Select Menu


Η συγκυβέρνηση θεσμοθετεί εξαιρέσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων με τη σιωπηρή συγκατάθεση της αντιπολίτευσης ακόμη και την περίοδο της κρίσης δημιουργώντας πολίτες πολλών ταχυτήτων. 

Από την άλλη πλευρά, όλοι μιλάνε για δικαιότερη κοινωνία

...Ας αποφασίσουν τι θέλουν.

Το εφάπαξ ενός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μετά από 35ετία άγγιζει τα 38.000 ευρώ, ενώ οι εισφορές του ανέρχονται σε 18.000 ευρώ,

...γεγονός που μεταφράζεται σε επιχορήγησή του με 20.000 ευρώ από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους-φορολογούμενους!!

Πάντοτε είχα την απορία πόσες ήταν οι... εισφορές σε σύγκριση με τα ποσά του εφάπαξ στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με δεδομένες τις επιμέρους ιδιομορφίες.

Ακούγοντας χθες στις ειδήσεις τον διευθυντή του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέες περικοπές μέχρι 50% στα εφάπαξ, με τον νέο μαθηματικό τρόπο υπολογισμού, μου λύθηκε εν μέρει η απορία.

Το εφάπαξ ενός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μετά από 35ετία θα ήταν 38.000 ευρώ, ενώ οι εισφορές του ανέρχονται σε 18.000 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε επιχορήγησή του με 20.000 ευρώ από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους-φορολογούμενους.

Απ' ό,τι κατανοώ από συζητήσεις με τρίτους, αυτό το εφάπαξ είναι μικρό συγκρινόμενο με το αντίστοιχο που θα λάμβανε κάποιος με 35ετία στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις.

Εκεί, η επιδότηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Επομένως, η επιδότηση του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων με μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να ερμηνευθεί αυτό ακριβώς που είναι.

Μια μεταφορά πόρων ή πλούτου, αν προτιμάτε, από τους πολλούς φορολογούμενους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων των εφάπαξ.

Ή αν προτιμάτε, πρόκειται επίσης για μια μεταφορά πόρων από τους τωρινούς και τους μελλοντικούς εργαζόμενους στους απόμαχους από τη στιγμή που οι πρώτοι θα εξυπηρετήσουν το σωρευμένο δημόσιο χρέος που τα ελλείμματα, συμπεριλαμβανομένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, δημιούργησαν.

Προφανώς, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν δίκαιη και σωστή αυτήν τη μεταφορά πόρων για να μην αντιδρούν.

Όμως, χθες είχαμε άλλη μια είδηση που αφορούσε άλλη μία πολυπληθή κοινωνική ομάδα χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάπου 660.000 αγροτών μπήκαν κάπου 900 εκατ. ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της χορήγησης της πρώτης δόσης για την ενιαία ενίσχυση του 2014.

Μερικοί από αυτούς τους αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στον ΟΓΑ, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρακράτηση των επιδοτήσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη όπως θα θεωρείτο αυτονόητο σε οποιαδήποτε άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Μάλιστα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα έχουν γίνει πληρωμές στους παραγωγούς συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ που αφορούν την ενιαία ενίσχυση, αποπληρωμές προγραμμάτων παλαιοτέρων ετών και επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου.

Επιπλέον, στελέχη συνεταιρισμών επισημαίνουν στα μέλη τους ότι προωθείται ή προωθήθηκε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο συντελεστής φορολογίας των αγροτών ανεξαρτήτως τεκμαρτού εισοδήματος παραμένει στο 13%.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η στήλη ασκούσε κριτική στην πρακτική που ήθελε οι δικαστικοί να αποφασίζουν ουσιαστικά μέσω του Μισθοδικείου το ύψος των αποδοχών τους και στην ιδιαίτερη μεταχείριση των στρατιωτικών και των αποστράτων επειδή ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα του κράτους».

Όμως, φαίνεται ότι η ιστορία με τις εξαιρέσεις τελειωμό δεν έχει αφού όποια πέτρα κι αν σηκώσεις κάτι θα βρεις από κάτω.

Το χειρότερο είναι άλλο.

Δεν διαφαίνεται καμία επιθυμία ή πρόθεση των κομμάτων εξουσίας να βάλουν τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

Όμως, δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα από τη μια πλευρά να ευαγγελίζεται μια δικαιότερη κοινωνία και από την άλλη να θεσμοθετεί εξαιρέσεις, μεταφέροντας πόρους από τους πολλούς σε κοινωνικές ομάδες με τη μεγαλύτερη δύναμη και ψήφους, δηλαδή στους λίγους.

Με ποιο, π.χ. ηθικό ανάστημα τα κόμματα ζητάνε τότε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής όταν τα ίδια θεσμοθετούν την προνομιακή μεταχείριση των λίγων εις βάρος των ανυποψίαστων, συχνά, πολλών;

Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς, λοιπόν. Και τα δύο δεν γίνεται.

Dr. Money

/greece-salonika.blogspot.com




Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top