Δεν δίνει τη δυνατότητα να συνδυαστεί η εκτροφή κατσικιών μοχέρ σε εκτάσεις οι οποίες έως και σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες όπως για παράδειγμα είναι οι χιλιάδες λόφοι που υπάρχουν πέριξ της Εθνικής Οδού στον νομό Βοιωτίας, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
H αξιοποίηση μιας γεωργοκτηνοτροφικής περιοχής, περνάει μέσα από τις έξυπνες, φθηνές, όσο και λειτουργικές λύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει σημαντική μείωση εργατοωρών, απλές διαδικασίες εκτροφής και εξειδικευμένη διαφοροποίηση από τον διεθνή ανταγωνισμό.
H επιλογή να υπάρχει περίφραξη των περιοχών βόσκησης είναι εφικτή και με χαμηλό κόστος βάζοντας κοτετσόσυρμα και οικοδομικές βέργες για ορθοστάτες και όπου υπάρχει πέτρα με ένα τρυπάνι να τοποθετούμε μια οικοδομική βέργα. Η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει τη δυνατότητα να περιφράξουμε τεράστιες περιοχές σε μικρό χρονικό διάστημα και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.
H Eλλάδα εκτός από τις προνομιούχες περιοχές βόσκησης, διαθέτει σημαντικές ανενεργές εκτάσεις όπως, λόφους με ελάχιστη ή και καθόλου βλάστηση, οι οποίες συνήθως ανήκουν στο κράτος και κατ’ επέκταση στους δήμους (και τα δημοτικά διαμερίσματά τους), αλλά και σε ιδιώτες, οι οποίοι θα έβλεπαν με θετική διάθεση μια συνεργασία σε εδάφη που έως τώρα δεν τους αποδίδουν κανένα οικονομικό όφελος.
Διαδικασίες:
Oι διαδικασίες προετοιμασίας των περιοχών κυρίως σε εκτάσεις με μικρούς λόφους, όπου δεν έχουν βλάστηση και δεν έχουν καμία άλλη παραγωγική αξιοποίηση, πραγματοποιείται με απλούστατες λύσεις, αρκεί να υπολογιστεί η στρεμματική τους έκταση και να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την πλήρη αξίοποιησή τους. Πρώτο μέλημα είναι η φθηνή περίφραξή τους είτε περιφερειακά είτε με επιπλέον εσωτερικές περιφράξεις για ομαλότερη και εύκολη πρόσβαση των εργατών, για την επιπλέον ποσότητα διατροφής τους (με μουρόφυλλα, σόγια, κριθάρι, φωσφορικό δι ασβέστιο, κ.ά), την καθαριότητά τους, την σταβλισή τους, αλλά και τη δυνατότητα αυτόματης ύδρευσης και της εύκολης μεταφοράς τους στους χώρους σφαγής τους. Σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία μιας μονάδας για να έχει μικρό κόστος λειτουργίας είναι ο υπολογισμός να γίνει με γνώμονα ότι ανά ένα στρέμμα πρέπει να βοσκούν 3 κατσίκες μοχέρ. Επίσης είναι θέμα δική μας επιλογής, εάν θέλουμε εκτός της αξιοποίησης των προϊόντων των κατσικιών, να επιλέξουμε εάν θα είναι και γαλακτοφόρες ή εάν το γάλα τους θα χρησιμεύει μόνο για να θηλάζουν τα νεογέννητά τους.
Προετοιμασία εδάφους: Στο έδαφος του περιφραγμένου χώρου είναι απαραίτητο η φύτευση με δενδρώδη μηδική (το γνωστό σε όλους τριφύλλι, αλλά σε μορφή δέντρου), όπου για 3 έως 4 έτη θα ποτίζεται με αυτόματο πότισμα (κανονάκια), ώστε να ριζώσει καλά, ενώ στη συνέχεια οι κατσίκες μοχέρ θα μπορέσουν να τρώνε από λίγο, ώστε μετά από μια περίοδο προσαρμογής (κυρίως για να μην παθαίνουν τυμπανισμούς στο στομάχι τους), να αποτελεί την κύρια ποσότητα της πρωτεϊνικής τους τροφής. Mαζί με την φυσική χλωρίδα του χώρου βόσκησης και την συμπληρωματική τροφή από μουρόφυλλα (23% πρωτεΐνη), κριθάρι, σόγια, και 5% περίπου συμπληρώματα, όπως φωσφορικό δι ασβέστιο, κ.ά.), θα έχουν μια πλήρη, αλλά κυρίως μία φθηνή και εγχωρίως παραγόμενη ζωοτροφή. H φθηνή ζωοτροφή από μόνης της, δίνει την δυνατότητα στη μονάδα, να είναι πλήρως ανταγωνιστική.
