Μυστήριο επικρατεί πλέον γύρω από την ύπαρξη τέταρτου θαλάμου στον Τύμβο της Αμφίπολης. Παρόλο που η γεωλογική έρευνα έκανε λόγο για ύπαρξη θυρώματος 0,96 μέτρων στον τοίχο του τρίτου ταφικού θαλάμου τελικά όπως αναφέρει η σημερινή ενημέρωση το πορτάκι δεν υπάρχει.
Οπως σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου η λαθεμένη εντύπωση για την ύπαρξη ενός μικρού θυρώματος πλάτους 0,96 στο βάθος του τρίτου θαλάμου και συγκεκριμένα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο -το οποίο με την αναλογία 1:2 θα είχε ύψος 1,92 μέτρα- δημιουργήθηκε λόγω του ότι από το συγκεκριμένο σημείο έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.
«Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση, όπως σημείωνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο».
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος χώρος μετά τον τρίτο θάλαμο ο τύμβος τελειώνει εκεί.
Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες μέρες οι εργασίες της αρχαιολογικής σκαπάνης να ολοκληρωθούν εκτός και αν το μνημείο επιφυλάσσει μια ακόμη έκπληξη.
Δηλαδή έναν υπόγειο χώρο κάτω από τον τρίτο θάλαμο, ενδεχόμενο που δεν μπορούν να αποκλείσουν από το υπουργείο πολιτισμού.
Νέα δεδομένα δημιουργεί και η διαπίστωση της ανασκαφικής ομάδας πως «η κατάχωση αλλά και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο».
Το ερώτημα είναι τι κρύβεται κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Το στρωμένο με πωρόλιθους δάπεδο βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα δάπεδα των δύο προηγούμενων χώρων. Ωστόσο, ο τρίτος θάλαμος παρουσιάζει μεγάλη ακαταστασία. Η γεωλογική τομή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο δείχνει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι 7,53 μέτρα. Είναι, δηλαδή, τουλάχιστον 1,50 μέτρο βαθύτερος από τους προηγούμενους, μετρώντας από το ύψος της θόλου.
Η ανασκαφή, στον τρίτο θάλαμο, είχε προχωρήσει κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών που επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους και μέρος από το λαιμό της δεύτερης Σφίγγας που είναι σμιλεμένο «στην ίδια ποιότητα μαρμάρου και είναι εφάμιλλης γλυπτικής αξίας».
«Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο, στον τρίτο θάλαμο. Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;», ρωτήθηκε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας», απάντησε η κ. Μενδώνη. «Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».
Αν δεν υπάρχει θύρα δεν μιλάμε πλέον για τάφο;
Το βασικό στοιχείο που έκανε τους αρχαιολόγους να μιλούν για μακεδονικού τύπου τάφο… πήγε περίπατο με τις ανακοινώσεις της ομάδας των αρχαιολόγων που διενεργούν την ανασκαφή στην Αμφίπολη.
Η παλιά επίσημη ανακοίνωση
Με βάση λοιπόν αυτή την ανακοίνωση είχε ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος με τους δημοσιογράφους:
Δημοσιογράφος: Η ύπαρξη θυρώματος σας επιβεβαιώνει κ. Περιστέρη;
Περιστέρη: Και βέβαια η πόρτα που βρήκαμε επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο…
Η νέα επίσημη ανακοίνωση
3.Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
Κάπου εδώ μπαίνουν αναγκαστικά κάποια πολύ βασικά ερωτήματα:
Πως η βεβαιότητα για θύρωμα έγινε «υπόθεση εργασίας»;
Τελικά υπήρχε στροφέας στο δυτικό τμήμα του θυρώματος ή όχι;
Και τα ερωτήματα συνεχίζονται. Υπήρχε ορθοστάτης και μάλιστα μαρμάρινος με πολύ ωραία διακόσμηση αλλά δεν υπήρχε θύρα; Υπήρχε θύρα που έχει αφαιρεθεί; Ήταν κατασκευασμένη από άλλο υλικό που δεν άντεξε στο χρόνο;
Αν δεν υπήρχε θύρα στο σημείο αυτό, τότε πως δημιουργήθηκαν τα σημάδια στο κάτω τμήμα, σημάδια που μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί από το άνοιγμα και το κλείσιμο βαριάς δίφυλλης θύρας;
Το σημείο αυτό δεν βρίσκεται στο σημείο που οδηγεί στον τέταρτο χώρο του τάφου;
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.