Select Menu


Η Αργεντινή χρεοκόπησε τον Δεκέμβριο του 2001 έχοντας εξωτερικό χρέος 145 δις δολάρια ($) ή 52,4% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Από το 2002 έως σήμερα, η Αργεντινή έχει αθετήσει σχεδόν δέκα φορές την υπόσχεσή της έναντι των ξένων πιστωτών, ότι, θα είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους. 

Αυτό σημαίνει ότι μετά το 2002, η Αργεντινή σχεδόν δέκα φορές έχει περιέλθει σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selectivedefault). Προχθές 30 Ιουλίου 2014, η Αργεντινή πέταξε στο καλάθι των σκουπιδιών, το τελεσίγραφο που της είχαν κοινοποιήσει μερικά hedgefunds, ότι, αν δεν τους καταβάλλει το ποσό των 1,5 δις $, θα την εξωθούσαν σε άτακτη χρεοκοπία. 

Μπράβο στον τσαμπουκά της προέδρου της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, του υπουργού οικονομικών Άξελ Κισίλοφ και σύσσωμης της αργεντινής κυβέρνησης, που σήκωσαν το εκβιαστικό γάντι των κορακιών και τους το πέταξαν στα μούτρα. Αυτά να τα βλέπουν οι ΓΑΠ, Σαμαράς, Βενιζέλος και οι επικοινωνιολόγοι των κατοχικών δυνάμεων (παπαχελάδες, πρετεντέριδες, θέμος και λοιποί).

Για έναν ζωτικής σημασίας λόγο, η πρόεδρος Κίρχνερ δεν πούλησε το λαό της και δεν υπέταξε στη μπότα των ξένων τοκογλύφων τις επόμενες γενεές. Με κριτήριο την περίφημη ρήτραRUFO (RightsUponFutureOffers), αν η Αργεντινή πλήρωνε το ποσό των 1,5 δις $, τότε θα ξεφύτρωναν γύπες πιστωτές, που θα είχαν το νομικό δικαίωμα να απαιτήσουν από την Αργεντινή ποσό έως 100 δις $. 

Αν και τους τελευταίους μήνες, το πέσο δέχεται εντονότατες υποτιμητικές πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές και οι βασικοί μακροοικονομικοί της δείκτες επιδεινώνονται, εντούτοις τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Αργεντινής υπερβαίνουν σήμερα τα 30 δις $, λόγω των τονωτικών ενέσεων που της έκαναν η Ρωσία και κυρίως η Κίνα. Άρα, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής άνετα θα μπορούσε να αποπληρώσει το 1,5 δις $ στα κοράκια πιστωτές. 

Ωστόσο, η τσαμπουκαλού πρόεδρος Κίρχνερ, προτίμησε να αγνοήσει πλήρως τις άπληστες ορέξεις των αρπακτικών hedgefunds, να αποφύγει την παγίδα καταβολής του εξωφρενικού ποσού των 100 δις $ στους καραδοκούντες κόνδορες, μεταθέτοντας έξυπνα στο μέλλον τη διαδικασία αποπληρωμής των 1,5 δις $.

Με αφορμή τη στάση πληρωμών της 30ης Ιουλίου 2014 ή μάλλον την άρνηση της Αργεντινής να καταβάλλει το ποσό των 1,5 δις $ σε ορισμένα hedgefunds, τα λαμόγια της καθεστωτικής δημοσιογραφίας άρχισαν να αραδιάζουν οχετό ψευτοεπιχειρημάτων, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει Αργεντινή. Ας δούμε όμως τι καταμαρτυρούν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). 

Λόγω της αισθητής υποτίμησης του πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το 2014 το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής εκτιμάται σε 138 δις $ ή 22,5% του ΑΕΠ. Απεναντίας, το 2014 το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 570 δις $ ή 243% του ΑΕΠ. Το 2014 το κατά κεφαλήν εξωτερικό χρέος της Αργεντινής εκτιμάται σε 3.350 $ και της Ελλάδας σε 52.700 $. Δηλαδή, η Αργεντινή έχει ένα από τα μικρότερα κατά κεφαλήν εξωτερικά χρέη στον κόσμο, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα που το κατά κεφαλήν της εξωτερικό χρέος χαρακτηρίζεται από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Μόνο τρεις ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους τύπου των κατοχικών δυνάμεων (θέμος και σία): 1) Γιατί η Ελλάδα έχει 15,7 φορές μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εξωτερικό χρέος από την Αργεντινή; 2) Γιατί η Αργεντινή με λόγο εξωτερικού χρέους προς ΑΕΠ μόλις 22,5% και από τους χαμηλότερους διεθνώς, αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα με την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους; και 3) 

Τα ηγετικά στελέχη της δικομματικής συμμορίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που μετά το 2008 εκτόξευσαν στα ουράνια το εξωτερικό χρέος της πατρίδας, παρότι το δημόσιο χρέος κουρεύτηκε δύο φορές αποφέροντας δημοσιονομικό όφελος 138 δις ευρώ, θα πρέπει ναι ή όχι να κρεμαστούν ανάποδα στο Σύνταγμα;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top