Καλλιέργειες ζωοτροφών για τις κατσίκες μοχέρ
Είναι σημαντικό εκτός της επιτόπιας βόσκησης στην υπάρχουσα χλωρίδα, με τη δενδρώδη μηδική και την υπόλοιπη αυτοφυή χλωρίδα στους περιφραγμένους χώρους βόσκησης, να υπάρχει είτε στην περιοχή της κάθετης μονάδας, είτε στις συνεργαζόμενες όμορες περιοχές, οι επιπλέον ποσότητες που χρειάζονται για το συμπλήρωμα της διατροφής των κατσικιών. Καλλιέργειες όπως οι νανομουριές (τουλάχιστον 2.000 μουριές ανά στρέμμα με 23% πρωτεΐνες και τουλάχιστον 6 κοπές μουρόφυλλων ανά έτος - Κινεζική μέθοδος), η σόγια με 43% πρωτεΐνες (απαραίτητη προϋπόθεση η ανάπτυξη ελληνικού σπόρου σόγιας), το κριθάρι με 9% πρωτεΐνες και άλλες καλλιέργειες, είναι απαραίτητο να μπορεί να τις διαχειρίζεται η ίδια η μονάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση, το μειωμένο κόστος, αλλά και το σημαντικό ζήτημα της ποιότητας, η οποία αποτελεί σημαντική δύναμη στην προώθηση των προϊόντων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη μέγιστη δυνατή εμπιστοσύνη στα προϊόντα που αγοράζουν και να αποτελούν και οι ίδιοι τους διαφημιστές για την μονάδα.
Σιλό
Αμέσως μετά την ξήρανση των προϊόντων από τις καλλιέργειες στα ηλιακά ξηραντήρια, είναι απαραίτητο η προώθησή τους στα σιλό για τη σωστή φύλαξη σε ιδανικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε για την επί τόπου κατανάλωσή τους στην μονάδα, είτε να να κοκκοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του χώρου επεξεργασίας και στη συνέχεια να προωθηθούν στην εγχώρια ή στις διεθνείς αγορές, ως άριστο παραγόμενο προϊόν με πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, όπως για παράδειγμα την τιμή τους, εξ αιτίας της φυσικής και με μικρό κόστος κατεργασίας τους.
Χώροι επεξεργασίας
Οι χώροι της επεξεργασίας αποτελούνται από τον χώρο συγκέντρωσης των κατσικιών, τα σφαγεία (και για πιστοποιημένα για βιολογικά προϊόντα), μοντέρνα βυρσοδεψία (με βιολογικό καθαρισμό νερού όπου θα επαναχρησιμοποιείται), αποθήκες τελικών προϊόντων, διάφορα εργαστήρια επεξεργασίας πρώτων υλών, κοκοποιητήρια φυτικών ζωοτροφών, γραφεία, χώρους για συνέδρια - ενημέρωση, εργαστήρια έρευνας, χώρος αποθήκευσης φωτοβολταϊκού ρεύματος και χώροι για πλήθος άλλων χρήσεων.
Xώρος διαβίωσης κατσικιών - Τρόπος μεταφοράς των κατσικιών
Oι κτηριακές εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται στην πεδινή πλευρά των μικρών λόφων, ένα για κάθε περιφραγμένο χώρο (το μέγεθος είναι θέμα υπολογισμού), για να μπορούν εύκολα 2 άτομα να τα καθαρίζουν, να τα τροφοδοτούν με την επιπλέον ζωοτροφή και γενικά να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε όποιες εργασίες είναι απαραίτητο να γίνουν.
H τυποποίηση της κατασκευής είναι απαραίτητο, τόσο για το θέμα του κόστους κατασκευής τους, όσο και για εύκολη συντήρησή από τους εργαζόμενους. Στο εσωτερικό τους υπάρχει ο χώρος για τη διαμονή των κατσικιών, αλλά και ο χώρος για την τοποθέτηση της ζωοτροφής (η εισαγωγή της γίνεται από τον εξωτερικό χώρο).
