Select Menu


Στις 27 Μαΐου του 1891 συντάσσεται το πρακτικό Ιδρυσης και Λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας των Γενικών Ασφαλειών «Η ΕΘΝΙΚΗ». Εξ αυτών που υπέγραψαν το Καταστατικό ήταν ο Παύλος Καλλιγάς, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και ο Στέφανος Στρέιτ, υποδιοικητής επίσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Το αιτιολογικό ίδρυσης της Εθνικής Ασφαλιστικής διά στόματος Στέφανου Στρέιτ ήταν «…Η ανάγκη τοιαύτης τινός εγχωρίου εταιρείας επί ασφαλών βάσεων θεμελειουμένης προ καιρού ήδη έχει καταστή επαισθητή. Η δε ημετέρα Τράπεζα έκρινεν ότι λαμβάνουσα την πρωτοβουλίαν, τη συμπράξει και των λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων του τόπου, της συστάσεως τοιαύτης Εταιρείας, ουσιωδώς υπηρετεί το κοινόν συμφέρον, ιδία διά της αποτροπής της εκ του τόπου εξαγωγής χρήματος, ην συνεπάγεται η ασφάλισις παρά αλλοδαπαίς Εταιρίαις».

Το παραπάνω σκεπτικό ίδρυσης της Εθνικής Ασφαλιστικής παραμένει και σήμερα απόλυτα επίκαιρο. Δυστυχώς όμως, η νέα διοίκηση της Τράπεζας αποφασίζει να την πουλήσει σε αλλοδαπές εταιρείες. Μετά από 124 χρόνια η Εθνική Τράπεζα βγάζει στο σφυρί την πρώτη και μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, την Εθνική Ασφαλιστική.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, η διοίκηση Κατσέλη - Φραγκιαδάκη δεσμεύεται προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού (DGCom) για την πώληση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι την 31/12/2016.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία και η πλέον κερδοφόρος θυγατρική του ομίλου. Η κερδοφορία της τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στο ποσό των 100 εκατ. ετησίως. Απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους και διαθέτει δικό της δίκτυο πωλήσεων, που περιλαμβάνει περίπου 2.300 ασφαλιστικούς συμβούλους.

Αντίστοιχες απόπειρες πώλησης έχουν πραγματοποιηθεί, στο παρελθόν, από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά ματαιώθηκε, και από την αποτυχημένη διοίκηση Τουρκολιά - Ζανιά.

Ο σύλλογος των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική αντέδρασε αμέσως και κάλεσε τους εργαζόμενους σε επιφυλακή, προκειμένου να ματαιωθούν για μία ακόμα φορά τα σχέδια της πώλησης.

Η προσπάθεια απαξίωσης της Αγροτικής Ασφαλιστικής και η πώλησή της στη συνέχεια στη γερμανική ERGO, αντί πινακίου φακής, καθώς και η επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα στερήσουν από την ασφαλιστική αγορά τη δραστηριοποίηση μεγάλων ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών και θα δημιουργήσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την πλήρη καρτελοποίηση της αγοράς από τις πολυεθνικές «αλλοδαπές» εταιρείες.

Τι θα σημάνει για την ελληνική οικονομία η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μείωση των εσόδων του κράτους από τον φόρο εισοδήματος. Είναι γνωστό ότι οι πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες εμφανίζουν «συγκρατημένα» κέρδη στην Ελλάδα, τα οποία μεταφέρονται σε συγγενικές του ομίλου όπου εκτιμούν ότι υπάρχει χαμηλή φορολογία. Θα ψάχνουμε πάλι για εξεύρεση ισοδυνάμων.

Μείωση εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των απολύσεων που θα ακολουθήσουν την εξαγορά της ή και τη συρρίκνωση των εργασιών της (υπάρχει το αντίστοιχο παράδειγμα της Αγροτικής Ασφαλιστικής - ERGO).

Απώλεια εσόδων του κράτους από εργασίες που μέχρι τώρα εγγράφονται στην Ελλάδα, ενώ στην περίπτωση πώλησης θα εγγράφονται σε συγγενικές του εξωτερικού για λόγους φορολογικούς.

Καρτελοποίηση και δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στην ασφαλιστική αγορά.

Οι καταθέσεις και οι επενδύσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μεταφερθούν εκτός Ελλάδος, όπως γίνεται μέχρι σήμερα από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι μόνον η Εθνική Ασφαλιστική διατήρησε και διατηρεί τις καταθέσεις της στην Εθνική Τράπεζα ακόμα και κατά την περίοδο που ο φόβος και η απειλή για κούρεμα των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών ήταν έντονα. Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών το 2014 ανήλθε στο ποσό των 12 δισ. ευρώ.

Δημιουργία δυσμενών συνθηκών στα δίκτυα πωλήσεων. Εχει παρατηρηθεί ότι οι πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες διέλυσαν ή απαξίωσαν τα δίκτυα που διατηρούσαν οι ελληνικές εταιρείες πριν από την εξαγορά τους. Συνεπώς χιλιάδες ασφαλιστικοί σύμβουλοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά ή θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλος αριθμός μικρών ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών σταδιακά θα εξαφανισθούν κάτω από τις νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν.

Ουδέν... κακόν αμιγές καλού

Αν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να διασωθεί η Εθνική Τράπεζα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφελληνιστεί η ασφαλιστική αγορά.

Χρήσιμη επένδυση με εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό νοείται αυτή που δημιουργεί θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία, συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ. Είναι απολύτως βέβαιο, και η εμπειρία αντίστοιχων εξαγορών στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μια επένδυση αυτής της μορφής συνεπάγεται μείωση θέσεων εργασίας, εφαρμογή εργασιακών σχέσεων και τιμολογήσεων προϊόντων όπως εξυπηρετούν τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών.

Είναι απολύτως βέβαιο για όσους λειτουργούν στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς ότι οι πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες «πιέζουν» για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επειδή είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο νέο ασφαλιστικό σύστημα και αυτές ορέγονται τα ποσά που μελλοντικά θα είναι διαθέσιμα για διαχείριση.

Ολοι οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς (δίκτυα πωλήσεων, εργαζόμενοι) και η κυβέρνηση θα πρέπει να μην επιτρέψουν την πώληση/αφελληνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Θα τελειώσω με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το 1900.

«...Εκτοτε εν Ελλάδι ενέμοντο ξέναι Ασφαλιστικαί Εταιρίαι, μέχρι ου ενεφανίσθη επί του Ελληνικού Ορίζοντος η “Εθνική” ιδρυθείσα κατά το έτος 1891, εις εποχήν καθ’ ην η Ελληνική Πίστις ελάμβανεν τα καιριώτερα των τραυμάτων...»

Επίκαιρο;

www.efsyn.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top