Select Menu

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, ΛΙΣΤΑ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ, ΛΙΣΤΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ και ΛΙΣΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ αφαιρούνται από το ΣΔΟΕ και θάβονται στις ΔΟΥ.

Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών, βάζει ένα άδοξο τέλος στους ελέγχους των πολυδιαφημισμένων λιστών Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λίχτενσταϊν, ακινήτων Λονδίνου, εμβασμάτων προς το εξωτερικό και άλλες οι οποίες μπαίνουν πλέον στο χρονοντούλαπο των εφοριών, καθώς το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι σταματά την έρευνα η οποία αφορά υποθέσεις φοροδιαφυγής των ατόμων που εμφανίζονται σε αυτές. Σύμφωνα δε, με αξιωματούχους του υπουργείου, πρέπει να μπει μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν της φοροδιαφυγής!

Άλλωστε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην «Ε», τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να μπει μια κόκκινη γραμμή στις υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν το παρελθόν και να ασχοληθούμε με τις νέες υποθέσεις. Ολες αυτές οι λίστες δεν έβγαλαν τόσο καιρό κανένα αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να βγάλουν».

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να θάψει στις ΔΟΥ κάτω από χιλιάδες φακέλους ανέλεγκτων υποθέσεων φοροδιαφυγής τις περίφημες λίστες, αφαιρώντας τις υποθέσεις αυτές από το ΣΔΟΕ.

Με δεμένα χέρια

Στελέχη του ΣΔΟΕ καταγγέλλουν στην «Ε» ότι με αυτή την πρωτοφανή απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών δένει τα χέρια των ελεγκτών που εδώ και μήνες έχουν αναλάβει, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να εντοπίσουν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που κρύβουν οι λίστες και τις αναθέτουν στις εφορίες που οι εργαζόμενοί τους έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στους ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων.

Προσθέτουν μάλιστα ότι «αυτές οι διαδικασίες δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος που δίνει το τελευταίο καιρό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων, καθώς μετά τη μεταφορά των υποθέσεων, θα χρειαστούν ίσως και μήνες μόνο για την ενημέρωση των ελεγκτών των ΔΟΥ από τους συναδέλφους τους του ΣΔΟΕ».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το έγγραφο ερμηνεύει κατά το δοκούν το άρθρο 37 παράγραφος 5 του νόμου 4141/2013 και στέλνει υποθέσεις που χειρίζονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του και έχουν ορίζοντα παραγραφής την 31η.12.2013, στις οικείες ΔΟΥ, με το σκεπτικό ότι αυτές μπορούν να διατάξουν παράταση της παραγραφής κατά δύο επιπλέον χρόνια.

Η συγκεκριμένη απόφαση βάζει εμπόδια στην διαλεύκανση των υποθέσεων φοροδιαφυγής, καθώς διασπά τον έλεγχο σε πολλές ΔΟΥ οι οποίες όμως δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε τη νομική αρμοδιότητα και κυρίως ούτε το προσωπικό για να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς που απαιτούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις.

Οπως έλεγαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, «εάν για παράδειγμα εντοπιστούν κοινοί λογαριασμοί επιχειρήσεων που ανήκουν σε διαφορετικές ΔΟΥ, η συνεννόηση για τη διασταύρωση των στοιχείων θα πρέπει να γίνει με εσωτερική αποστολή υπηρεσιακών εγγράφων που μπορεί να κρατήσει ακόμα και αρκετές εβδομάδες»...

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ίδια στελέχη, «αν αυτή τη στιγμή έχει καθυστερήσει η υπόθεση από το ΣΔΟΕ εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας, με τη μεταφορά των υποθέσεων στις ΔΟΥ δεν θα υπάρξουν ποτέ αποτελέσματα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι υποθέσεις αφαιρούνται από το ΣΔΟΕ τη στιγμή που είχε γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα των ονομάτων και θα ακολουθούσε το άνοιγμα λογαριασμών, από υποθέσεις που υπήρχαν ενδείξεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Νομοθετική ρύθμιση

Ερωτήματα γεννά όμως και το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Στουρνάρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον ενικό» το βράδυ της Δευτέρας, προανήγγειλε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν να κινούνται ταχύτερα οι διαδικασίες ακόμα και με προσωρινά ευρήματα, την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αφαιρεί αυτές τις υποθέσεις από το ΣΔΟΕ το οποίο έχει εμπειρία, ειδικά συνεργεία ελέγχου, αλλά και τα νομικά όπλα ώστε να προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έλεγχο περιουσιακών στοιχείων.