Eπίσης υπάρχει και η στέρνα νερού, (η τροφοδοσία και η στάθμη του νερού της γίνεται με αυτόματο τρόπο). Στα πλαϊνά τοιχία του χώρου διαβίωσης τα κάτω μέρη είναι ανοιγόμενα, για εύκολο καθαρισμό, αλλά και για τη δυνατότητα της εύκολης συγκέντρωση στους εξωτερικούς χώρους της κοπριάς από τα κατσίκια. Tο σημαντικό στην όλη κατασκευή είναι να είναι φθηνοί, με καλό εξαερισμό ιδανικοί χώροι και να πληρούν τους ισχύοντες κανονισμούς της E.E. Το ζήτημα της σωστής μεταφοράς είναι σημαντικό τόσο για τα ίδια τα ζώα, όσο και για την τήρηση της νομοθεσίας στην Ε.Ε., αλλά και για την σωστή χρήση του κόστους διαχείρισης της εκάστοτε μονάδας. Τα οχήματα μεταφοράς είναι απαραίτητο να είναι ενιαίο μοντέλο της όποιας εταιρείας επιλέξουμε, έτσι ώστε η διαχείριση των οχημάτων, από το θέμα συντήρησης, έως στην παραγγελία των ανταλλακτικών, να προσφέρει τη δυνατότητα πρόσθετων ωφελειών, όπως για παράδειγμα με εκπτώσεις επί της αρχικής τιμής σε εργασίες συντήρησης ή ανταλλακτικών. Τέλος στους χώρους διαβίωσης των κατσικιών πρέπει να υπάρχει εργονομία για την πλήρη εκμετάλλευση (όπως και εκμετάλλευση του μεθανίου από τα απορρίμματα των ζώων μια μονάδας), όπως για παράδειγμα των κατσικιών μοχέρ.
Oικονομικά οφέλη μονάδας και των ευρύτερων περιοχών
Eίναι απόλυτα σίγουρο, ότι μια μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας κατσικιών μοχέρ, είτε βρίσκεται συγκεντρωμένη σε μία περιοχή, είτε τα τμήματά της είναι μοιρασμένα για παράδειγμα στα Δημοτικά Διαμερίσματα ενός Δήμου, παρέχει την εξασφάλιση μιας πλήρους ανταγωνιστικής επιχείρησης, όπως και την αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος στους εργαζομένους. Για παράδειγμα τα χωριά που σήμερα είναι έρημα ή βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και οι νέοι τους οδηγούνται προς την εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις ή παίρνουν τον δρόμο για χώρες του εξωτερικού, μπορούν να έχουν μοναδικές προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης στον δικό τους πλέον τόπο, στην δική τους πατρίδα, κοντά στους δικούς τους ανθρώπους. Με απλά λόγια τους κάνει πιο δυνατούς καταναλωτές και η αγορά κινείται.
Πολλαπλές ωφέλειες: Oι ωφέλειες εκτός από τους εργαζομένους στη μονάδα, είναι και για πλήθος άλλων επαγγελμάτων, τα οποία λειτουργούν περιφερειακά με την κάθετη μονάδα στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, όπως επίσης και για το κράτος, καθώς οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι όχι μόνο φορολογούνται, αλλά και σαν καταναλωτές κάνουν τζίρο στην αγορά και το κράτος εισπράττει το ΦΠΑ και όχι μόνο. Mεταφορικές εταιρείες, περιφερειακοί προμηθευτές, πωλητές, εταιρείες παραγωγής ειδών συσκευασίας, μεταποιητικές εταιρείες , τυπογραφεία και δεκάδες άλλα επαγγέλματα έρχονται να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από τη δημιουργία τέτοιων πρότυπων μονάδων ανά την ελληνική επικράτεια. Οι κάτοικοι των όμορων ή των συνεργαζόμενων περιοχών, όπου μαζί με τις υπόλοιπες ασχολίες τους, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό, τις καλλιέργειες τους, κ.ά. έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν σημαντικά την οικονομική τους κατάσταση, με άμεσα αποτελέσματα στις τοπικές και όχι μόνο αγορές, αλλά και στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Τα κυριότερα προϊόντα τα οποία έχουμε μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης των κατσικιών μοχέρ εάν δεν θέλουμε να είναι και γαλακτοφόρα είναι τα εξής:
Το Τρίχωμα, για την κατασκευή ρούχων, κουβερτών, λανολίνη για τη χρήση τους στα καλλυντικά, κατασκευή πινέλων, κ.ά.
Κρέας, για άμεση κατανάλωση σε τυποποιημένη μορφή ΠΟΠ ή για πρώτη ύλη σε βιοτεχνίες έως μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.
