Select Menu


Σύνταξη για όλους στα 62 έτη και νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, που μπορεί να φτάσουν έως και το 20%, είναι οι απαιτήσεις της τρόικας, που εκφράστηκαν στο Παρίσι στο πλαίσιο των διήμερων διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι διαφώνησε με τις συγκεκριμένες προτάσεις να περιοριστεί κατά 1 δισ. ευρώ η δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία και αντιπρότεινε το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων για τη διετία 2016-2017 αλλά και την αύξηση από τα 4.500 ένσημα (15 έτη) στα 6.500 (21,5 έτη) για τη χορήγηση της σύνταξης. Η τρόικα φαίνεται ότι σκληραίνει τη στάση της αναφορικά με το ασφαλιστικό, αφού ουσιαστικά το συνδέει με το δημοσιονομικό κενό της χώρας, το οποίο οριοθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ, το λιγότερο. Πιο αναλυτικά, οι απαιτήσεις των δανειστών της χώρας, αναφορικά με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, έχουν ως εξής:

Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης: Η τρόικα πιέζει για αλλαγές προς το χειρότερο, με όριο τα 62 έτη για τη χορήγηση της σύνταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλες οι ειδικές κατηγορίες για τις οποίες χορηγείται σύνταξη σε μικρότερη ηλικία (μητέρες με ανήλικο, ασφαλισμένοι πριν από το 1983, εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) θα θιγούν, με σημαντική αύξηση του χρόνου παραμονής στην εργασία.

Μείωση συντάξεων: Η τρόικα έχει ζητήσει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, που θα χορηγηθούν από την 1/1/2015 και μετά, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει περικοπές έως και 20%. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ η τρόικα απαιτεί να μειωθούν οι συντάξεις που καταβάλλονται ήδη στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών, μέσω ισόποσης μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και παροχών αλλά και παρεμβάσεων στις συντάξεις που χορηγούνται και αφορούν ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ.

Κατώτατη σύνταξη: Η τρόικα ζητά να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την κατώτατη σύνταξη. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ βρίσκεται στα επίπεδα των 487 ευρώ, ενώ χωρίς την κρατική χρηματοδότηση υποχωρεί στα επίπεδα από 280 έως 310 ευρώ.

«Πάγωμα» συντάξεων: Η τρόικα φαίνεται ότι κάνει αποδεκτή την πρόταση της κυβέρνησης για να «παγώσουν» οι συντάξεις τη διετία 2016-2017, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κάπως το δημοσιονομικό κενό.

Προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης: Από τις διαπραγματεύσεις προκύπτει ότι μπαίνει τέλος στη δεκαπενταετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) ως αρχική προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης. Προτείνεται να υπάρξει νέο όριο στα 21,5 έτη (6.500 ημέρες ασφάλισης), που όμως θα εφαρμοστεί για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά, δηλαδή το 2015 γίνονται 40 ετών.

Γκίκας:«Πιο αδιάλλακτο το ΔΝΤ»

Μπορεί χθες, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης να ισχυρίστηκε ότι πήγαν καλά οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, λίγη ώρα αργότερα όμως, συνομιλώντας με βουλευτές σε πηγαδάκι στο Κοινοβούλιο, παραδέχτηκε τη σκληρή πραγματικότητα. Οτι δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο δεν έχει ξεχάσει τις κυβερνητικές δηλώσεις περί απομάκρυνσής του από το ελληνικό πρόγραμμα έως το τέλος του χρόνου αλλά θέλει να πάρει και τη ρεβάνς.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να είπε, σκιαγραφώντας τα τεκταινόμενα στο Παρίσι, ότι: «Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το ΔΝΤ. Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο». Ο υπουργός Οικονομικών όμως έκανε μια ακόμη αποκάλυψη, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα, αναφέροντας «μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%!».

Το υπουργείο Οικονομικών σε απάντησή του επί της ουσίας επιβεβαίωσε τα όσα φέρεται να είπε στους βουλευτές ο Γκίκας Χαρδούβελης.

dimokratianews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top