Select Menu


Το κάθε ένα πολιτικό κόμμα, κατέχει, ως γνωστόν και τον δικό του λογότυπο, από την στιγμή της ίδρυσής του και καθ’ όλη την διάρκεια της πολιτικής του ζωής . Νομίζω, ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε, κατά πόσο η ενδεχόμενη ιδεολογία τους, αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία, ή το πολιτικό καθεστώς το οποίο προτίθενται να εφαρμόσουν, αν κατακτήσουν την εξουσία, ανταποκρίνεται σ’ αυτόν τον λογότυπό τους .

Επειδή το πλήθος των πολιτικών κομμάτων στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλο και ο χώρος αυτός εδώ είναι περιορισμένος, θα ασχοληθούμε μόνο με τα κόμματα εκείνα που κατάφεραν, στις τελευταίες εκλογές, να εισχωρήσουν στη Βουλή .

Ας αρχίσουμε λοιπόν, από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα και πρώτα απ’ όλα από το μεγαλύτερο απ’ αυτά, που είναι ο «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» . Όταν ιδρύθηκε αυτό το κόμμα, ήταν πράγματι ένας συνασπισμός, αλλά τώρα πια, δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να διατηρεί ακόμα στον λογότυπό του αυτόν τον χαρακτηρισμό . Όσο για τον χαρακτηρισμό του σε «Αριστερά» και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό της, που υποδηλώνει η λέξη «ριζοσπαστική», τι θα μπορούσα να πω ; Αυτό μου θυμίζει το ανέκδοτο της ρέγκας του καραγκιόζη και όποιος από τους αναγνώστες το γνωρίζει, θα καταλάβει τι εννοώ .

Σε ό,τι αφορά τώρα, το δεύτερο και μικρότερο από τα δύο αυτά κόμματα, εκείνο των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», είναι να απορεί κανείς πώς βρέθηκαν τόσοι Έλληνες, αυτοί που αποτελούν τα μέλη αυτού του κόμματος, να θεωρούν ότι είναι ανεξάρτητοι, όταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός έχει υποδουλωθεί στους δανειστές μας .

Πάμε τώρα να δούμε, τι συνέβη με τον λογότυπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Φαίνεται, ότι ο ιδρυτής του πίστευε ότι η Δημοκρατία δεν είναι μόνον μία, αλλά υπήρξε μία, παλαιότερα και τώρα υπάρχει μία άλλη, νεότερη και πιο εκσυγχρονισμένη, την οποία το κόμμα του εφαρμόζει, γι’ αυτό το βάπτισε «Νέα Δημοκρατία» . Δεν γνώριζε όμως, αυτό που είχε πει ο Αμερικανός Dennis Prager : «Όπου οι λαοί προσθέτουν ένα επίθετο στη Δημοκρατία, δεν υπάρχει Δημοκρατία».

Ακολουθεί το τρίτο κατά σειρά επιλογής, ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας στις τελευταίες εκλογές, που είναι το κόμμα της «Χρυσής αυγής» . Ο λογότυπός του δεν μας προϊδεάζει, τι είδος αυγής θα ήταν εκείνη που θα αντίκριζαν οι Έλληνες, αν κάποτε ανερχόταν στην εξουσία . Θα ήταν εκείνη, που αντίκρισαν πριν από ογδόντα χρόνια, όταν κατέλαβε την εξουσία ο Ιωάννης Μεταξάς, ή αυτή που αντίκρισε ο κόσμος όλος, όταν ανήλθε στην εξουσία ο ναζισμός ; Πολύ φοβάμαι όμως, ότι, από τον τρόπο χαιρετισμού που έχει καθιερωθεί σ’ αυτό το κόμμα και τον εφαρμόζουν καθημερινά τα μέλη του, θα είναι η δεύτερη εκδοχή .

Το τέταρτο κατά σειρά κόμμα, είναι εκείνο που δημιούργησε κάποτε μια μεγάλη ανατροπή στο παλαιότερο πολιτικό κατεστημένο της χώρας και φέρει τον μεγαλεπήβολο λογότυπο « Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα » - παραλείπεται εδώ ως αμελητέα, η «ΔΗΜ.ΑΡ», η οποία συμπαρατάχθηκε μ’ αυτό . Το πόσο σοσιαλιστικό είναι αυτό το κόμμα, το γνώρισε βέβαια ο ελληνικός λαός, κατά το διάστημα της διακυβέρνησής του, με την απόλυτη αυτονομία, αλλά καλύτερα ακόμη και πιο επώδυνα, κατά το τελευταίο διάστημα της συγκυβέρνησης, με το κόμμα της Ν.Δ . Εκτός εάν με την λέξη «σοσιαλισμός», ο ιδρυτής του εννοούσε την οικονομική ισοπέδωση των πολιτών, που ανήκουν μόνο στη μέση και κατώτερη κοινωνική τάξη και την κατάργηση της ιεραρχίας στην κρατική διοίκηση, που κατάφερε να υλοποιήσει με απόλυτη επιτυχία .

Συνεχίζοντας τώρα, μ’ αυτή τη σειρά, θα συναντήσουμε το «Kομμουνιστικό Kόμμα Ελλάδας» , που είναι το μόνο, του οποίου ο λογότυπος εκφράζει ξεκάθαρα την ιδεολογία του και ο κόσμος όλος γνώρισε πολύ καλά την εφαρμογή της, στη πρώην Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας . Εκτός εάν υπάρχει και κάποια άλλη εκδοχή του κομμουνισμού, που η ηγεσία αυτού του κόμματος έχει στο μυαλό της και δεν την έχει εκμυστηρευτεί ακόμη στους ψηφοφόρους του .

Ακολουθεί «Το ποτάμι» το οποίο ακόμα δεν έχει στερεύσει, αλλά εξακολουθεί να ρέει εξασθενημένο, χωρίς να έχει κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση και προκαθορισμένο προσανατολισμό .

Και τελευταίο, στη σειρά αυτή, βρίσκεται το κόμμα «Ένωση Kεντρώων», το οποίο αποτελεί την νεκρανάσταση του «Κέντρου», που είχε γίνει γνωστό πολύ πριν από την μεταπολίτευση, αλλά είναι μερικά χρόνια τώρα, που έχει εξαφανιστεί . Ομολογώ, ότι ακόμα δεν μπορώ να κατανοήσω, ποια είναι η πολιτική που μπορεί να ασκήσει ένα κεντρώο κόμμα. Μήπως αυτός ο πολιτικός που επινόησε αυτόν τον χαρακτηρισμό, θεωρούσε ότι η ιδεολογία αυτού του κόμματος βρίσκεται ανάμεσα από εκείνες της Δεξιάς και της Αριστεράς ; Αλλά αφού οι δύο αυτές συμπίπτουν, όπως διαπιστώσαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τότε τι νόημα έχει η ύπαρξη ενός κεντρώου κόμματος ;

Συνοψίζοντας λοιπόν τώρα, όλες αυτές τις σκέψεις και διαπιστώσεις, θα μπορούσε να πει κανείς επιγραμματικά ότι, αυτό που προσφέρει ο λογότυπος στα κόμματα είναι, να τα ξεχωρίζουν οι ψηφοφόροι στα ψηφοδέλτια και να αποκρύπτουν την ιδεολογία τους, οι πολιτικοί που τα εκπροσωπούν .

Αιμίλιος Κομίνης
Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top