Κέρατα, για κουμπιά και άλλες χρήσεις.
Ζωικό λίπος, από τα υπολείμματα της επεξεργασίας.
Φυσική Πυτιά, από τον τέταρτο στόμαχο των κατσικιών (σε όποια υπάρχει αυτή η δυνατότητα) για την παραγωγή τυριών.
Κοπριά από την εύκολη συλλογή τους στο χώρο διαβίωσής τους, όπου μπορούν να προμηθεύουν μονάδες παραγωγής μανιταριών. Οι οικονομικές προοπτικές μια κάθετης μονάδας είναι κάτι περισσότερο από εγγυημένες, καθώς οι διεθνείς εκθέσεις αναφέρουν τις μεγάλες ανάγκες παγκοσμίως στην κατανάλωση κρέατος και την άμεση ανάγκη για αύξηση των ποσοτήτων.
Θέσεις εργασίας: Η Ελλάδα εισάγει τεράστιες ποσότητες κρεάτων από το εξωτερικό, ξοδεύοντας σημαντικά χρήματα, για προϊόντα που έχει τη μοναδική δυνατότητα, όχι μόνο να τα παράγει η ίδια, αλλά να έχει και πολλές παράπλευρες ωφέλειες, όπως για παράδειγμα εξοικονόμηση συναλλάγματος και νέες πραγματικές θέσεις εργασίας στον ελληνικό πληθυσμό και κατ’ επέκταση νέους φορολογούμενους πολίτες. Η Ελλάδα από εισαγωγός χώρα θα μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει εξαγωγός με σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες. Με δεδομένο ότι έτσι και αλλιώς οι ανάγκες για περισσότερες ποσότητες κρέατος παγκοσμίως είναι πλέον δεδομένο, όπως και οι ανάγκες για βιολογικό κρέας, κρίνεται απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι Έλληνες πολίτες να κινηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, με οδηγό την ολοκληρωμένη κατάρτιση των ενδιαφερομένων στην γεωργοκτηνοτροφία και σε συνεργαζόμενους με αυτήν τομείς.
Εν κατακλείδι το ελληνικό κράτος εάν επιθυμεί υγιή ανάπτυξη με πραγματικές θέσεις εργασίες, ικανοποιητικό εισόδημα για τους εμπλεκόμενους, αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, αλλά και την μείωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης να κατευθύνει την κτηνοτροφία σε αυτές τις δυνατότητες.
Εάν δεν μπορεί αρχικά να το πραγματοποιήσει στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας να το προωθήσει σε έναν δήμο (μοιραζόμενο στα δημοτικά διαμερίσματα), έτσι ώστε να δει σε σύντομο και πραγματικό χρόνο τα θεαματικά αποτελέσματα που θα έχει.
Εάν το Ελληνικό κράτος δραστηριοποιηθεί με τον παραπάνω τρόπο, οι Ελληνες είναι σίγουρο πως θα το αποδεχτούν και σύντομα θα έχουν την λογική νοοτροπία ότι παραγωγή δεν είναι σε πρώτη φάση οι καφετέριες, αλλά κυρίως η πρωτογενή δυναμική παραγωγή κυρίως σε ότι η ελληνική επικράτεια, αλλά και το ελληνικό κράτος μπορούν να υποστηρίξουν.
Β.Ευθυμιόπουλος
H αξιοποίηση μιας γεωργοκτηνοτροφικής περιοχής, περνάει μέσα από τις έξυπνες, φθηνές, όσο και λειτουργικές λύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει σημαντική μείωση εργατοωρών, απλές διαδικασίες εκτροφής και εξειδικευμένη διαφοροποίηση από τον διεθνή ανταγωνισμό.
H επιλογή να υπάρχει περίφραξη των περιοχών βόσκησης είναι εφικτή και με χαμηλό κόστος βάζοντας κοτετσόσυρμα και οικοδομικές βέργες για ορθοστάτες και όπου υπάρχει πέτρα με ένα τρυπάνι να τοποθετούμε μια οικοδομική βέργα. Η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει τη δυνατότητα να περιφράξουμε τεράστιες περιοχές σε μικρό χρονικό διάστημα και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.
Tο θέμα του ύψους για το κοτετσόσυρμα είναι θέμα υπολογισμού και δεν αποτελεί πρόβλημα στην όλη διαδικασία. Eίναι καλό οι περιφραγμένες εκτάσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους, στα σημεία όπου υπάρχει και ο χώρος διαβίωσης των κατσικιών, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των κατσικιών εάν χρειαστεί μεταξύ των περιφραγμένων εκτάσεων.
