Select Menu


Δραματική επιδείνωση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας σημειώθηκε χθες, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ελπίδες για πολιτική λύση που διαφάνηκαν με την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα και δύο μέρες πριν τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ αδημονεί μεν να συναντήσει τον έλληνα Πρωθυπουργό για να έχουν μια συζήτηση σε βάθος μεν ( όπως διαμήνυσε grosso modo το Μαξίμου) αλλά έξι ημέρες πριν το ραντεβού στο Βερολίνο, φρόντισε να ξεκαθαρίσει: Άλλο η συζήτηση άλλο η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων. Ήτοι, οποιασδήποτε διμερούς συζήτησης. Όπερ σημαίνει: Κουβέντα ναι, αντικατάσταση του Brussels Group, όχι.

Ουσιαστικά η Μέρκελ παρέπεμψε την κυβέρνηση στα τεχνικά κλιμάκια και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδειξε το παράδειγμα της Κύπρου, μιλώντας για capital controls. Αμέσως μετά ήρθε το μπλόκο της Ε.Ε στο νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης και των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.

Την Τετάρτη συνεδριάζει εξάλλου το Δ.Σ. της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να αναμένεται να ξεφύγει από την παγιωμένη τακτική της σταγόνας ύψους λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο EWG, αλλά και το συνολικό κλίμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» δεν βρήκε κοινό τόπο έστω και σε μέρος των θεμάτων που είχαν τεθεί στο τραπέζι καθώς επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά πως η ερμηνεία της συμφωνίας «γέφυρα» της 20ης Φεβρουαρίου είναι διαφορετική για τις δύο πλευρές.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε στον Ντάισελμπλουμ να κοιτάζει τη (θεσμική) δουλειά του ενώ το Μαξίμου αψήφησε την προειδοποίηση ότι θα εκληφθεί ως "μονομερής ενέργεια" το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης, προχωρώντας κανονικά στην κατάθεσή του.

Οι τελευταίες εξελίξεις ενδεχομένως σηματοδοτούν ότι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, βρίσκεται και τυπικά εν κενώ, δεδομένου ότι συμπεριλάμβανε ρητώς τον όρο πως η Ελλάδα δεν θα προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια.

Πρόκειται για διαπίστωση που αποτυπώνει ανάγλυφα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εξέλιξη που στην πράξη απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία-γέφυρα. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί η επαναφορά του θέματος των capital controls από τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ το σκηνικό παραπέμπει σε ριμέικ του θρίλερ που ζήσαμε πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.

Υπό την παραπάνω οπτική, η πρόθεση του πρωθυπουργού να θέσει το θέμα σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, ζητώντας την επαναβεβαίωση της συμφωνίας από τους Γιούνκερ, Ντράγκι, Ολάντ και Μέρκελ συνιστά στην πράξη επαναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα αν συνυπολογισθούν οι διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των δύο μερών.

Αξιοσημείωτη είναι στο πλαίσιο τούτο, η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ Κόκκινο απηύθυνε έκκληση σε Κυβέρνηση και κόμμα να επιδείξει ρεαλισμό καθώς οι συσχετισμοί δύναμης αυτή την ώρα δεν ευνοούν την Ελλάδα.

"Είμαστε μόνοι μας", είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε ρεαλιστικές κινήσεις που θα κρατήσουν τη χώρα ζωντανή.

Ραγδαίες εξελίξεις

Σε τροχιά σύγκρουσης η κυβέρνηση με τους δανειστές, λίγο αφότου έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για πολιτική διαπραγμάτευση. «Το να θεωρεί κανείς "μονομερή ενέργεια" την ψήφιση νομοσχεδίου, που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη», απαντούν κυβερνητικές πηγές στο βέτο του εκπροσώπου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο για τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις.

Η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της κυβέρνησης η οποία απάντησε με την συνέχιση τις συζήτησης του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση -αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα- και την κατάθεση χθες το βράδυ του ν/σ για τις 100 δόσεις -θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και συνεπώς θα έρθει την Παρασκευή στην Ολομέλεια. Κυβερνητική πηγή σημείωσε πως «το να θεωρεί κανείς ‘‘μονομερή ενέργεια’’ την κατάθεση του νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη».

Ενδεικτική του εκνευρισμού που προκάλεσε στην κυβέρνηση η απαίτηση των δανειστών για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ήταν και η αναφορά χθες το βράδυ στη Βουλή του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση για «πολλαπλή μονομερή ενέργεια» από πλευράς δανειστών «με κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας ακόμα και από τον κ. Ντράγκι, που εξαιρεί από τη ρευστότητα αυτόν που την έχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Παράλληλα η κυβέρνηση κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο σήμερα στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους «εκβιασμούς», διότι, όπως σημείωσε με νόημα, «αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;».

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της χώρας, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι θεωρείται «μονομερής ενέργεια» η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αφού όπως λένε το νομοσχέδιο περιλαμβάνονταν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ήταν εντός του πακέτου των δέκα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Εurogroup.

Reuters: Ενοχλημένοι οι Ευρωπαίοι

Η Ελλάδα απογοήτευσε τους πιστωτές της την Τρίτη αρνούμενη να δώσει νεότερα στοιχεία για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη και επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

Περιγράφοντας την ενόχληση που μεγαλώνει μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε: "Για πολλούς ανθρώπους η τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα θα μπορούσε να είναι κάτι σαν την τελευταία σταγόνα".

Τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης ανέφεραν στο πρακτορείο ότι αντί για ενημέρωση, ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ελπίζει να πετύχει η Ελλάδα φέρνοντας τα θέματα αυτά στη Σύνοδο, όπου η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο σε συναντήσεις στο περιθώριο και μόνο υπό γενικούς πολιτικούς όρους.

Αναφέρουν επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Έλληνα πρωθυπουργό κάτι περισσότερο από το Eurogroup καθώς περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει, παρά τη μεγάλη απροθυμία της.

Και οι τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο και την οργή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί να τιμήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε αντάλλαγμα των σχεδόν 240 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι ο χρόνος λιγοστεύει καθώς η Αθήνα αναμένεται να ξεμείνει από μετρητά μέχρι το τέλος του μήνα και ενδεχομένως να χρεοκοπήσει και να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top