Select Menu

m14r.jpgΣτην ελληνική μυθολογία ο ύπνος ήταν θεός ή δαίμονας, που αποτελούσε την προσωποποίηση του ύπνου. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο ύπνος και ο δίδυμος αδελφός του, ο θάνατος, ήταν «δεινοί θεοί» που κατοικούσαν στον τάρταρο, παιδιά της νύχτας και του ερέβους.


Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση για όλους, που χαρακτηρίζεται από μείωση της αντίληψης και περιορισμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της οποίας το σώμα φαίνεται να υπολειτουργεί σε ότι αφορά την εξωτερικά παρατηρούμενη δράση του.

Ο ύπνος σχετίζεται με την χαλάρωση και κάθε είδους «προσπάθεια» να κοιμηθούμε μας προκαλεί σωματική, συναισθηματική και γνωστική διέγερση. Η γνωστική διέγερση περιλαμβάνει την ανησυχία, την υπερενεργητικότητα της σκέψης, τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις, την ανεπιθύμητη παρεμβολή σκέψεων, την κατάστρωση σχεδίων, την ανάλυση ή τη δυσκολία ελέγχου εντόνων συλλογισμών, ή αλλιώς την έντονη δραστηριότητα του μυαλού μας, η οποία είναι ασύμβατη με τη λειτουργία του ύπνου.

Τα άτομα που δεν κοιμούνται τόσο ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός, συχνά αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα νύστα και αδιαθεσία. Ο ύπνος είναι αναγκαία διαδικασία καθώς αν κάποιος δεν κοιμηθεί επί σειρά ημερών εμφανίζει συμπτώματα πέραν της κούρασης, όπως να ονειρεύεται (να έχει ψευδαισθήσεις) καθώς είναι ξύπνιος και να φτάσει σε επιπτώσεις και επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο. Έτσι λοιπόν, ορισμένα άτομα περνούν περιόδους όπου τα βράδια μένουν ξάγρυπνοι, είτε κοιμούνται 1-3 ώρες, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να είναι υπνηλικοί.

Ορισμένοι καπνιστές έχουν συνηθίσει να ανάβουν ένα τελευταίο τσιγάρο πριν πάνε για ύπνο ελπίζοντας ότι αυτό θα τους χαλαρώσει και θα κοιμηθούν ευκολότερα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού ο καπνός λειτουργεί σαν παρενόχληση για έναν καλό ύπνο. Η νικοτίνη λειτουργεί απευθείας στο νευρικό σύστημα προκαλώντας αντιστροφή στον ρυθμό του ύπνου.

Οι καπνιστές κοιμούνται λιγότερες ώρες και κάνουν γενικά χειρότερο ύπνο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν. Σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, το 17% των καπνιστών κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και το 28% ανέφεραν διαταραχές κατά τον ύπνο τους. Τα αντίστοιχα σαφώς χαμηλότερα ποσοστά για τους μη καπνιστές ήσαν 7% και 19%.

Βέβαια αυτό δεν αποδεικνύει ότι είναι το κάπνισμα που ευθύνεται άμεσα για τα προβλήματα του ύπνου, καθώς οι καπνιστές συνήθως έχουν κι άλλες συνήθειες που δεν τους βοηθούν να κοιμηθούν, όπως να βλέπουν έως αργά τηλεόραση ή να μην ασκούνται αρκετά σωματικά.


http://zografia-andoniadou.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top