H Eλλάδα εκτός από τις προνομιούχες περιοχές βόσκησης, διαθέτει σημαντικές ανενεργές εκτάσεις όπως, λόφους με ελάχιστη ή και καθόλου βλάστηση, οι οποίες συνήθως ανήκουν στο κράτος και κατ’ επέκταση στους δήμους (και τα δημοτικά διαμερίσματά τους), αλλά και σε ιδιώτες, οι οποίοι θα έβλεπαν με θετική διάθεση μια συνεργασία σε εδάφη που έως τώρα δεν τους αποδίδουν κανένα οικονομικό όφελος.
Διαδικασίες:
Oι διαδικασίες προετοιμασίας των περιοχών κυρίως σε εκτάσεις με μικρούς λόφους, όπου δεν έχουν βλάστηση και δεν έχουν καμία άλλη παραγωγική αξιοποίηση, πραγματοποιείται με απλούστατες λύσεις, αρκεί να υπολογιστεί η στρεμματική τους έκταση και να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την πλήρη αξίοποιησή τους. Πρώτο μέλημα είναι η φθηνή περίφραξή τους είτε περιφερειακά είτε με επιπλέον εσωτερικές περιφράξεις για ομαλότερη και εύκολη πρόσβαση των εργατών, για την επιπλέον ποσότητα διατροφής τους (με μουρόφυλλα, σόγια, κριθάρι, φωσφορικό δι ασβέστιο, κ.ά), την καθαριότητά τους, την σταβλισή τους, αλλά και τη δυνατότητα αυτόματης ύδρευσης και της εύκολης μεταφοράς τους στους χώρους σφαγής τους. Σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία μιας μονάδας για να έχει μικρό κόστος λειτουργίας είναι ο υπολογισμός να γίνει με γνώμονα ότι ανά ένα στρέμμα πρέπει να βοσκούν 3 κατσίκες μοχέρ. Επίσης είναι θέμα δική μας επιλογής, εάν θέλουμε εκτός της αξιοποίησης των προϊόντων των κατσικιών, να επιλέξουμε εάν θα είναι και γαλακτοφόρες ή εάν το γάλα τους θα χρησιμεύει μόνο για να θηλάζουν τα νεογέννητά τους.
Προετοιμασία εδάφους: Στο έδαφος του περιφραγμένου χώρου είναι απαραίτητο η φύτευση με δενδρώδη μηδική (το γνωστό σε όλους τριφύλλι, αλλά σε μορφή δέντρου), όπου για 3 έως 4 έτη θα ποτίζεται με αυτόματο πότισμα (κανονάκια), ώστε να ριζώσει καλά, ενώ στη συνέχεια οι κατσίκες μοχέρ θα μπορέσουν να τρώνε από λίγο, ώστε μετά από μια περίοδο προσαρμογής (κυρίως για να μην παθαίνουν τυμπανισμούς στο στομάχι τους), να αποτελεί την κύρια ποσότητα της πρωτεϊνικής τους τροφής. Mαζί με την φυσική χλωρίδα του χώρου βόσκησης και την συμπληρωματική τροφή από μουρόφυλλα (23% πρωτεΐνη), κριθάρι, σόγια, και 5% περίπου συμπληρώματα, όπως φωσφορικό δι ασβέστιο, κ.ά.), θα έχουν μια πλήρη, αλλά κυρίως μία φθηνή και εγχωρίως παραγόμενη ζωοτροφή. H φθηνή ζωοτροφή από μόνης της, δίνει την δυνατότητα στη μονάδα, να είναι πλήρως ανταγωνιστική.
