Select Menu


Στον αποκλεισμό της ναυτικής βάσης στη Σούδα, προχωρούν οι κάτοικοι της Κρήτης, κλιμακώνοντας την αντίδρασή τους, στη μεταφορά των χημικών από τη Συρία, για καταστροφή, στην περιοχή τους.

Τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου, που έχουν συστήσει οι κάτοικοι του νησιού, αντιδρούν στην εφαρμογή της πειραματικής μεθόδου, της υδρόλυσης εν πλώ, των χημικών, ανοιχτά του θαλάσσιου χώρου της Κρήτης.

Τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου υποστηρίζουν ότι εάν αποκλειστεί η βάση της Σούδας δεν θα μπορούν να αποπλεύσουν τα πλοία που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία καταστροφής των χημικών μέσα στη θάλασσα. Παράλληλα, προετοιμάζεται διαμαρτυρία εν πλω από ψαράδες των Χανίων που θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία όταν αυτή ξεκινήσει.

Με ευθύνη διεθνών οργανισμών αναμένεται να καταστραφούν στην Μεσόγειο 520 τόνοι χημικών όπλων με τη μέθοδο της υδρόλυσης και τα απόβλητα θα μεταφερθούν για ολική καταστροφή σε χώρες της Ευρώπης.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό το τελευταίο φορτίο του συριακού χημικού οπλοστασίου, μεταφέρθηκε από το εμπορικό πλοίο Ark Futura υπό σημαία Δανίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray όπου πρόκειται να καταστραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας υπό την επιτήρηση αξιωματούχων του διεθνούς φορέα υλοποίησης της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα, δηλαδή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Οι ουσίες αυτές, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συριακού οπλοστασίου, πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με τη μέθοδο της υδρόλυσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, ενώ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στην Γερμανία και στην Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η απομάκρυνση των χημικών ουσιών από την Συρία ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου, μετά από συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία η Συρία παραδίδει όλο το χημικό οπλοστάσιό της και προσχώρησε στη σύμβαση για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top