Select Menu



Ακόμη μια επιβεβαίωση του «Λόγιου Ερμή» και των αποκαλύψεων μας για το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται την Μέση Ανατολή, αυτή την φορά απο τους New York Times!

Το 2012 δημοσιεύσαμε κατα αποκλειστικότητα απο το ιστολόγιο Βahrein Views άρθρο που ξεσκέπαζε τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την Μέση Ανατολή με τίτλο «Καλώς ήλθατε στον Νέο χαρτη της Μέσης Ανατολής!» υπογραμμίζοντας την δήλωσης της τέως Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξη τύπου¨
"Αυτό που βλέπουμε εδώ (σε σχέση με την καταστροφή του Λιβάνου και τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο) κατά μία έννοια, είναι η αυξανόμενη τάση για μια "Αναγέννηση" μιας "Νέας Μέσης Ανατολής" και για ό,τι κάνουμε εμείς ως Ηνωμένες Πολιτείες, είναι να φροντίσουμε ώστε αυτή η αναγεννησιακή τάση να μην επιτρέψει να παραμείνει οτιδήποτε πεπαλαιωμένο υπήρχε στη παλια Μέση Ανατολή".
Ένας σχετικά "άγνωστος" χαρτης, ο οποίος βρισκόταν στην κατοχή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, κυκλοφορούσε κατα καιρούς στις τοπικές κυβερνήσεις και στους στρατιωτικούς κύκλους απο τα μέσα του 2006! Εχει δε επίσης κατα καιρούς "διαρρεύσει" στο (τοπικό) κοινό, ίσως σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια κάποια συναίνεση και να προετοιμάσει σταδιακά το ευρύτερο κοινό για τις πιθανές, ίσως ακόμη και κατακλυσμικές, αλλαγές στη Μέση Ανατολή. Αυτός είναι ένας χάρτης που επανασχεδιάζει και αναδιαρθρώνει τη Μέση Ανατολή, η οποία και θα αναγνωριστεί πλέον ως η "Νέα Μέση Ανατολή".

Αυτός είναι ο χάρτης που δημοσιέυσαμε και που απεικονίζει την επανασχεδιαζόμενη και αναδιαρθρωμένη "Νέα Μέση Ανατολή", η οποία και έχει αναγνωριστεί ως τέτοια απο όλους πλέον τους εμπλεκόμενους σε αυτό.


Συνηθίστε στην εικόνα αυτή, διότι τα παιδιά σας έτσι θα ξέρουν αύριο τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο.

Ακολουθεί μετεφρασμένο το άρθρο που δημοσιεύθηκε χθές (ένα χρόνο μετα) στους New York Times με τίτλο: «How 5 Countries Could Become 14» απο την Αμερικανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα με ειδίκευση στην Μέση Ανατολή, Robin Wright: 


«Η στρατηγική θέση της Συρίας και της εξουσίας της την έχουν κάνει ένα στρατηγικό κέντρο της Μέσης Ανατολής. Αλλά αυτή- μια πλούσια χώρα σε θρησκευτική και πολιτική πολυμορφία είναι ασταθής. Από το 1940 έως το 1970 στη Συρία, υπήρξαν δεκάδες πραξικοπήματα, μέχρι που ο Άσαντ (πατέρας) πήρε τον έλεγχο της εξουσίας.

Τώρα, μετά από 30 μήνες αιματοχυσίας, η ποικιλία αυτή αποδείχθηκε μοιραία. Σκότωσε τη χώρα και τους ανθρώπους. Η Συρία διαιρείται σε τρεις εύκολες διακριτές περιοχές και κάθε μία έχει τη σημαία και το στρατό της.

Η περιοχή της Δαμασκού, Χομς και Χάμα μέχρι την ακτή είναι υπό τον έλεγχο των Αλεβιτών της αίρεσης του Άσαντ. Στο βορρά- ένα μικρό Κουρδιστάν αυτόνομο στην πραγματικότητα από τα μέσα του 2012, όλα τα υπόλοιπα στο σουνιτικό κέντρο της χώρας.

Το Ιράκ

Ο κατακερματισμός στη Συρία θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες, ειδικά με το γειτονικό Ιράκ. Η Συρία και το Ιράκ είναι στην ίδια δίνη. Η σουνιτική επαρχία Ανμπάρ θα αισθάνεται πιο άνετα ενωμένη με τους σουνίτες αδελφούς στην ανατολική Συρία. Μαζί μπορούν να σχηματίσουν ένα de facto ανεξάρτητο κράτος ‘Σουνιστάν’.


Οι Κούρδοι

Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι Κούρδοι στη Συρία είχαν από καιρό χωριστεί λόγω αντιφάσεων, αλλά τον Αύγουστο τα σύνορα άνοιξαν και κατέφυγαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν 50.000 Κούρδοι της Συρίας. Αυτό δημιουργεί μια νέα εθνική κοινότητα. Ο Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την πρώτη Κουρδική Σύνοδο Κορυφής, στην οποία προβλέπεται να συγκεντρωθούν 600 αντιπρόσωποι από 40 μέρη- Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Ιράν. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Η Λιβύη

Η Λιβύη θα χωριστεί σε δύο ή τρία μέρη. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυρηναϊκής κήρυξε την αυτονομία του τον Ιούλιο. Οι Φεζάν στον νότο είναι πολύ διαφορετικοί πολιτισμικά από τις υπόλοιπες φυλές της Λιβύης και συνδέονται περισσότερο με τις Σαχέλ, από ό, τι στη Βόρεια Αφρική, που είναι επίσης πρόθυμοι να χωρίσουν.

Η Υεμένη

Οι αλλαγές στην Αραβική Χερσόνησο θα είναι αρκετά δραματική και απρόσμενη. Η Υεμένη μπορεί να χωριστεί σε βορρά και νότο και οι κάτοικοι σουνίτες του Νότου ενδέχεται να επιθυμούν να ενωθούν με τους αδελφούς τους στη Σαουδική Αραβία. Οι Υεμενίτες είναι φτωχοί και θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον πλούτο της Σαουδικής Αραβίας- μια άλλη διέξοδο στη θάλασσα.

Η Σαουδική Αραβία

Η πιο εντυπωσιακή ιδέα φαίνεται η βαλκανιοποίηση της Σαουδικής Αραβίας. Το πετρέλαιο ενδέχεται να εξαντληθεί σε 20 χρόνια και η κοινωνική πίεση σε συνδυασμό με το παράφρων επίπεδο διαφθοράς και ένα ποσοστό ανεργίας στο 30 τοις εκατό θα φέρει κοινωνικό βρασμό και γεωγραφικό διαχωρισμό.

Η εθνοκάθαρση που έγινε στη Συρία δημιούργησε ένα πρόβλημα, χάσμα μεταξύ των ανθρώπων. Ο θρησκευτικός πόλεμος οδήγησε σε διάσπαση μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να καθοριστεί, σημειώνει η πηγή.

www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top