Select Menu


Μια από τις πιο εκπληκτικές αλλά και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις εναέριων φαινομένων μας πηγαίνει πίσω στον Απρίλιο του 1561 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Αυτό που περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες εκείνη τη μέρα θα μπορούσε μόνο να χαρακτηριστεί σαν  ένας πόλεμος που έλαβε χώρα στους αιθέρες.

Ο ουρανός -σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες- φαινόταν να έχει γεμίσει με κυλινδρικά αντικείμενα από τα οποία εμφανίστηκαν κόκκινοι, μαύροι, πορτοκαλί και μπλε λευκοί δίσκοι και σφαίρες. Σταυροί και σωλήνες που θύμιζαν κανόνια εμφανίστηκαν επίσης και τότε τα αντικείμενα αμέσως άρχισαν να πολεμούν το ένα το άλλο.

Σαφώς η γραφικότητα και οι λεπτομέρειες που προσέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες του συγκεκριμένου ανεξήγητου φαινομένου χρίζει συλλογισμού και περαιτέρω έρευνας. Θα ήταν σκόπιμο εδώ να αναφέρουμε ότι αστρονομικά φαινόμενα όπως η πτώση κομητών ήταν ήδη «γνωστά» και ορατά στον μέσο άνθρωπο της εποχής, παρόλο που θα παρατηρούνταν σε επιστημονική βάση μόλις το 1680 από τον Gottfried Kirch μέσω τηλεσκοπίου.

Παρόλα αυτά οι πρώτες επίσημες μαρτυρίες για ουράνια φαινόμενα που ονομάζουμε σήμερα «βροχή μετεωριτών» παρατηρηθήκαν δια γυμνού οφθαλμού και αποτυπώθηκαν από διάφορους ζωγράφους ήδη από το 1059 π.χ. στην Κίνα για πρώτη φορά. Άρα η επίσημη εκδοχή περί μετεωριτών από διάφορους «debunkers» (αμφισβητίες εναερίων φαινομένων σχετικά με ΑΤΙΑ) μάλλον φαίνεται να πέφτει στο κενό.

Αυτό που περιγράφεται στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως δεν είχε να κάνει με πτώση μετεωριτών, αλλά με αντικείμενα προηγμένης τεχνολογίας και μοναδικής λεπτομέρειας σε κατασκευή και σχήμα, που συγκρούονταν μεταξύ τους σε «μάχη» για πάνω από μια ώρα.

Σφαιροειδή αντικείμενα μικρού βεληνεκούς  παρατηρήθηκαν να εξορμούν από μεγάλες κυλινδρικές σταθερές βάσεις άγνωστου προελεύσεως. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης προκαλεί το γεγονός και βάσει πάντα μαρτυριών, ότι η μάχη φαίνεται να ήταν τέτοιας φύσεως και έντασης που οι θεατές φαίνεται να κάνουν λόγο για ανάδειξη νικητών και ηττημένων.

Προς το τέλος της εναέριας «διένεξης», περιγράφεται ένα εντυπωσιακό μαύρο ιπτάμενο αντικείμενο με μορφή που παρέπεμπε σε γιγαντιαίο δόρυ να ήρθε από το πουθενά και με κάποιο τρόπο να σήμανε το τέλος της μάχης.

Αυτό το όποιο είχε ξεκινήσει ξαφνικά και ανεξήγητα, είχε εξίσου ετσι απλά τελειώσει. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ιπτάμενες σφαίρες, αντικείμενα που θύμιζαν σταυρούς, και τεράστιοι κυλινδρικοί σωλήνες πολέμησαν μεταξύ τους πάνω από την πόλη της Νυρεμβέργης μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών κατοίκων προτού χαθούν περίπου μια ώρα αργότερα «πετώντας προς τον ήλιο», ενώ πολλά άλλα ιπτάμενα αντικείμενα συνετρίβησαν κατά την διάρκεια της μάχης και εξαϋλώθηκαν μέσα σε ένα παχύ σύννεφο καπνού.

Όπως είναι φυσικό το θέμα αποτέλεσε πρώτη είδηση για πολύ καιρό στα απαρχαιωμένα (για τα σημερινά δεδομένα) μέσα μαζικής πληροφόρησης της εποχής. Ένα από τα αναλυτικότερα από αυτά (τα άρθρα) τυπώθηκε στην τοπική εφημερίδα της Νυρεμβέργης στις 14 Απριλίου του 1561, το οποίο περιείχε πολλαπλές μαρτυρίες και πολλές λεπτομέρειες για το συμβάν.