Οπως αναφέρουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών αντί να εκδώσει μια ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία να ορίζει ότι είναι δυνατόν να δοθεί παράταση σε αυτές τις υποθέσεις, σε οποιεσδήποτε από τις υπηρεσίες ελέγχου και αν βρίσκονται, προτιμά να τις στείλει στις ΔΟΥ, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα οργάνωσης, έλλειψης προσωπικού, αλλά κυρίως τεχνογνωσίας σε τέτοιας μορφής ελέγχους.

Κάποιοι Έλληνες που... κοιμούνται και περιμένουν να βρεθούν οι ένοχοι από τη διαβόητη Λίστα Λαγκάρντ, καλό θα ήταν να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι όσο κυβερνά η Νέα Πασοκοκρατία οι μόνοι που θα πληρώνουν θα είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Η ιστορία της λίστας.

Το 2011(τέλη) στην Ελλάδα πρωτο-ακούσαμε για ένα ηλεκτρονικό αρχείο που βρέθηκε μέσα από ανεπίσημα κανάλια στα χέρια του Υπ. Οικονομικών τότε.. του κ. Παπακωνσταντινου. Βάση αυτής της λίστας είχαν πεί ότι θα βρεθούν αρκετοί άνθρωποι που φοροδιέφυγαν. Από εκει και πέρα καμία άλλη λεπτομέρεια. Ο καιρός πέρασε….

Το 2012(αρχές) ακούμε ξανά για πρώτη φορά από δημοσιογράφο πλέον που δημοσιεύει την λιστα με χιλιάδες ονόματα εντός αυτής που περιείχε και αρκετούς επώνυμους. Αποτέλεσμα ήταν η προσαγωγή και σύλληψη του, όπου δημιούργησε ένα ντόρο στα ΜΜΕ για το ποιος και τι ήταν στην λίστα. Ήταν και η πρωτη φορά που είχα αναφέρει πως το συγκεκριμένο έγγραφο είναι ύποπτο καθώς δεν είχε ακολουθηθεί σωστή διαδικασία για χρήση ηλεκτρονικού ευρήματος.

Και για να μην ζαλίζω τον κόσμο φτάνουμε στο σήμερα όπου η λίστα των φοροφυγάδων είναι κεντρικό θέμα, μαζί με αρκετά πολιτικά πρόσωπα, εδώ και 2-3 μήνες στα ΜΜΕ. Δεν θα μπώ καν στο πως και γιατί των πολιτικών σκοπών που εξυπηρετούνται (ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ) από όλους όσους εκείνους ασχολούνται με usb sticks , cd, κτλ..

Εκείνο που θα αναφέρω για να γνωρίζει ο κόσμος με όσο πιο απλά λόγια μπορώ είναι τα παρακάτω.

1. Κάθε ηλεκτρονικό εύρημα που θεωρείται ως πειστήριο ή στοιχείο για να βασιστεί νομική κατηγορία κατά προσώπου/προσώπων, πρέπει από μόνο του να είναι ακέραιο νομικά. Δηλαδή.. τι σημαίνει αυτό;… Η λίστα/αρχείο που μας έχει δοθεί , είναι ένα εύρημα που δεν πήρε καμία ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΡΧΗ , ούτε φυσικά δόθηκε με άδεια της HSBC τράπεζας. Ήταν προϊόν υποκλοπής υπαλλήλου της που έκανε αλισβερίσι με την Γαλλική κυβέρνηση της τάξης του 1.000.000 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει;


