Select Menu

Η ανησυχία ανά την υφήλιο μεγαλώνει όλο και πιο πολύ εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των περιπτώσεων προσβολής από το θανατηφόρο ιό Έμπολα . Το ελπιδοφόρο κομμάτι της υπόθεσης έχει να κάνει με τη γνώση των μηχανισμών της εξάπλωσης της νόσου που σε σχέση με μόλις λίγες εβδομάδες πριν είναι πολύ πιο ουσιαστική .

Η πρόκληση , ωστόσο , που συνεχίζουν ν’ αντιμετωπίζουν οι επιδημιολόγοι παγκοσμίως αφορά την ανάπτυξη μεθόδων για την καταπολέμηση της νόσου που στις μισές περίπου περιπτώσεις της μόλυνσης είναι θανατηφόρα . Μέχρι στιγμής , στη Δυτική Αφρική καταγράφονται περισσότερα από 7500 κρούσματα του ιού Έμπολα .

« Καλύτερα να μην αγγίζετε » θα μπορούσε να είναι το μότο της πρόληψης . Κι αυτό γιατί ο ιός του Έμπολα μεταδίδεται με άμεση επαφή με διάφορες εκκρίσεις του σώματος όπως το αίμα , ο εμετός και το σάλιο .

Πώς όμως ακριβώς προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό ο θανατηφόρος ιός και ποια είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον;

Καθώς περνάνε οι μέρες από τα πρώτα συμπτώματα, η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται συνεχώς ενώ τα «δέκατα» γίνονται πυρετός. Στη συνέχεια, εκδηλώνει χρόνιο πόνο στην κοιλιά και διάρροια.

Έπειτα από δύο μέρες έως μία εβδομάδα με αυτά τα συμπτώματα, θα φτάσει στο κρίσιμο σημείο όπου ή θα παρουσιάσει βελτίωση ή θα εξελιχθεί στο τελικό στάδιο της νόσου, τον αιμορραγικό πυρετό.

Στο στάδιο αυτό, το αίμα πλημμυρίζει με μια ομάδα ουσιών που λέγονται φλεγμονώδεις κυτταροκίνες, καθώς το πλήρως αποδιοργανωμένο ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε κάθε όργανο και ιστό του σώματος.

Τα μικροσκοπικά (τριχοειδή) αιμοφόρα αγγεία του σώματος αρχίζουν να σπάνε το ένα μετά το άλλο, το λευκό των ματιών γίνεται κόκκινο, η διάρροια και ο έμετος περιέχουν αίμα ενώ μεγάλοι θύλακοι αίματος αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα.

Στο τέλος, αρχίζει η εξωτερική αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη και άλλα σημεία του σώματος.
Υγείας (ΠΟΥ).

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό πρακτορείο:


Το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών και το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τους νοσούντες κινδυνεύει περισσότερο να προσβληθεί από τον ιό , αλλά και κάθε άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με μολυσμένο άτομο έχει όλες τις πιθανότητες να νοσήσει . Για το λόγο αυτό η επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να είναι περιορισμένη και να πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό εξοπλισμένο με μέσα βιολογικής προστασίας , όπως οι ειδικές στολές βιοασφάλειας που όμως ακόμα δε χρησιμοποιούνται ευρέως .

Το νοσοκομειακό προσωπικό που εργάζεται φορώντας τις ειδικές αυτές στολές , οφείλει να τις αλλάζει κάθε 40 λεπτά για τη διατήρηση ασφαλούς λειτουργίας αυτών , δεδομένου ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό της βιοασφαλούς ενδυμασίας μπορεί να φτάσει και τους 40 βαθμούς .

Η ενέργεια της αμφίεσης διαρκεί περίπου 5 λεπτά , με την αφαίρεση της στολής με τη βοήθεια συναδέλφου να απαιτεί συνολικά 15 λεπτά . Η στιγμή της αλλαγής της στολής είναι η πιο επικίνδυνη από την πλευρά της πιθανότητας της μόλυνσης , γι’ αυτό και συνήθως ψεκάζονται τα πάντα με διάλυμα χλωρίνης .

Παρακάτω αναλύονται τα μέρη της στολής βιολογικής προστασίας :


1 . Αναπνευστήρας . Η λειτουργικότητα της κατασκευής συντελείται στην προστασία από εκκρίσεις μετά από πιθανό βήχα του ασθενούς . Ο αναπνευστήρας θα πρέπει να φοριέται αμέσως μετά την ολόσωμη φόρμα .

2 . Ιατρική μάσκα . Προστατεύει το στόμα και το αναπνευστικό σύστημα από εισροή τυχόν σωματικών υγρών του νοσούντος . Ωστόσο , κατά τη χρήση του αναπνευστήρα η μάσκα βγαίνει .

3 . Χειρουργικό κοστούμι . Απορροφά τα υγρά και πλένεται εύκολα υπό κανονικές συνθήκες . Φοριέται κάτω από μια ειδική προστατευτική στολή , με το παντελόνι συνήθως να μπαίνει μέσα σε μπότες από καουτσούκ για να αποφευχθεί η επαφή με το δέρμα .

