Το κάποτε μεγαλοπρεπές Θέατρο του Μίσιγκαν στέκει σήμερα ερειπωμένο στην καρδιά του Ντιτρόιτ, θυμίζοντας εικόνες από την περίοδο της ευημερίας που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Η παρακμή της παλιάς σημαντικής βιομηχανικής πόλης έχει αφήσει παντού τα ίχνη της. Το Ντιτρόιτ κήρυξε πτώχευση το 2013 και σήμερα προσπαθεί να ορθοποδήσει. Το παλιό θέατρο λειτουργεί ως γκαράζ.
Σημαντικές περικοπές
Ως συνέπεια της πτώχευσης το Ντιτρόιτ προχώρησε στην περιστολή δημόσιων δαπανών. Μισθοί και συντάξεις στον δημόσιο τομέα μειώθηκαν ραγδαία, σχολεία συγχωνεύθηκαν, εκκλησίες έπαυσαν να λειτουργούν. Το νοσοκομείο της φωτογραφίας σε ένα προάστιο του Ντιτρόιτ έβαλε λουκέτο.
Η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι κρίσιμη, ενώ σε πολλά νοσοκομεία οι ώρες αναμονής είναι μεγάλες λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.
Υπέρογκο δημόσιο χρέος
Το Ντιτρόιτ ήταν κάποτε η «ατμομηχανή» των ΗΠΑ. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εδώ κατασκευάζονταν πολεμικά οχήματα και αεροπλάνα. Αργότερα έγινε η καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας, η «Motor City».
Όταν όμως μεγάλες βιομηχανίες όπως η Ford έφυγαν η οικονομική ζωή άρχισε να μαραζώνει, με την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη. Το δημόσιο χρέος του Ντιτρόιτ άγγιξε τα 18 δις δολάρια πριν την πτώχευση.
Ο «σωτήρας»
Παρά τον σάλο που προκάλεσε η κήρυξη του Ντιτρόιτ σε πτώχευση το πρόγραμμα διάσωσης που ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 2013 από τον δικηγόρο Κέβιν Ορ θεωρείται επιτυχημένο. Από τα μέσα Δεκεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο επανέκτησε τις αποφασιστικές αρμοδιότητες που είχε χάσει.
Ο Ορ είχε πείσει μισθωτούς και συνταξιούχους να αποδεχθούν τις περικοπές, ενώ χρήματα εισρέουν ήδη στα δημόσια ταμεία.
Έσοδα από την πολιτιστική κληρονομιά
Στο Μουσείο Τεχνών του Ντιτρόιτ έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του Βαν Γκογκ και του Πικάσο, κοσμούν τους τοίχους του. Ειδικοί εκτιμούν ότι η αξία της συλλογής ανέρχεται στα 4 με 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης τις μόνιμες συλλογές διαχειρίζεται πλέον ίδρυμα, από τα έσοδα του οποίου το Ντιτρόιτ αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου 800 εκατομ. δολάρια στα επόμενα χρόνια.
Η παλιά γοητεία ξαναζωντανεύει
Οι σκουριασμένες εγκαταστάσεις παλιών βιομηχανικών μονάδων αποκτούν σταδιακά και πάλι ζωή. Η απότομη πτώση στις τιμές των ακινήτων προσφέρει καλές ευκαιρίες για νέες επενδύσεις.
Πολλά από τα κτήρια αυτά προσελκύουν ακόμη και το ενδιαφέρον καλλιτεχνών, ενώ μετατρέπονται σε στούντιο, γκαλερί, γραφεία. Μια νέα αρχιτεκτονική κουλτούρα γεννιέται μέσα από τις στάχτες της βιομηχανικής ζώνης.
Ευκαιρίες για καινοτομία
Νέοι σεφ νοικιάζουν παλιά βιομηχανικά κτήρια μετατρέποντάς τα σε μοντέρνα εστιατόρια. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Ponyride, διαθέτουν πρώην εργοστασιακούς χώρους σε ιδιώτες ή καλλιτέχνες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό τομέα ή στις τέχνες.
Εργασία και κοινωνική προσφορά
Η Βερόνικα Σκοτ φτιάχνει από παλιά υφάσματα παπλώματα και ζεστά πανωφόρια για τους άστεγους του Ντιτρόιτ. Η ίδια θέλοντας να προσφέρει κοινωνικό έργο ίδρυσε μία μικρή επιχείρηση, η οποία απασχολεί ήδη οκτώ εργαζομένους.
Πολλές αντίστοιχες νεοφυείς επιχειρήσεις γεννήθηκαν στο Ντιτρόιτ το τελευταίο χρόνο με αντικείμενο την αστική ανάπλαση αλλά και την κοινωνική προσφορά.
Deutsche Welle
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.