο φορές την ημέρα αντί για μία .

Το 2005 δημοσίευσε ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα . Σ’ αυτό υπήρχε μια συλλογή από περισσότερες από 500 παραπομπές σε εικόνες από τον ύπνο των ανθρώπων του παρελθόντος . Στοιχεία είχαν παρθεί από ημερολόγια , ιατρικά βιβλία , λογοτεχνία , συμπεριλαμβανομένων και της Οδύσσειας του Ομήρου και της ιστορίας των φυλών της Νιγηρίας .

Ο Ekirh διαπίστωσε ότι ο παραδοσιακός 8ωρος νυχτερινός ύπνος σε γενικές γραμμές δεν προσιδιάζει και πολύ στους ανθρώπους . Οι πρόγονοί μας κοιμούνταν το βράδυ δύο φορές , με ένα διάλειμμα τα μεσάνυχτα . Αρχικά , οι άνθρωποι πήγαιναν για ύπνο στις 19:00 με 20:00 μ.μ. και στη συνέχεια ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα κατά τις 23:00 με 24:00 . Παρέμεναν ξύπνιοι συνήθως γύρω στις τρεις ώρες (αυτή την ώρα οι άνθρωποι προέβαιναν σε νυχτερινές περιπτύξεις , ασχολούνταν με την τέχνη , τη συγγραφή βιβλίων κι ούτω καθεξής ) και στη συνέχεια πήγαιναν ξανά για ύπνο μέχρι το πρωί .

Τη δεκαετία του 1990 , ο ψυχίατρος Thomas Wehr διεξήγαγε ένα περίεργο πείραμα . 14 διαφορετικοί άνθρωποι είχαν τοποθετηθεί σε ειδικό κλειστό δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Τους έκλεισαν το φως για 14 ώρες συνεχόμενα . Και κατόπιν για 10 ώρες το άναψαν . Και έτσι 30 φορές για ένα μήνα .

Την τέταρτη εβδομάδα οι άνθρωποι άρχισαν να κοιμούνται όπως οι πρόγονοί τους , δηλαδή δύο φορές το βράδυ για 3-4 ώρες τη φορά .

Ο Ekirh είχε παρατηρήσει ότι η συνήθεια να κοιμάται κανείς δυο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας άρχισε να εξαφανίζεται στην Ευρώπη στο τέλος του XVII αιώνα . Η ανώτερη κοινωνική τάξη στη Βόρεια Ευρώπη είχε αποφασίσει ότι , ήταν πιο « αποδοτικό » να πάει κανείς για ύπνο αργότερα και να κοιμηθεί μέχρι το πρωί μια και καλή .

Το 1920 όταν όλοι - από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια μέχρι τους πρώτους καπιταλιστές - έκαναν υπερωρίες , η ιδέα ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος δύο φορές τη νύχτα , εντελώς εξαφανίστηκε από τη δημόσια συνείδηση .

Γιατί συνέβη αυτό;

Τον XVII αιώνα οι πόλεις γίνονταν ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένες . Η νύχτα στην πόλη ήταν η στιγμή του 24ώρου , όταν περπατούσαν στους δρόμους μόνο εγκληματίες , πόρνες και μέθυσοι . Οι « αξιοπρεπείς » άνθρωποι προτιμούσαν να πάνε για ύπνο το βράδυ , ώστε " να μη τα βλέπουν όλα αυτά " . Σε αυτή τη θεωρία , τουλάχιστον , πιστεύει ο ιστορικός Craig Koslofsky .

Και κάτι ακόμα . Το Παρίσι το 1667 έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο με φωτισμένους δρόμους . Αυτό ώθησε τους Παριζιάνους ν’ αγαπήσουν τους απογευματινούς περιπάτους . Στην πορεία , ήρθε η βιομηχανική επανάσταση , οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται πρακτικά , χωρίζοντας τη ζωή όχι σε μέρες , αλλά σε ώρες .

Τα παιδιά τα έβαζαν να κοιμούνται τη νύχτα . Επιβλήθηκε συγκεκριμένο ωράριο και έγινε κάτι αυτονόητο .

Πού είναι το λάθος δηλαδή ;

Ο Ekirh πιστεύει ότι τα περισσότερα προβλήματα ύπνου του σύγχρονου ανθρώπου προκαλούνται από το γεγονός ότι έχουμε επιτρέψει στον εαυτό μας να πάει ενάντια στη φύση .

Είμαστε προγραμματισμένοι να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίς και να ξυπνάμε στη μέση της νύχτας .

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται με βάση ένα τέτοιο πρόγραμμα , μπορούν να εκμεταλλευτούν το 3ωρο ή 4ωρο διάλειμμα από το κρεβάτι στη μέση της νύχτας για να λύσουν στο μέγιστο ζητήματα δημιουργικότητας . Αυτή η ώρα μπορεί να είναι το πιο σημαντικό χρονικό διάστημα της ημέρας σας !

Με την ευκαιρία , η έννοια "αϋπνία" στην ψυχιατρική , εμφανίστηκε τον ΧΙΧ αιώνα , όταν η απόρριψη του ύπνου των δύο φάσεων εδραιώθηκε στην ευρωπαϊκή κοινωνία εντελώς . Την ίδια στιγμή οι πρώτοι άνθρωποι που παρουσίασαν αυτή τη διαταραχή , παραπονέθηκαν ότι τείνουν συνεχώς να ξυπνούν μέσα στη νύχτα και στη συνέχεια δεν μπορούν να κοιμηθούν .

Σε γενικές γραμμές , αν αυτό το είδος της αϋπνίας θα αρχίσει να βασανίζει και εσάς , μην πανικοβληθείτε . Χρησιμοποιήστε αυτή την « ευκαιρία » με το μέγιστο όφελος : σκεφτείτε , ονειρευτείτε , διαβάστε , προσευχηθείτε , εργαστείτε ή μπορείτε να προβείτε σε οποιαδήποτε πνευματική πρακτική . Την επόμενη μέρα όμως προσπαθήστε να πάτε για ύπνο νωρίτερα .

Πηγή: econet.ru
Μετάφραση - Επιμέλεια : Το ιδιόμελο, logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top