Select Menu



Του Γιώργου Καισάριου

H BIS (Bank for International Settlements) λέει ότι ο διασυνοριακός δανεισμός σε δολάρια έχει αυξηθεί από 4 τρισ. δολάρια πριν 10 χρόνια, σε 10 τρισ. δολάρια σήμερα. Μάλιστα δε, αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνει τις ομολογιακές εκδόσεις σε δολάρια.

Αυτό βασικά σημαίνει ότι ο κόσμος πλέει σε δολάρια. Δεν είναι μόνο τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που έχουν συμβάλει σε αυτό, αλλά και το γεγονός ότι όλοι ανέμεναν χρόνια τώρα το δολάριο να πέσει σε αξία και δανειζόντουσαν σε δολάρια, για να αποπληρώσουν το όποιο δάνειο σε ένα νόμισμα με φθίνουσα αξία.

Αποτέλεσμα είναι ότι κάθε τι που κάνει η Αμερικανική Fed επηρεάζει όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά όλο τον κόσμο. Ενθυμείστε για παράδειγμα τι έγινε πριν μερικά χρόνια όταν ξαφνικά υπήρχε έλλειψη από δολάρια, για την αναχρηματοδότηση δανείων στην Ευρώπη. Για όποιους δεν το θυμούνται, το ευρώ-δολάριο πήγε από το 1,60 στο 1,20 σε χρόνο-ρεκόρ.

Ήδη από πέρυσι όταν η Fed αποφάσισε να μειώσει την ποσοτική χαλάρωση, είδαμε να διαλύονται οι αναδυόμενες αγορές. Στη συνέχεια η Fed πήρε πολλά πίσω και τα πράγματα ηρέμησαν.

Σήμερα όμως είναι σχεδόν δεδομένο ότι η Fed τους επόμενους 12 - 18 μήνες θα προσπαθήσει να ξεδιπλώσει (ένα μικρο μέρος τουλάχιστον) της ποσοτικής χαλάρωσης των περασμένων ετών. Αυτό το ξεδίπλωμα ουσιαστικά μεταφράζεται σε μείωση ρευστότητας σε δολάρια παγκοσμίως.

Η BIS έχει πει ότι η ποσοτική χαλάρωση της Fed έχει ουσιαστικά διοχετεύσει 470 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές, που σε διαφορετική περίπτωση, οι αναδυόμενες αγορές δεν θα είχαν δεχτεί αυτή τη ρευστότητα. Πόσα από αυτά έχουν παραμείνει ή έχουν φύγει κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.

Άσχετα αν χώρες δεν δανείζονται σε δολάρια πια, οι εταιρείες τους δανείζονται. Μόνο οι εταιρείες από την Κίνα έχουν δανειστεί από 900 δισ – 1,2 τρισ. δολάρια κυρίως μέσω του Hong Kong.

Η δε οικονομία της Ρωσίας, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από δολαριακό δανεισμό, είναι ήδη σε άσχημη κατάσταση και αν η κόντρα με την Δύση συνεχιστεί, θα πλήξει την οικονομία της για πολλά χρόνια. Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Ναι μεν η Ρωσία έχει πάνω από 500 δισ. σε συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά για τις εταιρείες της Ρωσίας, διότι η εξόρυξη πετρελαίου είναι δραστηριότητα μεγάλης εντάσεως κεφαλαίων. Και ναι μεν δεν έχει μεγάλο δημόσιο χρέος, αλλά όταν το δεκαετές σου πληρώνει 9%, κάτι άσχημα βρωμάει.

Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι υπάρχει περίπτωση τους επόμενους μήνες να δούμε ένα είδος dollar crunch, που ενδέχεται να φέρει τα πάνω-κάτω παγκοσμίως από το αυξημένο κόστος δανεισμού.

Δεν είναι βέβαια δεδομένο αυτό, αλλά οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγάλες, ώστε τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια να θελήσουν να πουλήσουν μετοχές σήμερα, ενόψει του τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, ειδικά και λόγω του γεγονός ότι έχουμε να δούμε σοβαρή διόρθωση στις αγορές 5 χρόνια τώρα.

Διότι μπορεί οι γεωπολιτικές τριβές να μην επηρεάσουν τις αγορές, όπως είπα πριν λίγο καιρό, αλλά τα επιτόκια σχεδόν πάντοτε τις επηρεάζουν, και ειδικά όταν πρόκειται για το επιτόκιο του δολαρίου.

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top