Select Menu


Είναι γενικά αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η δυσλεξία επηρεάζει μεγάλο ποσοστό των παιδιών, με ψυχολογικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες. 

Συγκεκριμένα, η δυσλεξία αποτελεί μια διαταραχή του γραπτού λόγου. Η διαταραχή αυτή δεν οφείλεται σε προβλήματα όρασης ή χαμηλή νοημοσύνη αλλά αποτελεί μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο τις πληροφορίες. Ένα άτομο με δυσλεξία, πέρα από το γραπτό λόγο, συνηθίζει να έχει δυσκολίες στη γραφή, στην ορθογραφία και στην ανάγνωση. Ακόμη, συναντά δυσκολίες στα μαθηματικά, στην παρακολούθηση γραπτών οδηγιών και τέλος συναντάται δυσλειτουργία της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης. Κατά καιρούς έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί για τη δυσλεξία. Η Βρετανική εταιρία δυσλεξίας το 1999 διατύπωσε τον εξής ορισμό:

«Η δυσλεξία είναι φανερή όταν η ακριβής και ευχερής ανάγνωση ή και ορθογραφημένη γραφή αναπτύσσεται με μεγάλη ατέλεια ή με μεγάλη δυσκολία. Εντοπίζεται στην εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης σε «επίπεδο λέξεων» και συνεπάγεται πως το πρόβλημα είναι σοβαρό και επίμονο ανεξάρτητα από κατάλληλες μαθησιακές ευκαιρίες…» (σελ 5)

Η πρώιμη διάγνωση της δυσλεξίας παίζει καθοριστικό ρόλο στη πορεία και εξέλιξη του παιδιού. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού υπάρχουν ενδείξεις για το ενδεχόμενο εμφάνισης δυσλεξίας αργότερα στο δημοτικό σχολείο. Οι πρώιμοι δείκτες μιας πιθανής δυσλεξίας μπορεί να είναι η επιβραδυνόμενη γλωσσική ανάπτυξη, προβλήματα στην άρθρωση, η μη τήρηση σειράς ακολουθιών κ. ά. Όπως αναφέρει η Ειρήνη Δρακοπούλου «Είναι προφανές ότι όσο πιο νωρίς εντοπιστούν τα δείγματα μιας μελλοντικής δυσκολίας τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η αντιμετώπισή της καθώς η πρώιμη παρέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες του παιδιού να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του και να αναπτύξει τις ικανότητές του ή/και ακόμη και να αποφύγει μια μελλοντική σχολική αποτυχία».

Η πρώιμη διάγνωση έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του παιδιού. Συγκεκριμένα, το παιδί δε θα αποκτήσει ¨κακές¨ αναγνωστικές συνήθειες, δε θα απογοητευτεί λόγω της σχολικής αποτυχίας αλλά θα διασφαλίσει προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική δράση στο σχολείο. Όπως μάλιστα τονίζει ο Βadian το 1988 « Όταν η διάγνωση της δυσλεξίας γίνεται στις πρώτες δύο τάξεις του δημοτικού σχολείου, το 80% των παιδιών με τη διαταραχή αυτή μπορούν να επανέλθουν στην ομαλή σχολική τους εργασία». (σελ 119)

Εν κατακλείδι, η δυσλεξία αποτελεί μια διαταραχή, η οποία με την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, ήδη από τη βρεφική ηλικία, θα οδηγήσει το παιδί σε θετικά και μόνο αποτελέσματα. Η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού δε θα χαθεί αλλά θα οδηγηθεί στη προσωπική επιτυχία και ευτυχία.

Stella kag

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top