Select Menu


Σε διάλεξη με τίτλο “Η Ιστορία των κεντρικών τραπεζών και η σημασία τους στην σημερινή κρίση” του κ. Γιώργου Καισάριου, χρηματοοικονομικού αναλυτή, μίλησε και είπε πολλά και ενδιαφέροντα ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η διαδρομή και η θέση του κ. Γεννηματά στο τραπεζικό σύστημα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά που λέει, καθώς είναι σε θέση να ξέρει “από μέσα” πολλά πράγματα.

Κάντε καφέ, και όσοι καπνίζετε ανάψτε τσιγάρο. Θα χρειαστεί. Οσοι έχουν πίεση, να μην…


Στη συνέχεια ένα βίντεο από το τέλος της διάλεξης του κ. Καισάριου (το οποίο περιλαμβάνει πάλι την ομιλία του κ. Γεννηματά αλλά ο ήχος όταν μιλάει ο κ. Γεννηματάς είναι χαμηλός εδώ και δεν ακούγεται τόσο ευδιάκριτα. Πρέπει όμως να ακούσετε τι έχει να πει ο κ. Καισάριος, γιατί είναι σημαντικώτατα αυτά που λέει και δεν υπάρχει πρόβλημα έντασης).

Στη συνέχεια η ανάρτηση του πάντα καταπληκτικού Epicurus2day (μας λείψατε πολύ κύριε) από όπου και πληροφορήθηκα όλα αυτά τα παραπάνω. Ο Επίκουρος έχει μάλιστα “απομαγνητοφωνήσει” κάποια τμήματα του λόγου του κ. Γεννηματά. Και στο τέλος παραθέτει και ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Γεννηματά. Ολη η ανάρτηση του Επίκουρου (παρακολουθείτε όλοι το ιστολόγιο του Επίκουρου, έτσι δεν είναι;) αμέσως παρακάτω:

Συνωμότης ή “ρουφιάνος” ο Τραπεζίτης κ. Γεννηματάς;*
Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων…

Ένα μέρος του όλου. Το όλον εδώ

“Ποιος θα μιλήσει; Ποιος να μιλήσει στην Ελλάδα για οικονομικά; Όλοι είναι τσιράκια των Τραπεζών. Ποιος θα ζητήσει αναδιάρθρωση;

Όσοι μιλάνε για οικονομικά στην Ελλάδα, διατηρούν οργανική σχέση με τις Τράπεζες. Θα το πει η Ξιαφά, ο Προβόπουλος; Ακόμα και ο Στουρνάρας (καθηγητής Οικονομικών) δεν τολμάει να το πει .

Οι Τράπεζες δεν χάνουν. Τα λεφτά τους τα έχουν βγάλει.Θα χάσουν μόνο τους μισούς τόκους. Αλλά λένε, άστους, αυτοί κορόιδα είναι, το τρώνε το παραμύθι (σημ. οπότε ούτε τους μισούς τόκους).

Oi πελάτες – κράτη πόσοι είναι (sovereign market); Πολύ λίγοι και τα κέρδη μεγάλα. (σημ. φυσικά αφού οι δόσεις πληρώνονται από τους φορολογούμενους – το ‘πιασες τώρα γιατί και από το 1 ευρώ θα διώκεσαι για φοροδιαφυγή; )

Στην Τραπεζική, υπάρχει μια τριμερής σχέση, όλοι είναι συνυπεύθυνοι Και τα 3 μέρη της εξίσωσης (Τράπεζες – Δανειζόμενος – Εγγυητής) πρέπει να χάσουν συμμέτρως. Η Ελλάδα είναι ιστορικά η μόνο χώρα που θα πληρώσει όλο το χρέος της.

Ο Τραπεζίτης πρέπει να ξέρει που δανείζει αλλιώς είναι άξιος της μοίρας του. Η Ελλάδα δανειζόταν, γιατί να μην τα πάρει τα χρήματα (σημ. τσάμπα πολιτική μαγκιά, Τσοχατζό αλά κρεμ); Την ελέγχανε αλλά δεν λέγανε να μην τα πάρει. Την δανείζανε λες και ήταν η Γερμανία (σημ. και όμως κάποτε ήταν…). Γιατί της τα δίνανε; Να πάνε να τα πάρουν από την Γερμανία. Κάνανε λάθος; Και οι 3 να το πληρώσουν. Γιατί μόνο ο ένας; (σημ. τα κορόιδα οι πολίτες/φορολογούμενοι). Κανείς δεν μιλάει γιατί και τα 3 μέρη είναι συνυπαίτια μέχρι το λαιμό.

Θέλουμε πολιτικούς κομάντος.

