Select Menu


Η αποχή που αποφάσισαν οι δικηγόροι με το πανελλαδικό δημοψήφισμά τους είναι επιτέλους μία κινητοποίηση υπέρ του κοινωνικού συνόλου και ενδεχομένως και σε βάρος των συμφερόντων του κλάδου τους.

Οι δικηγόροι σε ποσοστό περίπου 94% εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Πίσω από αυτό το αδιάφορο εν πρώτοις για τους πολίτες τίτλο κρύβεται η αλλαγή που έφερε η κυβέρνηση στον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών κατά τρόπο που να ευνοούνται οι τράπεζες και σε βάρος όλων των άλλων, των ιδιοκτητών των ακινήτων, των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων.

Μέχρι τώρα για να βγει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό έπρεπε να γίνει δίκη. Τώρα η διαδικασία γίνεται συνοπτική και αντικαθίσταται από τις ένορκες βεβαιώσεις. Για τις τράπεζες είναι απλό και κερδίζουν χρόνο και ανθρωποώρες, για τους ιδιώτες είναι πιο δύσκολα αφού πάλι θα προσφύγουν στις υπηρεσίες των δικηγόρων. Με τις καινούργιες διαδικασίες ο οφειλέτης θα έχει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να ζητήσει ανακοπή και να σταματήσει τον πλειστηριασμό.

Προβλέπεται ακόμη ότι η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού θα είναι η εμπορική αξια του ακινήτου την ημέρα της κατάσχεσης, που πολύ απλά σημαίνει ότι με την υποβάθιση των αξιών που έχει συντελεστεί ο οφειλέτης θα χάνει το ακίνητο αλλά το υπόλοιπο του αρχικού δανείου θα συνεχίσει να τον βαραίνει. Όταν θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί η Ελλάδα θα γεμίσει ανθρώπους που θα έχουν χάσει τα σπίτια τους με συνοπτικές διαδικασίες και θα χρωστάνε τα μαλιοκέφαλά τους στις τράπεζες.

Αυτά στην περίπτωση απλών ιδιοκητών ακινήτων. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που έπεσαν έξω και ξεκινούν διαδικασίες εκπλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας τους που πάντα είναι προσημειωμένη προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη που αφήνουν. Μέχρι τώρα από τον εκπλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας μίας επιχείρησης που χρεωκοπούσε καλύπτονταν πρώτα τα χρέη προς τους εργαζομένους, ακόλουθως προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μετά έπαιρναν σειρά το δημόσιο και οι τράπεζες. Με τον καινούργιο κώδικα αυτά τελειώνουν, πρώτα οι τράπεζες λέει η κυβέρνηση και μετά εάν υπάρξει υπόλοιπο όλοι οι άλλοι. Έτσι όμως εκτός από τους εργαζόμενους που μετά από μήνες που μένουν απλήρωτοι δεν έχουν λαμβάνειν τίποτε επιβαρύνονται σημαντικά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην συζήτηση του νομοσχεδίου όταν είχε τεθεί ο σχετικός προβληματισμός αρμόδιος από την πλευρά της κυβέρνησης είχε πει ότι “δεν πειράζει το κράτος θα τα καλύψει από αλλού”, προφανώς είτε από μείωση των συντάξεων είτε από αύξηση της δικής του συμμετοχής στην χρηματοδότηση.

Όσο για τους δικηγόρους από την στιγμή που ο νέος κώδικας προβλέπει την διαδικασία των ένορκων βεβαιώσεων, η ρύθμιση δεν τους βλάπτει δουλειά θα έχουν και αμοιβές θα παίρνουν. Άρα δεν θίγονται οι ίδιοι. Ωστόσο ως δικηγόροι γνωρίζουν ότι συνιστά η όλη ρύθμιση μία κατάφωρη αδικία εναντίον των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και συνολικά του κοινωνικού συνόλου. Με την αποχή που αποφάσισαν πάλι χάνουν αφού θα σταματήσουν να δικάζουν και να αμοίβονται και ακολούθως θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα πινάκια που είναι ήδη πηγμένα με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να εκδικάζονται μετά από χρόνια.

Σπύρος Γκουτζάνης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top