Καλλιέργειες ζωοτροφών για τις κατσίκες μοχέρ
Είναι σημαντικό εκτός της επιτόπιας βόσκησης στην υπάρχουσα χλωρίδα, με τη δενδρώδη μηδική και την υπόλοιπη αυτοφυή χλωρίδα στους περιφραγμένους χώρους βόσκησης, να υπάρχει είτε στην περιοχή της κάθετης μονάδας, είτε στις συνεργαζόμενες όμορες περιοχές, οι επιπλέον ποσότητες που χρειάζονται για το συμπλήρωμα της διατροφής των κατσικιών. Καλλιέργειες όπως οι νανομουριές (τουλάχιστον 2.000 μουριές ανά στρέμμα με 23% πρωτεΐνες και τουλάχιστον 6 κοπές μουρόφυλλων ανά έτος - Κινεζική μέθοδος), η σόγια με 43% πρωτεΐνες (απαραίτητη προϋπόθεση η ανάπτυξη ελληνικού σπόρου σόγιας), το κριθάρι με 9% πρωτεΐνες και άλλες καλλιέργειες, είναι απαραίτητο να μπορεί να τις διαχειρίζεται η ίδια η μονάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση, το μειωμένο κόστος, αλλά και το σημαντικό ζήτημα της ποιότητας, η οποία αποτελεί σημαντική δύναμη στην προώθηση των προϊόντων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη μέγιστη δυνατή εμπιστοσύνη στα προϊόντα που αγοράζουν και να αποτελούν και οι ίδιοι τους διαφημιστές για την μονάδα.
Σιλό
Αμέσως μετά την ξήρανση των προϊόντων από τις καλλιέργειες στα ηλιακά ξηραντήρια, είναι απαραίτητο η προώθησή τους στα σιλό για τη σωστή φύλαξη σε ιδανικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε για την επί τόπου κατανάλωσή τους στην μονάδα, είτε να να κοκκοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του χώρου επεξεργασίας και στη συνέχεια να προωθηθούν στην εγχώρια ή στις διεθνείς αγορές, ως άριστο παραγόμενο προϊόν με πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, όπως για παράδειγμα την τιμή τους, εξ αιτίας της φυσικής και με μικρό κόστος κατεργασίας τους.
Χώροι επεξεργασίας
Οι χώροι της επεξεργασίας αποτελούνται από τον χώρο συγκέντρωσης των κατσικιών, τα σφαγεία (και για πιστοποιημένα για βιολογικά προϊόντα), μοντέρνα βυρσοδεψία (με βιολογικό καθαρισμό νερού όπου θα επαναχρησιμοποιείται), αποθήκες τελικών προϊόντων, διάφορα εργαστήρια επεξεργασίας πρώτων υλών, κοκοποιητήρια φυτικών ζωοτροφών, γραφεία, χώρους για συνέδρια - ενημέρωση, εργαστήρια έρευνας, χώρος αποθήκευσης φωτοβολταϊκού ρεύματος και χώροι για πλήθος άλλων χρήσεων.
Xώρος διαβίωσης κατσικιών - Τρόπος μεταφοράς των κατσικιών
Oι κτηριακές εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται στην πεδινή πλευρά των μικρών λόφων, ένα για κάθε περιφραγμένο χώρο (το μέγεθος είναι θέμα υπολογισμού), για να μπορούν εύκολα 2 άτομα να τα καθαρίζουν, να τα τροφοδοτούν με την επιπλέον ζωοτροφή και γενικά να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε όποιες εργασίες είναι απαραίτητο να γίνουν.
H τυποποίηση της κατασκευής είναι απαραίτητο, τόσο για το θέμα του κόστους κατασκευής τους, όσο και για εύκολη συντήρησή από τους εργαζόμενους. Στο εσωτερικό τους υπάρχει ο χώρος για τη διαμονή των κατσικιών, αλλά και ο χώρος για την τοποθέτηση της ζωοτροφής (η εισαγωγή της γίνεται από τον εξωτερικό χώρο).
Eπίσης υπάρχει και η στέρνα νερού, (η τροφοδοσία και η στάθμη του νερού της γίνεται με αυτόματο τρόπο). Στα πλαϊνά τοιχία του χώρου διαβίωσης τα κάτω μέρη είναι ανοιγόμενα, για εύκολο καθαρισμό, αλλά και για τη δυνατότητα της εύκολης συγκέντρωση στους εξωτερικούς χώρους της κοπριάς από τα κατσίκια. Tο σημαντικό στην όλη κατασκευή είναι να είναι φθηνοί, με καλό εξαερισμό ιδανικοί χώροι και να πληρούν τους ισχύοντες κανονισμούς της E.E. Το ζήτημα της σωστής μεταφοράς είναι σημαντικό τόσο για τα ίδια τα ζώα, όσο και για την τήρηση της νομοθεσίας στην Ε.Ε., αλλά και για την σωστή χρήση του κόστους διαχείρισης της εκάστοτε μονάδας. Τα οχήματα μεταφοράς είναι απαραίτητο να είναι ενιαίο μοντέλο της όποιας εταιρείας επιλέξουμε, έτσι ώστε η διαχείριση των οχημάτων, από το θέμα συντήρησης, έως στην παραγγελία των ανταλλακτικών, να προσφέρει τη δυνατότητα πρόσθετων ωφελειών, όπως για παράδειγμα με εκπτώσεις επί της αρχικής τιμής σε εργασίες συντήρησης ή ανταλλακτικών. Τέλος στους χώρους διαβίωσης των κατσικιών πρέπει να υπάρχει εργονομία για την πλήρη εκμετάλλευση (όπως και εκμετάλλευση του μεθανίου από τα απορρίμματα των ζώων μια μονάδας), όπως για παράδειγμα των κατσικιών μοχέρ.
