Φόροι 2,75 δισ. έως την Πρωτοχρονιά!
Ρεβεγιόν... στην Εφορία θα κάνουν φέτος οι φορολογούμενοι, δεδομένου ότι ο λογαριασμός των υποχρεώσεων από φόρους, χαράτσια και τέλη μέχρι τέλους του έτους ανέρχεται στο ποσό των 2,75 δισ. ευρώ ή περίπου 450 ευρώ ανά φορολογούμενο!
Εως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 750.000.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, επιπλέον 1 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης και άλλο 1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Καμία από τις παραπάνω οφειλές δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 72-100 δόσεων (πλην της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, που έληξε τον Σεπτέμβριο). Οι νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.
Πιο αναλυτικά, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα είναι με το χέρι στην τσέπη, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, συνδεδεμένοι με το ΤAXISnet και θα τυπώνουν εκκαθαριστικά και ταυτότητες οφειλής για τις μηνιαίες δόσεις των φόρων και των τελών που να κατανέμονται ως εξής:
-Στο τέλος Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθούν η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος (στον φόρο περιλαμβάνονται η έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης). Επίσης, θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη δόση από τις συνολικά έξι του ΕΝΦΙΑ.
-Τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (απομένουν άλλες δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ για το νέο έτος).
Επίσης θα μπορούν να κάνουν και διορθώσεις στο έντυπο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που άνοιξε πρόσφατα και οι τυχόν διαφορές στον φόρο θα συμψηφίζονται στις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Προσοχή, οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν έως τις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Σημαντικά έσοδα περιμένει το υπουργείο Οικονομικών επίσης από διάφορες πηγές όπως:
-Από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης. Προς το παρόν η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Εφόσον η ζήτηση στο τέλος της περιόδου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2015, αποδειχθεί υψηλότερη σε σχέση µε πέρυσι, τότε ίσως επαληθευτεί το επιχείρηµα της κυβέρνησης για αύξηση εσόδων από τη µείωση του φόρου.
-Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015. Εως το τέλος του έτους περίπου 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυµαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα µε τον κυβισµό του κινητήρα κάθε οχήµατος και τους ρύπους.
-Τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας την περίοδο των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τον φόρο που φέρνει τα περισσότερα έσοδα στο δηµόσιο ταμείο και οι εισπρακτικές επιδόσεις του αποτελούν µία σαφή ένδειξη για το αν η οικονομική δραστηριότητα κινείται ανοδικά ή παραµένει στάσιµη ή κινείται προς τα κάτω.
Η επίτευξη των στόχων στο µέτωπο των εσόδων αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για το οικονοµικό επιτελείο, αλλά το σηµαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει στα χέρια της θετικά στοιχεία για τον επόµενο γύρο της αξιολόγησης από την τρόικα, για να διαπραγµατευτεί τη δεύτερη και σηµαντικότερη φάση των φορολογικών ελαφρύνσεων.
Ποια χαράτσια δεν μπορούν να μπουν στη (νέα) ρύθμιση των 100 (;) δόσεων
Τα χαράτσια που δεν μπαίνουν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά μπορούν να μπουν στην παλιά των 12 δόσεων είναι:
- Οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2015. (Η πρώτη δόση του που έληξε το Σεπτέμβριο μπορεί να μπει εφόσον δεν πληρώθηκε και έγινε ληξιπρόθεσμη.)
- Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Φόρος έχει βεβαιωθεί κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους ιδιοκτήτες ακινήτων για εισόδημα από ενοίκια και στους μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν δύο δουλειές ή συντάξεις ή έχουν εισόδημα και από άλλη πηγή.
- Η τρίτη δόση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος βεβαιώνεται μαζί με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης πισίνας και 5% στο τεκμήριο Ι.Χ. ηλικίας έως 10 ετών, 1.929 έως 2.500 κυβικών, και 10% για τα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού.
- Η τρίτη δόση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυταπασχολουμένους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσους είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι και έχουν και δεύτερη πηγή εισοδήματος ή δεύτερη δουλειά ή σύνταξη. Η εισφορά βεβαιώνεται, επίσης, μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
- Η τρίτη δόση του τέλους επιτηδεύματος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Το τέλος βεβαιώνεται μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος.
Το συνολικό ποσό των φόρων που δεν μπορεί τελικά να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων υπολογίζεται σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει το γεγονός ότι οι φόροι αυτοί μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Υπάρχουν όμως ουσιαστικές διαφορές. Στη ρύθμιση των 12 δόσεων το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%, ενώ στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων το επιτόκιο είναι στο μισό, μόλις 4,56%. Επιπλέον, στη ρύθμιση των 100 δόσεων η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, σε αντιδιαστολή με την πάγια ρύθμιση, στην οποία η αύξηση των δόσεων από τις 12 στις 24 συνοδεύεται από πλήθος προϋποθέσεων. Στη νέα ρύθμιση ο φορολογούμενος επιλέγει τον αριθμό των δόσεων που τον βολεύουν, με μοναδική διαχωριστική γραμμή το ύψος της οφειλής. Αν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, οι δόσεις είναι έως 72, αν η οφειλή είναι χαμηλότερη, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν και τις 100. Στην πάγια ρύθμιση τις δόσεις βγάζει η Εφορία.
Στέλιος Κράλογλου, dimokratianews.gr
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.