Το άκρως εντυπωσιακό στοιχείο στο συγκεκριμένο άρθρο παρόλα αυτά δεν είναι η καταγραφή των περιστατικών, ούτε οι ομοιάζουσες μαρτυρίες αυτών που τυχαία παρακολούθησαν το συμβάν, άλλα μια ξυλογραφία που απεικονίζει επακριβώς το ανεξήγητο γεγονός από γνωστό καλλιτέχνη, ξυλογράφο και έκδοτη της εποχής εν ονόματι Hans Glaser.

Το συγκεκριμένο «έργο τέχνης» κατά τους περισσότερους και αποδεικτικό στοιχειό εξωγήινων πολιτισμών κατά κάποιους άλλους, σώζεται έως και σήμερα σε άριστη κατάσταση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ζυρίχης και απεικονίζει με ανατριχιαστική ακρίβεια τα ιπτάμενα αντικείμενα διαφόρων σχημάτων όπως σταυρούς, ακόντια, δίσκους, μια ημισέληνο και ένα μεγάλο σωληνοειδές αντικείμενο από το οποίο πολλά μικρότερα στρογγυλά αντικείμενα φαίνεται να εξορμούν και να κατακλύζουν τον ουρανό της Νυρεμβέργης εκείνη την αυγή του Απριλίου.

H διάσημη ξυλογραφία του 16ου αιώνα από τον Hans Glaser 

Εμείς συμπερασματικά και χωρίς να επιδιώκουμε να πάρουμε θέση, έχουμε να παραθέσουμε από την δική μας οπτική γωνία και με μόνο κριτήριο την ορθή σκέψη και την ελευθερία έρευνας επί παντός επιστητού που μας διακρίνει, ότι αυτό που συγκλονίζει ιδιαίτερα είναι η παλαιότητα του γεγονότος, καθώς πραγματικά το όλο συμβάν φαντάζει εξωφρενικά αναχρονιστικό.

Και τι εννοούμε με αυτό;

Σαφώς και κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα υπήρξαν άπειρες κυριολεκτικά υποθέσεις σχετικά με UFO, απαγωγές από εξωγήινους, και ιπτάμενα αντικείμενα αγνώστου προελεύσεως, που στις περισσότερες των περιστάσεων αποδειχτήκαν ναι είναι τίποτα περισσότερο από κακόγουστες φάρσες, δημιουργήματα κάποιας ζωηρής φαντασίας ή ακόμα και η ματαιοδοξία και απέλπιδα προσπάθεια ορισμένων για 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν και την εφήμερη αναγνωσιμότητα.

Αυτό όμως που θα πρέπει ο καθένας που διαβάζει αυτό το άρθρο να αναλογιστεί είναι ότι το 1561 δεν υπήρχε ούτε παγκόσμια βιομηχανία του κινηματογράφου, ούτε βεβαίως George Lucas και πόλεμος των άστρων, ούτε Ridley Scott και Alien, ούτε καν ο Ε.Τ. ο εξωγήινος (sic).

Σαφώς και συμφωνούμε με πολλούς αμφισβητίες τέτοιων ανεξήγητων φαινομένων όταν κάνουν λόγο για μαζική επιρροή στην φαντασία ή ακόμα και στην ψυχοπαθολογία πολλών ανθρώπων που ισχυριστήκαν ότι βίωσαν ή είδαν «κάτι» κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα και ειδικότερα από την δεκαετία του 50 και μετέπειτα, όταν η εξωγήινη ύπαρξη και οι «επισκέψεις» τους στον πλανήτη μας έγιναν συνώνυμο της Ποπ κουλτούρας και βασικό θέμα σε πάρα πολλά blockbusters του Hollywood.

Μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τους αυτόπτες μάρτυρες της Νυρεμβέργης το 1561;

Με απόλυτη βεβαιότητα απαντάμε όχι.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σίγουρα κάτι είδαν, που δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε ή να κατανοήσουμε ούτε 450 χρόνια αργότερα. Χωρίς να δεχόμαστε ή να απορρίπτουμε καμία εκδοχή για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την αυγή του Απριλίου στην μεσαιωνική γερμανική πόλη, καλούμαστε απλά να σκιαγραφήσουμε τα γεγονότα θέτοντας σε λειτουργία την φαντασία παράλληλα με την ορθή κριτική σκέψη για άλλη μια υπόθεση με ιστορικό υπόβαθρο που καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου για σχεδόν πέντε αιώνες.

Ακολουθεί ενα άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του History Channel (δυστυχώς χωρίς Ελληνικούς υπότιτλους..)


Θεόδωρος ΙΙ
Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top