Το αρχείο που τράβηξε ο συγκεκριμένος υπάλληλος , μπορεί να περιέχει ακόμα και πλαστά ονόματα και στοιχεία αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να υπάρξει επίσημη διασταύρωση σε ηλεκτρονικό και φυσικό επίπεδο με τα στοιχεία της Τράπεζας όπως νομικά υποχρεούται να διατηρεί. Είναι προϊόν κλεπταποδοχής… ΑΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ και δεν έχει νομική υπόσταση.
2. Η Γαλλίδα αρχηγός του ΔΝΤ το έδωσε στα χέρια του δικού μας υπ. Οικονομικών προφανώς τονίζοντας του , πως στην Γαλλία το χρησιμοποιήσαν μέν , στα μουλωχτά δε , για τους δικούς τους φοροφυγάδες που έσπευσαν να συμβιβαστούν για να μην φάνε καμπάνες. Τίποτα όμως δεν βγήκε στα ΜΜΕ εκεί.

Τι έκανε εδώ ο δικός μας υπουργός;.. ακριβώς το αντίθετο. Από τα δημοσιεύματα που έχουμε και από όσα προκύπτουν από έρευνα φαίνεται ότι απέσπασε κάποια ονόματα από την λίστα και τα έδωσε προς έρευνα που φυσικά και θα έφτανε στα αυτιά κάποιων αφού θα εμπλεκόντουσαν πολλά ονόματα.
Μεσολαβεί η αποχώρηση του από το υπ. Οικονομικών και κατά τα δημοσιεύματα έδωσε το αρχείο και ότι άλλο είχε στον επόμενο υπουργό κ. Βενιζέλο. Εδώ μπαίνει και το πρώτο θέμα αμφιβολίας καθώς φέρεται να μην έδωσε το αρχικό μέσο που του εδόθη.. ένα cdδηλαδή… Ένα CD που επαναλαμβάνω είναι προϊόν κλεπταποδοχής.

3. Στην πορεία η λιστα χάνεται.. εξαφανιζεται.. γιατι και πως , είναι υπό έρευνα. Σήμερα λοιπόν (για την ακρίβεια προ 3 μηνών περίπου) αναδύεται και πάλι στην επικαιρότητα και αντί ακόμα και τότε να πληροφορήσουν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που είναι και η μόνη υπηρεσια για μένα με μέσα και συνεργάτες που μπορούν να βρούν μια άκρη,…. Μπαίνει ο κάθε ειδήμων πολιτικός και οικονομικός αξιωματούχος και κάνει κόπιες ( !!!! ) για να εξετάσει ένα περιεχόμενο που εξαρχής κανείς δεν βεβαιώνει για την ακεραιότητα του!!!!

Ξαφνικά όλοι στα ΜΜΕ μου γίνονται ειδικοί και λένε για USB πως αλλάζουν ημερομηνίες , πως τα CD κλείνουν και δεν κλείνουν και έτσι μπορεί λέει να κρυφτεί/αλλοιωθεί κάτι.. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι το πιστεύουν και ξεκινούν και διαδικασίες ποινικού και πολιτικού κατηγορητηρίου.

4, Φτάνω λοιπόν στο σήμερα όπως είπα και πριν… όπου έχουμε την πρώτη νομική κίνηση της HSBC κατά υπαλλήλου της αλλά και κατά των Γαλλικών Αρχών ( !!!! ) αλλά και νομική κίνηση των ονομάτων που είναι στην λίστα κατά των Αγγλικών Αρχών που ειχαν πάρει και αυτές την λίστα. Βασιζόμενες σε παραβίαση του άρθρου 4 της Ε.Ε. περί προσωπικών δεδομένων , αφού ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ για ανάνηψη της λίστας, αλλά και για το γεγονός πως ήταν προϊόν κλεπταποδοχής και δίνει νομικό πάτημα στην τράπεζα για αγωγή δυσφήμισης της, από την δυτική πλευρά της Ε.Ε. έρχεται θύελλα και προς εμάς.

