Select Menu


Ο κύριος Σάλλας της Πειραιώς είναι αυτό που λένε… όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω!

Ή θα τον δεις να φωτογραφίζεται με τον Άκη Τσοχατζόπουλο…


Ο Μ. Σάλλας γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο και σπούδασε οικονομικά, φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση, ήταν ένας από τους συνιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραφαν την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και ένας από τους 149 προσκεκλημένους στην παρουσίασή της από τον Ανδρέα Παπανδρέου.


Τη δεκαετία του ’80 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, Διοικητής της Ε.Τ.Β.Α, πρόεδρος της επιτροπής του Χρηματιστηρίου…

Η Φωτογραφία από τότε που έκλειναν deals : Εξαγορά της κρατικής ΕΤΒΑ από την Τράπεζα Πειραιώς (2002), Υπουργός Ανάπτυξης : Άκης Τσοχατζόπουλος, Διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς : Μιχάλης Σάλλας

Το 1989 αποχωρεί από το δημόσιο και ιδρύει την «Ιδιωτική Επενδυτική» μπαίνοντας επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών. Η ίδια σχεδόν ομάδα πλαισιωμένη από τους Μπήτρο, Ηλιάδη, Δασκαλαντωνάκη (ξενοδοχειακός όμιλος), Βασιλάκη (Aegean), Φουρλή (Ikea, Intersport), Δασκαλόπουλο (Πρόεδρος ΣΕΒ), τον Δεκέμβρη του 1991 εκμεταλλεύονται τις αποκρατικοποιήσεις και αγοράζουν την τράπεζα Πειραιώς από την Εμπορική Τράπεζα.

Το 1997 στην ομάδα μπαίνει και ο Κων. Αγγελόπουλος (Χαλυβουργική…), ενώ το 1998 με την απορρόφηση της τράπεζας Κύπρου συμμετέχει κι ο όμιλος Βαρδινογιάννη.

Την περίοδο Σημίτη του χαρίζεται κυριολεκτικά η τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης και ο ίδιος στηρίζει την κυβέρνηση και δηλώνει το 2000, λίγο πριν από το κραχ του χρηματιστηρίου και όταν αυτό βρισκόταν στις 4.500 μονάδες, ότι το χρηματιστήριο θα φτάσει τις 7.000 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ μόλις κέρδισε το 2000, του ανταπέδωσε εν μέρει τη χάρη δίνοντάς του την ΕΤΒΑ και ενισχύοντας έτσι τη θέση του στα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.

Το απίστευτο σκάνδαλο με την εξαγορά της Αγροτικής

Το σκάνδαλο της Αγροτικής, κάποτε θα διευθετείτο. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Γιατί τα λεφτά που χρωστάνε οι δύο αιώνιοι νταβατζήδες του Ελληνικού λαού, δηλαδή τα κομμάτα της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι πολλά, πάρα πολλά πλέον για να τα αντέξουν οι πλάτες τους. Κι επειδή απ ό,τι γνωρίζουν και γνωρίζουμε, οι πλάτες οι δικές μας είναι ...πιό ανθεκτικές και πιο μεγάλες, κι έτσι θα τα ...υποστούμε...εμείς!

Εγώ μόνο απλώς αναρωτιέμαι, πόσο ...φυτά έχουμε γίνει, πόσο ευκολόπιστοι, πόσο ηλίθιοι ή και γώ δε ξέρω τι άλλο. Πώς και με ποιά λογική εμπιστευτήκαμε ξανά τους ...απατεώνες να ξαναδιαχειριστούν τις τύχες μας (και σε αυτό κυριολεκτώ!) σε αυτήν την πλέον κρίσιμη για το έθνος και τη πατρίδα κατάσταση την οποία ζούμε. 

Στο δια ταύτα λοιπόν.

Μέχρι το 1981, η Αγροτική ήταν έξω απο κάθε πολιτικό παιχνίδι. Κανείς πολιτικός παράγων δεν είχε τολμήσει να απλώσει (σοβαρά) χέρι σε αυτόν τον οργανισμό. Μικροδιευκολύνσεις σε ημέτερους κομματικούς "φίλους" γινόταν, αλλά ήταν απειροελάχιστες κι αυτές επι κυβερνήσεως της Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου κάποιοι "κομματάρχες" στη Θεσσαλία πήραν κάποια ποσά ως ...δωρεές όπου τελικά οι μισοί κατέληξαν στις φυλακές Αβέρωφ επί κυβερνήσεως των Αποστατών το 1965. 

Κατα τα άλλα, τίποτε το μεμπτόν. Μέχρι το 1981, τη μοιράια δηλαδή ημερομηνία που το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε την εξουσία. Τότε άρχισε και η απότομη κατρακύλα, τα απίστευτα σε μέγεθος σκάνδαλα και η...χωρίς προηγούμενο κατασπατάληση του χρήματος των Αγροτών απο το κομματικό χαμαιτυπείο τον σοσιαλ(η)στών.