Oικονομικά οφέλη μονάδας και των ευρύτερων περιοχών
Eίναι απόλυτα σίγουρο, ότι μια μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας κατσικιών μοχέρ, είτε βρίσκεται συγκεντρωμένη σε μία περιοχή, είτε τα τμήματά της είναι μοιρασμένα για παράδειγμα στα Δημοτικά Διαμερίσματα ενός Δήμου, παρέχει την εξασφάλιση μιας πλήρους ανταγωνιστικής επιχείρησης, όπως και την αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος στους εργαζομένους. Για παράδειγμα τα χωριά που σήμερα είναι έρημα ή βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και οι νέοι τους οδηγούνται προς την εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις ή παίρνουν τον δρόμο για χώρες του εξωτερικού, μπορούν να έχουν μοναδικές προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης στον δικό τους πλέον τόπο, στην δική τους πατρίδα, κοντά στους δικούς τους ανθρώπους. Με απλά λόγια τους κάνει πιο δυνατούς καταναλωτές και η αγορά κινείται.
Πολλαπλές ωφέλειες: Oι ωφέλειες εκτός από τους εργαζομένους στη μονάδα, είναι και για πλήθος άλλων επαγγελμάτων, τα οποία λειτουργούν περιφερειακά με την κάθετη μονάδα στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, όπως επίσης και για το κράτος, καθώς οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι όχι μόνο φορολογούνται, αλλά και σαν καταναλωτές κάνουν τζίρο στην αγορά και το κράτος εισπράττει το ΦΠΑ και όχι μόνο. Mεταφορικές εταιρείες, περιφερειακοί προμηθευτές, πωλητές, εταιρείες παραγωγής ειδών συσκευασίας, μεταποιητικές εταιρείες , τυπογραφεία και δεκάδες άλλα επαγγέλματα έρχονται να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από τη δημιουργία τέτοιων πρότυπων μονάδων ανά την ελληνική επικράτεια. Οι κάτοικοι των όμορων ή των συνεργαζόμενων περιοχών, όπου μαζί με τις υπόλοιπες ασχολίες τους, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό, τις καλλιέργειες τους, κ.ά. έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν σημαντικά την οικονομική τους κατάσταση, με άμεσα αποτελέσματα στις τοπικές και όχι μόνο αγορές, αλλά και στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Τα κυριότερα προϊόντα τα οποία έχουμε μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης των κατσικιών μοχέρ εάν δεν θέλουμε να είναι και γαλακτοφόρα είναι τα εξής:
Το Τρίχωμα, για την κατασκευή ρούχων, κουβερτών, λανολίνη για τη χρήση τους στα καλλυντικά, κατασκευή πινέλων, κ.ά.
Το Δέρμα σεβρό, το καλύτερο δέρμα παγκοσμίως. Στην ελληνική αγορά είναι γνωστό ότι η εταιρεία παπουτσιών Φειδάς, οι γουναράδες κυρίως στη Bόρεια Eλλάδα, και πολλές άλλες εταιρείες, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ελληνικών δερμάτων και γενικά υπάρχει η ανάγκη για καλή πρώτη ύλη δέρματος με στόχο την κάλυψη της ελληνική αγοράς, αλλά και απεριόριστες δυνατότητες για σημαντικές εξαγωγές στις διεθνείς αγορές σαν πρώτη ύλη, ή κυρίως ως μεταποιημένο προϊόν. Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να επισημανθεί το τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει με την αδειοδότηση των ελληνικών βυρσοδεψιών από το κράτος, όπου μεταξύ άλλων δεν τους επιτρέπει να επωφελούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, στερώντας τους την δυνατότητα να είναι εξίσου ή περισσότερο ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το θέμα των υπολειμμάτων κυρίως μετά την επεξεργασία των δερμάτων οι Ιταλοί και όχι μόνο, το έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες (είναι γνωστό ότι για παράδειγμα το νερό που επεξεργάζονται τα δέρματα, το καθαρίζουν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να είναι και πόσιμο.
