Select Menu


Την αγόρευσή της πραγματοποίησε χθες, στις 18/03/2015, η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου. Η Εισαγγελέας επικαλούμενη την αντικειμενικότητα του δικαστηρίου, πρότεινε την ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου, για τα οποία κατηγορείται σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, και για τα οποία μπορεί να καταδικαστεί σε έως και ισόβια κάθειρξη σύμφωνα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η Εισαγγελέας αποδόμησε όλα τα επιχειρήματα υπεράσπισης του Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την αποδόμηση όμως του τελευταίου επιχειρήματος, έκρινε ως αθώο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αν και δεν δικάζεται στη συγκεκριμένη δίκη. Συγκεκριμένα, κατά την αποδόμηση του επιχειρήματος υπεράσπισης του κατηγορουμένου περί σκευωρίας εις βάρος του λόγω πολιτικού οφέλους, η Εισαγγελέας αποφάνθηκε πως μόνον ο κατηγορούμενος είχε κίνητρο για τη συγκεκριμένη πράξη και κανένας άλλος, αναφέροντας το όνομα του Ε. Βενιζέλο.

Όπως προαναφέρθηκε, στην δίκη αυτή δεν δικάζεται ο Ε. Βενιζέλος, η κρίση όμως αυτή είναι πολύ σημαντική για την πολιτική ζωή της χώρας, γι' αυτό και επισημαίνεται. Παραμένει λοιπόν η απορία, γιατί η πρόταση για καταδίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου σημαίνει ταυτόχρονα και πρόταση για απάλλαξη του Ε. Βενιζέλου από τυχόν επιπρόσθετες ευθύνες του για παραποίηση του δημοσίου εγγράφου;

Σχετικά πάντως με την περίπτωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται στο εδώλιο, η πεντάωρη αγόρευση της Εισαγγελέως ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Η Εισαγγελέας πρότεινε ο κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος για τα δύο κακουργήματα της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου σύμφωνα με τον νόμο 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας, ανάμεσα σε άλλα, είπε:
«Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί ενώπιον σας αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ήταν ένας τρόπος, ένας άντρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια αξιοπρεπή οικογένεια, ένα βαρύ βιογραφικό θα έπρεπε να έχει συναίσθηση της ευθύνης.
Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά δείχνει επιείκεια σε αυτούς που συναισθάνονται αυτό που έκαναν. Δυστυχώς εδώ φάνηκε και αυτό λυπεί, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας, ούτε την αρχή της αμεροληψίας. Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντα. Προτείνω να κηρυχτεί ένοχος και για τα δυο εγκλήματα».
Επεπλέον χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς που επιστράτευσε προς υπέρασπίσίν του ως «προφάσεις εν αμαρτίες»:
«"Προφάσεις εν αμαρτίες" είναι όλοι οι ισχυρισμοί του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ότι η λίστα ήταν μυστική, Ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ότι την έχασε... Πιστεύω ότι όλα είναι προφάσεις. Ειδικά ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία... Αυτό και αν ήταν πρόφαση. Τα αρχεία διαγράφηκαν μετά την μετατροπή του πρώτου CD σε USB και πριν δημιουργήσει άλλο στικάκι ο Ι. Διώτης. Αυτό προκύπτει εργαστηριακά. Το περιεχόμενο του USB, που δημιούργησε ο κατηγορούμενος, νοθεύτηκε από πρόσωπο που είχε συμφέρον. Και ο μόνος που είχε συμφέρον ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Είτε για να βοηθήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατέψει το δικό του όνομα στην πολιτική να μην φανεί στην πορεία, οτι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή».
Σχετικά με το κίνητρο του Γ. Παπακωνσταντίνου η Εισαγγελέας πρόσθεσε πως: «Όλοι οι ισχυρισμοί του καταπίπτουν από μόνοι τους εκείνος είχε το συμφέρον να κάνει τη νόθευση, εκείνος την έκανε. Είδαμε τους τρόπους... Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Δεν έχει σημασία ποιον τρόπο επέλεξε. Αυτό όμως παραπέμπει στον κ. Διώτη ο οποίος πολλά ξέρει και αρνείται να μιλήσει».

Ενώ σχετικά με το όφελος από την καταστροφή της λίστας και τα κίνητρα των Ι. Διώτη και Ε. Βενιζέλο, η Εισαγγελέας ανέφερε πως: «Η καταστροφή του usb από τον Διώτη ευνοούσε μόνο τον κατηγορούμενο». Και συμπλήρωσε: «Ο Ι. Διώτης δεν είχε κίνητρο να προβεί στην διαγραφή των συγγενών του κατηγορούμενου. Αν κάποιος ήθελε να τον βλάψει, ο κ. Βενιζέλος, θα ήταν μεγαλύτερο το πολιτικό κόστος για τον κ. Παπακωνσταντίνου αν τους άφηνε στη λίστα και διέδιδε πως είναι συγγενείς του χωρίς να τους σβήσει».

Επί της ευκαιρίας της αναφοράς σε κίνητρα, σημαντικό είναι να διευκρινιστεί πως οι παραπάνω επισημάνσεις σχετικά με την ενοχή Παπακωνσταντίνου και τις ευθύνες Βενιζέλου δεν έγιναν φυσικά με κίνητρο την μίμηση του ρόλου του εισαγγελέα ή του δικαστή, αλλά έγιναν με κίνητρο την πολιτική επιθυμία να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλους όσους έπαιρναν στο σπίτι τους δημόσια έγγραφα, σαν να ήταν δικά τους ή/και τα παραποιούσαν, καθώς και με κίνητρο την ανάλογη επιθυμία να κριθεί ο καθένας ξεχωριστά για τις ευθύνες του. 

Πηγή περιεχομένου αγόρευσης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top