Ο Παπανδρέου, για να ικανοποιήσει περισσσότερο τους χιλιάδες κομματικούς οπαδούς του παρά τις επιταγές της ΕΟΚ που είχε συγκεκριμένη αγροτική πολιτική την οποία θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα, δημιουργεί συνεταιριστικές οργάνώσεις όπως η ΚΥΔΕΠ, η Ελαιουργική, η ΑΓΡΕΞ, η ΣΕΚΟΒΕ, η ΣΕΒΑΘ η ΠΡΟΜΕΤ κ.λ.π., οι οποίες και χρηματοδοτούνται απ ευθείας απο την Αγροτική Τράπεζα, με δάνεια τα οποία κατέληγαν στις...τσέπες των διοικητών των συνεταιρισμών, του κομματικού στρατού τους παρά το γεγονός οτι η ΕΟΚ επιδοτούσε με χοντρά λεφτά την παραγωγή και την τυποποίηση. 

Ειδικά η ΑΓΡΕΞ, που τα αρχικά της σημαίνουν "ΑΓΡοτικές ΕΞαγωγές", γίνεται ο Νο1 οργανισμός στον οποίο ο οχετός είχε απίστευτο βάθος. Σειρά ολόκληρη απο κομπίνες "αγροτών" οι οποίοι δεν είχαν πιάσει...τσάπα στα χέρια τους και υπεξαιρέσεις 24 δις δραχμών απο στελέχη και μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ με αποκορύφωμα το σκάνδαλο του Γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, όπου έστειλε δύο χρόνια φυλακή τους Αθανασόπουλο και Αποστολόπουλο και ζημία 25 δις δραχμών. Η Αγροτική Τράπεζα την οκταετία 1981-1989, καταγράφει ζημίες 4 τρισεκατομμυρίων δραχμών μόνο! 

Ζημιές οι οποίες καλύφθηκαν στο τέλος από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων την τετραετία της μεγάλης κρίσης 1985-1989, με νέα δάνεια και παροχές απο τα ΜΟΠ που προοριζόταν για άλλο σκοπό, κατέστησαν εν τέλει την άλλοτε κραταιά τράπεζα, μια προβληματική εταιρεία του δημοσίου. Οι αγρότες κινητοποιήθηκαν πολλές φορές λόγω της απίστευτης αυτής ρεμούλας των ημέτερων της ΠΑΣΟΚικής λαίλαπας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Παπανδρέου είχε ανοίξει για τα καλά το δρόμο όμως, για να ακολουθήσουν κι άλλοι. Δηλαδή οι της ΝΔ, όπου είχε μείνει έξω απο το ...χορό των δίς και πολύ της ...κακοφαινόταν. Η ΝΔ του Μητσοτάκη, ανοίγει το χορό των ...κομματικών δανείων και επιχορηγήσεων, που φτάνουν σε ιλιγγιώδη ποσά ειδικά το 1993 όπου και έδωσε τη μεγάλη μάχη για να παραμείνει στην εξουσία και τελικά την έχασε. τη σκυτάλη πήρε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, ο οποίος στη συνέχεια της ιστορίας την ...εκσυχρονοποιεί και τη...βγάζει στην ...τραπεζική αγορά, εξισώνοντάς την με τις άλλες εμπρικές τράπεζες, για να μπορέσει η τράπεζα μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία να ... εξυγιανθεί δημιουργώντας ολόκληρο χρηματοπιστωτικό όμιλο. 

Τα κόμματα όμως δεν την...άφησαν να αγιάσει, μιας και ΄΄οποια κέρδη αποκόμιζε, αυτά κατόρθωναν να την απομυζούν, παίρνοντας με το έτσι θέλω τεράστια ποσά με εγγύηση τις ...κρατικές επιδοτήσεις. Ετσι, τα χρήματα κατασπαταλώνται σε ...κομματικές συγκεντρώσεις που κοστίζουν εκατομμύρια, σε μετακινήσεις ψηφοφόρων δωρεάν με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ και ασφαλώς στις ...πολύωρες εμφανίσεις κομματικών στελεχών στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, που κόστιζαν ολόκληρες περιουσίες!

Το ξεπούλημα της Αγροτικής περιλαμβάνει πολλές πτυχές -εξίσου οδυνηρές- για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και την ελληνική οικονομία, στις οποίες κάποιος θα μπορούσε να επικεντρωθεί. 