Ανεπιθύμητες μυρωδιές στην ατμόσφαιρα δεν υφίστανται. Πολλά τέτοια βυρσοδεψία βρίσκονται εντός οικιστικών περιοχών, δίπλα σε σχολεία και δεν ενοχλούν ούτε οπτικά, αλλά ούτε σαν εστίες ρύπανσης. Ελληνες βουλευτές ξεναγήθηκαν σε ιταλικές εγκαταστάσεις βυρσοδεψείων, όπου παράγοντες ιταλικού εργοστασίου βυρσοδεψίας ήπιαν μπροστά τους το τελικό προϊόν του νερού που προερχόταν από την επεξεργασία δερμάτων, χωρίς φυσικά να υπάρχει κανένα πρόβλημα (για αυτό οι Ιταλοί είναι ανταγωνιστικοί στο διεθνές σκληρό περιβάλλον).
Κρέας, για άμεση κατανάλωση σε τυποποιημένη μορφή ΠΟΠ ή για πρώτη ύλη σε βιοτεχνίες έως μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.
Κέρατα, για κουμπιά και άλλες χρήσεις.
Ζωικό λίπος, από τα υπολείμματα της επεξεργασίας.
Φυσική Πυτιά, από τον τέταρτο στόμαχο των κατσικιών (σε όποια υπάρχει αυτή η δυνατότητα) για την παραγωγή τυριών.
Κοπριά από την εύκολη συλλογή τους στο χώρο διαβίωσής τους, όπου μπορούν να προμηθεύουν μονάδες παραγωγής μανιταριών. Οι οικονομικές προοπτικές μια κάθετης μονάδας είναι κάτι περισσότερο από εγγυημένες, καθώς οι διεθνείς εκθέσεις αναφέρουν τις μεγάλες ανάγκες παγκοσμίως στην κατανάλωση κρέατος και την άμεση ανάγκη για αύξηση των ποσοτήτων.
Θέσεις εργασίας: Η Ελλάδα εισάγει τεράστιες ποσότητες κρεάτων από το εξωτερικό, ξοδεύοντας σημαντικά χρήματα, για προϊόντα που έχει τη μοναδική δυνατότητα, όχι μόνο να τα παράγει η ίδια, αλλά να έχει και πολλές παράπλευρες ωφέλειες, όπως για παράδειγμα εξοικονόμηση συναλλάγματος και νέες πραγματικές θέσεις εργασίας στον ελληνικό πληθυσμό και κατ’ επέκταση νέους φορολογούμενους πολίτες. Η Ελλάδα από εισαγωγός χώρα θα μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει εξαγωγός με σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες. Με δεδομένο ότι έτσι και αλλιώς οι ανάγκες για περισσότερες ποσότητες κρέατος παγκοσμίως είναι πλέον δεδομένο, όπως και οι ανάγκες για βιολογικό κρέας, κρίνεται απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι Έλληνες πολίτες να κινηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, με οδηγό την ολοκληρωμένη κατάρτιση των ενδιαφερομένων στην γεωργοκτηνοτροφία και σε συνεργαζόμενους με αυτήν τομείς.
Εν κατακλείδι το ελληνικό κράτος εάν επιθυμεί υγιή ανάπτυξη με πραγματικές θέσεις εργασίες, ικανοποιητικό εισόδημα για τους εμπλεκόμενους, αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, αλλά και την μείωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης να κατευθύνει την κτηνοτροφία σε αυτές τις δυνατότητες.
Εάν δεν μπορεί αρχικά να το πραγματοποιήσει στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας να το προωθήσει σε έναν δήμο (μοιραζόμενο στα δημοτικά διαμερίσματα), έτσι ώστε να δει σε σύντομο και πραγματικό χρόνο τα θεαματικά αποτελέσματα που θα έχει.
Εάν το Ελληνικό κράτος δραστηριοποιηθεί με τον παραπάνω τρόπο, οι Ελληνες είναι σίγουρο πως θα το αποδεχτούν και σύντομα θα έχουν την λογική νοοτροπία ότι παραγωγή δεν είναι σε πρώτη φάση οι καφετέριες, αλλά κυρίως η πρωτογενή δυναμική παραγωγή κυρίως σε ότι η ελληνική επικράτεια, αλλά και το ελληνικό κράτος μπορούν να υποστηρίξουν.
Β.Ευθυμιόπουλος
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.