Στην Ελλάδα τώρα , λένε πως και το δεύτερο CD που πήραν από την Γαλλία αρχικά δεν ήταν το ίδιο, αλλά αλλάζουν και πάλι την κουβέντα και λένε πως ήταν το ίδιο… μάλιστα.. η ΔΗΕ μπαίνει στο παιχνίδι για λίγο μέχρι που ο κ. Σφακιανάκης αναφέρει δημόσια πως χωρίς το πρωτότυπο μέσο , τα πορίσματα θα είναι τουλάχιστον ασταθή (άρα μηδενική οπτική για νομικο κατηγορητήριο αλλοίωσης δημοσίου εγγράφου).

Συνεχίζεται μετά το σκηνικό με δέσμευση για έρευνα των Η/Υ για να βρούν πως και πότε έγινε η αλλοίωση από το CD στο USB, και πάλι κατά ουσία χωρίς πρωτότυπο μέσο. ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ… Εντωμεταξύ από όσο μαθαίνω και διαβάζω από ξένα ΜΜΕ, ήδη η τράπεζα κινείται και νομικά και σχεδιάζει και νομικά το τι θα κάνει με την Ελλάδα και την δυσφήμηση που παθαίνει από την «λίστα» που σχετίζεται με αυτήν.

Συμπερασματικά λοιπόν και μετά την εξιστόρηση των καταστάσεων.. κρατήστε τα παρακάτω για να ξέρετε τι γίνεται και να μην σας μπερδεύουν τα ΜΜΕ.

Α) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ από την στιγμή που δεν υπάρχει πρωτότυπο μέσο για να ελεγχθεί. Δεύτερον ακόμα και να βρεθεί.. οι καταθέτες της λιστας , δεν μπορούν να δικαστούν ως φοροφυγάδες, καθώς η λιστα είναι προϊόν παράνομης συναλλαγής και δεν έχει κανένα σημείο αυθεντικότητας από Αρχές ή από Τράπεζα για την γνησιότητα του. Δεν το πήρε Ιατροδικαστικός ερευνητής ψηφιακής πληροφορίας.. ενας υπάλληλος το πήρε και δεν ξέρουμε τι έβαλε εκεί αφού αυτός σαφώς και δεν τήρησε διαδικασίες και πρωτόκολλο έρευνας. Όποιος έχει ένα καλό δικηγόρο θα κάνει και μια ωραία αγωγή για παραβίαση προσωπικών δεδομένων , δυσφήμιση και ηθική βλάβη προς κάθε υπεύθυνο, και από κερατάδες εδώ στο Υπ.Οικονομικών θα είναι και δαρμένοι.

Β) Πολιτική ευθύνη.. αδιάφορο για μένα.. έχουν όλοι όσοι είχαν γνώση της υπαρξης της λίστας , αφού υπάρχει ηθική συνεργεία και αποδοχή σε προϊόν κλεπταποδοχής αφού κανείς δεν ρώτησε πως και από πού ηρθε… και πως θα στηριχθούν για να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες. Αν ήταν δηλαδή μια λίστα που ερχόταν από Τούρκικα χέρια π.χ. και είχε μέσα όλους τους πολιτικούς δεν θα ήθελε διασταύρωση;.. το ίδιο και εδώ!

Γ) Η διαδικασία ιατροδικαστικής έρευνας είναι γραφειοκρατικά τυπική και γίνεται ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ. Διαφορετικά δεν μπορεί να σταθεί πουθενά. Το σημαντικό είναι να τηρηθεί η ακεραιότητα του αρχείου που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί σε μια αίθουσα δικαστηρίου. Και να το πω πιο απλά…

Αν ήμουν πελάτης της HSBC αυτή την στιγμή και το όνομα μου ήταν στην λίστα. ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΛΕΜΕ… θα είχα κάνει αγωγή κατά της τράπεζας και του υπαλλήλου της αρχικά.. και μετά κατά εξακολούθηση κάθε ενός που πήρε το όνομα μου από ένα ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ και προσπαθεί να με κατηγορήσει/δυσφημίσει…


Υ.Γ. 

Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Γιώτα Χουλιάρα , για την πολύτιμη συνεργασια μας επί του θέματος αυτού, ειδικά στο κομμάτι της πολιτικής έρευνας , έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο Ελευθεροτυπίαiisca-blog.blogspot.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top