Όμως το μεγάλο σκάνδαλο είναι αλλού: στους όρους με τους οποίους αξιοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπέρ της Πειραιώς. Οι όροι αυτοί δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστοί από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που από μόνο του ενισχύει την αδιαφάνεια και τις υποψίες. Παρ’ όλα αυτά έχουν διαρρεύσει πληροφορίες, που αποκαλύπτουν το μέγεθος του σκανδάλου.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς από την «καλή» Αγροτική αποκτά παθητικό (καταθέσεις κ.τ.λ.) ύψους 21,4 δισ. και ενεργητικό (δάνεια, πάγια κ.τ.λ.) ύψους 14,7 δισ. Το κενό για να ισοσκελιστεί ο ισολογισμός τής υπό μεταβίβαση τράπεζας, ύψους 6,7 δισ., θα χορηγηθεί από το ΤΧΣ. Παράλληλα, το ΤΧΣ θα χορηγήσει 500 εκατ. στη νέα τράπεζα για να πιάσει τους στόχους κεφαλαιακής επάρκειας (8%), ενώ παράλληλα, από το πρώτο στάδιο ανακεφαλαιοποίησης, η Πειραιώς είχε λάβει από το ΤΧΣ 4,7 δισ. ευρώ για να καλύψει αυτόν το στόχο. Επειδή όμως ο στόχος κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) από τη Βασιλεία 2 είναι 10%, το νέο σχήμα θα χρειαστεί επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Συνολικά δηλαδή το ΤΧΣ θα έχει χρηματοδοτήσει το νέο σχήμα με ένα ποσό που θα προσεγγίζει τα 13 δισ.!

Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς, για να εξαγοράσει μια δημόσια Τράπεζα όπως η Αγροτική, και να διαμορφώσει ένα νέο σχήμα με 1.230 καταστήματα και δραστηριότητα σε 9 χώρες εκτός Ελλάδας, θα καταβάλει μόνο 95 εκατ. ευρώ! Λεφτά τα οποία τα πηρε πίσω ο κ. Σάλλας πουλώντας ΜΟΝΟ την ΑΤΕ Ασφαλιστική στην γερμανική ergo με «τίμημα»…90 εκ.ευρώ!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2012 η η Ergo group της Munich Re ενδιαφερόταν για την ΑΤΕ Ασφαλιστική .. Αφού τελικά την αγόρασε… γιατί δεν πουλήθηκε απ’ ευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, άλλα έπρεπε να κάνει «βόλτα» από την Πειραιώς για να φθάσει στους Γερμανούς;

Για να το θέσουμε απλά, η Τράπεζα Πειραιώς:
  • Xρηματοδοτείται από το Δημόσιο με 4,7 δισ. -μέσω ΤΧΣ - για να διατηρηθεί στη ζωή.
  • Επιδοτείται με ένα ποσό που ξεπερνά τα 8 δισ. για να εξαγοράσει την "καλή" Αγροτική
  • Κλείνει το deal εξαγοράς της Αγροτικής με τίμημα 95 εκατ. ευρώ 
  • Πουλάει την θυγατρική της Αγροτικής, ΑΤΕ Ασφαλιστική προς 90εκ. ευρώ!
Και όλα αυτά σε περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας!

Κατάλαβατε τώρα γιατί επιμηκύνθηκε για 20 χρόνια το χρέος του ΠΑΣΟΚ προς την Τράπεζα Πειραιώς;

Επίσης, αν το ΤΧΣ είχε ανακεφαλαιοποιήσει την Αγροτική, θα έπρεπε να της χορηγήσει λίγο λιγότερα από 4 δισ. εξαιτίας των ζημιών που υπέστη από το PSI. Δηλαδή συνολικά στις δύο τράπεζες θα κατέβαλε 8,7 δισ. (4 για την Αγροτική και 4,7 δισ. για την Πειραιώς), ενώ εξαιτίας της μεταβίβασης καταβάλει 13 δισ.!

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιος πληρώνει τον κ. Σάλλα, το ΤΧΣ δανείζεται μεν από τον EFSF, όμως το δάνειο αυτό προστίθεται στο ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο πληρώνεται από τις συνεχείς θυσίες των φορολογουμένων!

Αν τα παραπάνω δεν στοιχειοθετούν ληστεία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (της μεγαλύτερης εν Ελλάδι), τότε τι ακριβώς στοιχειοθετούν;

Aντί να κρατικοποιήσουν τις ιδιωτικές τράπεζες,καθ'ότι σε όλα τα νορμάλ κράτη όπου έχει πέσει κρατικό χρήμα σε ιδιώτες το κράτος κράτησε το ανάλογο κομμάτι σε μετοχές,στην Ελλάδα της αναρχοκυβέρνησης των τραγελαφικών μαριονετών ισχύει το αντίθετο...Δεν μιλάμε για τη Βενεζουέλα...Ακόμη και η Ισπανία όσο στήριξε τις Τράπεζες της σε ποσοστό τις κρατικοποίησε.

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι τεράστιο, αδιανόητο και εξωφρενικό το σκάνδαλο με τη διχοτόμηση και πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και το χάρισμα του υγιούς της τμήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία γίνονται ξαφνικά, διαχειριστές του 70% της αγροτικής γης των Ελλήνων ενώ παράλληλα οι ζημιές της καλύπτονται από τις δικές μας περιουσίες και τα εισοδήματά μας!

Ιδιωτικά τα κέρδη, κοινωνικές οι ζημιές, καθως ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ καλείτε να πληρώσει με το αίμα του τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων (κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), για να συνεχίσουν τα κόμματα αυτά να παραμένουν εκεί αλώβητα και να μας εξουσιάζουν εμπαίζοντάς μας και από πάνω, προς δόξαν της κοινοβουλευτικής “δημοκρατίας” που δεν μας αξίζει.....

www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top