Select Menu


Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014 κέρδισαν από κοινού σήμερα η έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ινδός Κάιλας Σατιάρτι «για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση».
«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.

Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ” ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού.

Η Μαλάλα είναι μαθήτρια από το Πακιστάν και αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της. Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και σήμερα της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης ανάμεσα σε 278 υποψηφίους.

Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων, «στην παράδοση του Γκάντι», όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.

Ο Σατιάρτι μάχεται για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ινδίας από τη δεκαετία του ’90. Μέχρι τώρα, η οργάνωση, που έχει ιδρύσει ο ίδιος, έχει απελευθερώσει 80.000 παιδιά από διάφορες μορφές σκλαβιάς, βοηθώντας παράλληλα στην επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία και την εκπαίδευσή τους.

Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.

www.pygmi.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top