4 . Προστατευτική ολόσωμη φόρμα . Φοριέται πάνω από το χειρουργικό κοστούμι . Ελάχιστα διαφέρει από κοστούμια χημικής και βιολογικής προστασίας .

5 . Μπότες . Κατά την εργασία με ασθενείς εκτεθειμένους στον ιό Έμπολα χρησιμοποιούνται συνήθως μπότες από καουτσούκ . Σε περίπτωση απουσίας τους , καταφεύγουμε σε κλειστά παπούτσια .

6 . Χειρουργικό καπάκι . Καλύπτει το κεφάλι και το λαιμό . Παρέχει πρόσθετη προστασία για την πρόληψη της τυχαίας επαφής με το δέρμα του προσώπου και του κεφαλιού .

7 . Προστατευτικά γυαλιά . Προφυλάσσουν τα μάτια από πιτσιλιές . Στα γυαλιά εφαρμόζεται ειδικό υγρό για την πρόληψη της δημιουργίας ομιχλώδους στρώματος .

8 . Ποδιά . Πάνω από την ολόσωμη φόρμα φοριέται αδιάβροχη ποδιά ως εξωτερική επένδυση .

9 . Διπλά γάντια . Η περίσταση απαιτεί τουλάχιστον δυο ζευγάρια γάντια που φοριούνται με τέτοιο τρόπο ώστε τα μανίκια της ολόσωμης φόρμας να τα επικαλύπτουν . Το ιατρικό προσωπικό οφείλει να αλλάζει τα γάντια κάθε φορά που επιθεωρεί διαφορετικό ασθενή , καθαρίζοντας τα χέρια με απολυμαντικούς παράγοντες κατά την αλλαγή . Ιδιαίτερα ανθεκτικά γάντια που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη των μολυσμένων αποβλήτων .

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η επαφή των μολυσμένων εκκρίσεων με τα μάτια μας . Αν πέσει έστω και μία σταγόνα από μολυσμένο οργανισμό στο δέρμα μας , θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα με σαπούνι και νερό ή ένα παρασκεύασμα που περιέχει αλκοόλη , πράγμα δύσκολο αφού πρόκειται για ευαίσθητη περιοχή . Γι’ αυτό τα μάτια χρειάζονται ειδική προστασία , αφού σταγονίδιο σάλιου ή δακρύου , που μπορεί να πέσει στο μάτι σαν αποτέλεσμα φτερνίσματος ενδέχεται να οδηγήσει σε μόλυνση από τον ιό .

Άλλα μέρη ευάλωτα στη λοίμωξη είναι οι βλεννογόνοι του στόματος και της μύτης , καθώς επίσης οι πληγείσες περιοχές του δέρματος .

Ένα από τα χειρότερα συμπτώματα του Έμπολα είναι η αιμορραγία . Ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ιό γίνονται επιρρεπείς σε αιμορραγία από τα μάτια , τη μύτη , τα αυτιά , το στόμα και τον πρωκτό .

Εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου λοίμωξης καθίσταται άμεση η ανάγκη εξάλειψης των μολυσμένων υλικών . Θα πρέπει αμέσως να καίγονται σε ειδικές εγκαταστάσεις . Χειρουργικά εργαλεία, χρησιμοποιούμενα πολλές φορές , πρέπει να αποστειρώνονται . 

Μικροσκοπικά σταγονίδια που πέφτουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί θεωρητικά να ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης . Παραμένει ασαφές προς το παρόν το χρονικό διάστημα της παραμονής του ιού ως βιώσιμου . Ο ιός της γρίπης συνήθως διατηρεί τη βιωσιμότητά του κατά την επαφή του με στερεές επιφάνειες όπως τα πόμολα από πόρτες , τα γραφεία , για περίπου δύο ώρες .

Είναι ευρέως γνωστό ότι υδατικό διάλυμα σαπουνιού ή τζελ με βάση την αλκοόλη είναι εύκολο να καταστρέψει το περίβλημα του ιού και η απολύμανση με διάλυμα χλωρίου είναι αποτελεσματική σε όλες τις συνθήκες και περιπτώσεις .

Τέλος , μέχρι στιγμής όσοι ασθενείς έτυχε να εκτεθούν στον ιό Έμπολα , μετά την ανάρρωσή τους δε συνέχισαν να είναι φορείς της νόσου , τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα , γιατί ο ιός παραμένει στα σωματικά υγρά των γεννητικών οργάνων για τρεις μήνες ακόμα . Για το λόγο αυτό , οι ασθενείς όλο το προαναφερθέν διάστημα θα πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική επαφή ακόμα κι αν γίνεται χρήση προφυλακτικών .

Πηγή: www.bbc.co.uk
Επιμέλεια - μετάφραση : Το ιδιόμελο για το www.logiosermis.net 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top