Select Menu


Στις 30 Ιουνίου εξεδόθη ανακοίνωση εκ μέρους του ΟΗΕ και ειδικών του σε διάφορα πεδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετική με τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, την αυτοκυριαρχία του λαού, τα όρια των δανειακών συμβάσεων και την έλλειψη δυνατότητάς τους να παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία μιας χώρας και τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της. Λόγω των διμερών πολιτικών εξελίξεων, που ακολούθησαν το Ελληνικό Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και το ηχηρό ΟΧΙ του λαού, η ανακοίνωση του ΟΗΕ παραμένει παραπάνω από επίκαιρη:

Γενεύη (30 Ιουνίου 2015) – Δύο ειδικοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ χαιρέτισαν σήμερα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για να αποφασιστεί με δημοκρατικές διαδικασίες το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί για την επίλυση της Ελληνικής οικονομικής κρίσης χωρίς να χειροτερεύσει η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ειδικοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο ένας με αντικείμενο την προώθηση μιας δημοκρατικής και ισότιμης παγκόσμιας τάξης, Alfred de Zayas, και η δεύτερη με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Virginia Dandan, τονίζουν πως διακυβεύονται πολύ περισσότερα από τις υποχρεώσεις για την αποπληρωμή των δανείων, απηχώντας μια προειδοποίηση που εκδόθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τον ειδικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με αντικείμενο το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Juan Pablo Bohoslavsky.

Όλοι οι θεσμοί και μηχανισμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να χαιρετίσουν το Ελληνικό δημοψήφισμα σαν μια ευφραδή έκφραση του αυτοπροσδιορισμού του Ελληνικού λαού σε συμμόρφωση με το άρθρο 1 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Πολιτικά Δικαιώματα και σε εφαρμογή του άρθρου 25 ICCPR σχετικά με την δημόσια συμμετοχή. Πραγματικά, μια δημοκρατική και ισότιμη παγκόσμια τάξη προαπαιτεί συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων στην λήψη αποφάσεων και σεβασμό για την προγραμματισμένη διαδικασία, προαπαιτούμενα που μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα μέσω της διεθνούς αλληλεγγύης και μέσω μιας σχετικής με τα ανθρώπινα δικαιώματα προσέγγισης για λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης.

Είαι απογοητευτικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ απέτυχαν να φτάσουν σε μια λύση που δεν απαιτεί περαιτέρω οπισθοδρομικά μέτρα λιτότητας. Κάποιοι ηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Γιατί; Τα δημοψηφίσματα ανήκουν στις καλύτερες παραδόσεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να απαρνηθεί τις δεσμεύσεις του απέναντι στους ανθρώπους που τον εξέλεξαν με ξεκάθαρη εντολή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη λύση που δεν θα διαλύσει την Ελληνική δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία και κοινωνική δυστυχία. Η υποχώρηση σε ένα τελεσίγραφο που επιβάλλει περαιτέρω μέτρα λιτότητας στον Ελληνικό πληθυσμό θα ήταν αταίριαστη με τη δημοκρατική εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Εκ φύσεως, κάθε Κράτος έχει την ευθύνη να προστατεύει την ευημερία όλων των προσώπων που ζουν στην επικράτειά του. Η ευθύνη αυτή περιλαμβάνει οικονομική και προϋπολογισμική κυριαρχία και ρυθμιστικό χώρο που δεν μπορεί να παραβιαστεί από εξωτερικούς δρώντες, είτε αυτοί είναι Κράτη, είτε διακυβερνητικές οργανώσεις, είτε πιστωτές.

Το Άρθρο 103 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ορίζει πως οι όροι του Χάρτη υπερισχύουν όλων των άλλων συνθηκών, επομένως καμιά συνθήκη ή δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να εξαναγκάσει μία χώρα να παραβιάσει τα πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πληθυσμού της, ούτε μπορεί μια δανειακή σύμβαση να αρνηθεί την κυριαρχία ενός Κράτους. Οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί τέτοια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς εθιμικού δικαίου είναι contra bonos mores και είναι συνεπώς μηδενικής βάσης και κενή ως προς την εφαρμογή του Άρθρου 53 του Καταστατικού της Βιέννης για τον Νόμο των Συνθηκών.

Μια δημοκρατική και ισότιμη παγκόσμια τάξη προϋποθέτει ένα εμπορικό και οικονομικό πολιτικό σύσημα που διευκολύνει την εκπλήρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διακυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να ευνοούν και δεν θα πρέπει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να παρεμποδίζουν την επίτευξη της πληρότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το εξωτερικό χρέος δεν αποτελεί δικαιολογία για να υποτιμώνται ή να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για να προκαλείται οπισθοδρόμηση ή καταστρατήγηση των άρθρων 2 και 5 του Διεθνούς Καταστατικού των Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτισμικών Δικαιωμάτων.

Το 2013, ο Ανεξάρτητος Ειδικός για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε πως η πολιτική των μέτρων λιτότητας, που υιοθετήθηκε για να εξασφαλιστεί η επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαΐκή Επιτροπή και την Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα ώθησε την Ελληνική οικονομία σε ύφεση και γενικότερα υπονόμευσε την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκεκριμένα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων.

Αυτή είναι μια στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα να εκδηλώσει αλληλεγγύη προς τον λαό της Ελλάδας, να σεβαστεί την δημοκρατική του βούληση, όπως αυτή εκφράζεται σε ένα δημοψήφισμα, να τον βοηθήσει δραστικά προς έξοδο από την οικονομική κρίση, η οποία έχει ως πρωταρχική αιτία τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2007-08, για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη.

Πραγματικά, η δημοκρατία σημαίνει αυτο-προσδιορισμό, και ο αυτο-προσδιορισμός συχνά χρειάζεται δημοψηφίσματα – το ίδιο και στην Ελλάδα.”

www.ohchr.org

Μετάφραση - Επιμέλεια: Χρύσα Κουτρουμάνου, μέλος της συντακτικής ομάδας του www.logiosermis.net


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top