Select Menu


Στον άνωθεν χάρτη με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται κράτη που το Α.Ε.Π τους ή το μερίδιο τους επί του συνόλου της πλανητικής οικονομίας ξεπερνά το 3%. Ως σύνολο, ότι βλέπετε αποτελεί ποσοστό 50,76% επί του πλανητικού Α.Ε.Π. Συγκεκριμένα, για το έτος 2014 και με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Α.Ε.Π της Κίνας κατείχε μερίδιο 16,48% επί του συνόλου της πλανητικής οικονομίας, των Ηνωμένων Πολιτειών 16,28%, της Ινδίας 6,80%, της Ιαπωνίας 4,48%, της Γερμανίας 3,39% και της Ρωσίας 3,33%.

Σε πληθυσμιακά μεγέθη οι χώρες που αποτυπώνονται στον χάρτη με κόκκινο χρώμα έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 3 δισεκατομμύρια 243 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή αποτελούν το 45,74% του παγκόσμιου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, η Κίνα με 1 δισεκατομμύριο 357 εκατομμύρια αποτελεί το 18,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ινδία με 1 δισεκατομμύριο 210 εκατομμύρια το 17,5%, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 320 εκατομμύρια το 4,43%, η Ρωσία με 149 εκατομμύρια το 2,02%, η Ιαπωνία με 126 εκατομμύρια το 1,76% και η Γερμανία με 81 εκατομμύρια το 1,13%.

Με βάση τα προηγούμενα οικονομικά και πληθυσμιακά μεγέθη η «Δύση» (και στη «Δύση» δεν συνυπολογίζω τη Ρωσία, μιας και εδώ και 200 περίπου χρόνια με διάφορους τρόπους απωθείται εκτός «Δύσεως») κατέχει οικονομικό μερίδιο 19,67% επί της πλανητικής οικονομίας και πληθυσμιακό 5,56% επί του παγκόσμιου πληθυσμού. Όσο διαχέεται και «δημοκρατικοποίειται» η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτά τα δύο μεγέθη του πυρήνα της «Δύσεως» θα εξισορροπηθούν εκτός εάν συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται. Αυτή η εξισορρόπηση ίσως καταλήξει σε μια αναλογία Α% πληθυσμιακά – 2Α% οικονομικά. Αυτή τη στιγμή για τη «Δύση», δηλαδή για αυτές τις δύο χώρες (Η.Π.Α και Γερμανία) η αναλογία βρίσκεται στο επίπεδο Α% πληθυσμιακά – 3,5Α% οικονομικά.

II

Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται με κίτρινο χρώμα κράτη όπου το Α.Ε.Π τους ή το μερίδιο τους επί του συνόλου της πλανητικής οικονομίας βρίσκεται ανάμεσα στο 1% και το 3%. Σε οικονομικά μεγέθη οι χώρες με κίτρινο χρώμα κατέχουν μερίδιο περίπου 25% επί της πλανητικής οικονομίας, αγγίζοντας έτσι συνολικά οι χώρες με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, το 75,00% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. Πληθυσμιακά οι χώρες με κίτρινο χρώμα έχουν πληθυσμό περίπου 1 δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια ανθρώπους αγγίζοντας, συνολικά, οι χώρες με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, περίπου τα 4 δισεκατομμύρια 350 εκατομμύρια ανθρώπους, ποσοστό 61,25% επί του παγκόσμιου πληθυσμού.


Με βάση τα προηγούμενα οικονομικά και πληθυσμιακά μεγέθη και προσθέτοντας στη «Δύση» χώρες με κίτρινο χρώμα όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία (αν και η τελευταία έχει σχεδόν μετασχηματιστεί σε κινεζική χώρα οικονομικά) η «Δύση», μη υπολογίζοντας ξανά τη Ρωσία, κατέχει οικονομικό μερίδιο 30,23% επί της πλανητικής οικονομίας και πληθυσμιακό 9,65% επί του παγκόσμιου πληθυσμού. Ήδη προσθέτοντας τις προηγούμενες χώρες στη «Δύση» η αναλογία έχει μεταβληθεί σε Α% πληθυσμιακά – 3Α% οικονομικά. Όσο διαχέεται και «δημοκρατικοποίειται» η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, επαναλαμβάνω, πως αυτά τα δύο μεγέθη που αφορούν τη «Δύση» θα εξισορροπηθούν (ίσως σε μια αναλογία Α% πληθυσμιακά – 2Α% οικονομικά) εκτός εάν συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται.

III

Επειδή γνωρίζω πως σας ενδιαφέρει ολοκληρώνω με τα εξής στοιχεία. Η Ευρωζώνη, για το έτος 2014 και με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατείχε μερίδιο 12,01% επί του συνόλου της πλανητικής οικονομίας ή 12,01% επί του παγκόσμιου Α.Ε.Π. Σε πληθυσμιακά μεγέθη τα 19 εθνικά κράτη που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 335 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή αποτελούν το 4,63% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αναλογία για την Ευρωζώνη βρίσκεται σε επίπεδα Α% πληθυσμιακά – 2,6Α% οικονομικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία 1ον) δεν είναι κράτος και 2ον) είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους ζήτημα από την Ευρωζώνη, τόσο γεωοικονομικά και γεωπολιτικά, όσο γεωπολιτισμικά και γεωστρατηγικά, και την οποία 3ον) αποτελούν 28 -και όχι 19- εθνικά κράτη, κατέχει μερίδιο 16,94% επί του συνόλου της πλανητικής οικονομίας ή 16,94% επί του παγκόσμιου Α.Ε.Π. Σε πληθυσμιακά μεγέθη τα 28 εθνικά κράτη που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 507 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή η Ε.Ε. αποτελεί το 7,00% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αναλογία για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επίπεδα Α% πληθυσμιακά – 2,4Α% οικονομικά.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η διαφορά περίπου 170 εκατομμυρίων ανθρώπων και ενός μεριδίου 4,93% περίπου επί του παγκόσμιου Α.Ε.Π δεν τονίζονται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που όλα τα κράτη συναλλάσσονται με την Ε.Ε και τα εθνικά κράτη που την αποτελούν και όχι απλά με την Ευρωζώνη. Παρατηρείστε προσεκτικά τους παρακάτω δύο χάρτες. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται εθνικά κράτη τα οποία είναι μέλη της Ε.Ε και δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης. Με μπλέ χρώμα απεικονίζονται εθνικά κράτη τα οποία είναι μέλη της Ευρωζώνης (και της Ε.Ε).



Είναι διαφορετικό το νόμισμα σου να εκφράζει το τρίτο -και όχι το πρώτο- μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος στον πλανήτη με πυρήνα ένα εθνικό κράτος που η οικονομία του κατέχει ποσοστό 3,39% επί του παγκόσμιου Α.Ε.Π και αποτελεί το 1,13% του παγκόσμιου πληθυσμού, και διαφορετικό να αναφέρεσαι σε μια πολιτική οντότητα αποτελούμενη από δεκάδες εθνικά κράτη και νομίσματα ως την πρώτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη.

Κοσμοϊδιογλωσσία

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top