Select Menu


Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Οι Βρετανοί δεν αποκλείεται να ζητήσουν κι άλλες ελληνικές αρχαιότητες για τη μεγάλη έκθεση με θέμα «Το Σώμα στην Αρχαία Ελλάδα».

Δηλαδή, εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που σχεδιάζουν να μετακινήσουν πρώτη φορά ύστερα από μισό αιώνα σε άλλη πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να βάλουν εισιτήριο και να ρεφάρουν από την υποχρημαδότηση του μουσείου τα τελευταία χρόνια, ίσως μας ζητήσουν κι άλλα εκθέματα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα τηρήσει το ελληνικό «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν ετέθη από τη Μελίνα Μερκούρη το αίτημα επιστροφής των παρθενώνιων Γλυπτών.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ως αρχή να μη συνεργάζεται με μουσεία που παρουσίαζαν κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες και φρόντιζε να μη συνεκθέτει όταν υπήρχε υπόνοια για «γκρίζας» προέλευσης εκθέματα σε κάθε περιοδική έκθεση. Ως προς το Μουσείο Γκετί, που ήταν γεμάτο με τέτοιου είδους εκθέματα, λόγω των επιστροφών διαφόρων κλεμμένων στην Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να δώσει άφεση αμαρτιών, κάτι που δεν έχει γίνει όμως για το Βρετανικό Μουσείο. Ετσι, έχει σταματήσει ακόμη και ο επιστημονικός διάλογος μεταξύ των Μουσείων Αθήνας και Λονδίνου. Αν αρθεί τώρα η αρχή αυτή θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών που έκλεψε επί Τουρκοκρατίας ο Ελγιν.

Οι σκέψεις αυτές προκύπτουν από τις απαντήσεις της υπεύθυνης του γραφείου Τύπου του Βρετανικού Μουσείου Νίκολα Ελβιν, σχετικά με το περιεχόμενο της φιλόδοξης νέας έκθεσης του Μουσείου και τα τυχόν «δάνεια» που θα ζητήσει από άλλα μουσεία, πιθανόν ελληνικά. Η κ. Ελβιν ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής έχει γίνει μια πρώτη ανακοίνωση για την έκθεση και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την οργάνωσή της. «Η ανακοίνωση για την έκθεση που θα ερευνήσει το Σώμα στην αρχαιοελληνική τέχνη έγινε δημόσια πρώτη φορά την προηγούμενη Τετάρτη ως μέρος μιας ευρύτερης ενημέρωσης για τα σχέδια του Βρετανικού Μουσείου την επόμενη χρονιά και στο μέλλον. Μέχρι να ανοίξει η έκθεση, τον Μάρτιο του 2015, υπάρχει χρόνος στο στάδιο προγραμματισμού της στον τελικό κατάλογο εκθεμάτων, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Και καθώς η έκθεση θα επικεντρωθεί στην ελληνική γλυπτική, θα περιλάβει και μερικά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Στην ερώτηση αν πρόκειται να απευθυνθούν για εκθέματα σε ελληνικά μουσεία, αφού το θέμα είναι αυστηρά ελληνικό, η κ. Ελβιν παραδέχθηκε ότι «το Βρετανικό Μουσείο θα ζητήσει δάνεια από άλλους φορείς, αλλά και πάλι, σε αυτή τη φάση του προγραμματισμού της έκθεσης, ο κατάλογος δεν έχει οριστικοποιηθεί».

Για την παρουσίαση των ελληνικών εκθεμάτων μετά εισιτηρίου στην γκαλερί «Σέινσμπουρι», ενώ ώς τώρα το κοινό τα έβλεπε δωρεάν στην γκαλερί «Ντουβέν», είπε ότι «είναι υπό συζήτηση» αν θα βάλουν εισιτήριο, προσθέτοντας «αλλά αυτή θα είναι μια ευκαιρία να δει κανείς τα εξαιρετικά αυτά έργα με τρόπο που δεν έχουμε μπορέσει να το κάνουμε στη μόνιμη συλλογή. Το κόστος μιας έκθεσης που συγκροτείται με αυτό τον τρόπο είναι υπολογίσιμο, επομένως είναι πιθανό να μπει αντίτιμο, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα».

Τέλος, για τη διάσπαση της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που επιχειρείται με την επιλογή «κάποιων» από τα Γλυπτά προς έκθεση, πρακτική επιστημονικώς απαράδεκτη, καθώς αυτά συνιστούν ένα ενιαίο σύνολο που έχει κάτι να μας αφηγηθεί και δεν είναι ανώνυμα γυμνά κορμιά όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν ως «κράχτες» για την εμπορική επιτυχία της έκθεσης, δεν υπάρχει απάντηση. Αλλωστε, η ενότητα του έργου τέχνης όπως αυτό ήταν επάνω στο μνημείο, αποτελεί και το μείζον -αναπάντητο- επιχείρημά μας για την επιστροφή τους, προκειμένου να ενοποιηθούν μετά των Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης
.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top