Στην Ελλάδα δεν γίνεται κανένας έλεγχος γιατί “είμαστε” όλοι μια οικογένεια

Οι έλεγχοι είναι απλά κάποια “reports”, τα κατατάσεις τυπικά στο αρχείο σου – ποτέ δεν έχει πέσει ποινή για διάπραξη αδικημάτων

Τόσα χρόνια δεν είχαμε ούτε Αρχή Ελέγχου του Ασφαλιστικού Συστήματος, Κοντομηνάς (INTERAMERICAΝ) και Ψωμιάδης (ASPIS) 30 χρόνια αλλάζανε επιταγές, είχανε στήσει παρατράπεζα

Ό,τι ακούτε είναι ψέματα, οι Ισολογισμοί των Τραπεζών, οι Ελεγκτές της ΤτΕ, τα πολιτικά – αν τους πεις μια μικρή αλήθεια τσινάνε

Εδώ είναι Ανατολική Εκκλησία, παραμύθι, η Αγία Τριάδα, το Θαύμα, τα πετεινά του ουρανού, ο Θεός τα τρέφει, μαζί σου θα τα πάρεις; τα σάβανα έχουνε τσέπες; έλα καημένε, πάλι ωραίοι είμαστε.

Ένα σύστημα που παράγει την αμαρτία για να συγχωρεί την αμαρτία”

(χοντρές αλήθειες και άλλα πολλά ωραία φιλοσοφικά και ιστορικά)

Επικ: Ένα απέραντο μπάχαλο. Με λίγα λόγια, όχι σαν το site του Επίκουρου (και άλλα πολλά) με τα ατέλειωτα κατεβατα που 3 χρόνια προσπαθεί να τα πει τεκμηριωμένα πλατειάζοντας.

Στην πραγματικότητα; Τα αυτονόητα, ό,τι συζητείται σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις των “μυημένων” (όχι πια),”κοινό μυστικό” για δεκαετίες. ΟΧΙ όμως για τα ΜΜΕ – στις κοινωνίες του Όργουελ με τα κοιμισμένα πρόβατα, όπου ζούμε.

Και είναι πραγματικά τόσο απίστευτο ότι στο ΤΟΣΟ εξώφθαλμο κανείς δεν αντιδρά ή αντιδρά σε ασήμαντες κουταμάρες. Διότι εστιάζουμε στο μνημόνιο και στα μέτρα και χάνουμε όλο το δάσος. Ότι πχ το 1/4 των φόρων μας πάει στους τραπεζίτες για να αποπληρώνει τους τόκους μας. Και προς αυτήν την ίδια κατεύθυνση είναι το μνημόνιο, τα μέτρα, κλπ. της εικονικής “εξυγίανσης”. Και πάμε λέει να εκποιήσουμε 50 δις κρατικής περιουσίας “για την εξυγίανση” (πάντα) αντί να πούμε “δεν πληρώνω” ή “θα πληρώσω όσο έφταιξα”. Διότι ακόμα-ακόμα, και ΕΑΝ επιτύχει (και φανταστείτε, πως και πόσοι θα φάνε…) αυτή η εκποίηση, ούτε το χρέος μας θα μειωθεί ασφαλώς και το πολύ να καλύψει τους τόκους μας 3-4 ετών από σήμερα. Όπως και με το δήθεν Μνημόνιο, σε λίγα χρόνια απλά θα είμαστε ξεπουλημένοι, φτωχότεροι, εξαθλιωμένοι και πλήρως παραδομένοι. Εντελώς ανίκανοι.

[δείτε αυτό το απόσπασμα, μετά το 0:21'']

Το σύστημα όλο είναι τραπεζικοί εκπρόσωποι, όπως βεβαιώνει και ο κ. Γεννηματάς. Τι ΔΝΤ, ΕΚΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, εγχώριες και ξένες τράπεζες, μηχανισμοί στήριξης, πολυεθνικές (και… εθνικές), τρόϊκες και δεν συμμαζεύεται; Βάλτε σε όλα την ταμπέλα “ιδιώτης τραπεζίτης”. Είναι “φανερό” πως όλα τούτα είναι καμουφλαρισμένα ακόμα. Αόρατα, λες. “Το Μνημόνιο”, “Επιτροπές Σοφών”, “Πορίσματα”, “Εξεταστικές”, “Κυρώσεις” και οι ληστές με τις γλαδιόλες. Οργουελικοί ευφημισμοί και διγλωσσία. Αυτά τα χαπάκια τα καταπίνουν μόνο οι υπνωτισμένοι, πολύ απλά όλοι μας.

Η λύση; Το χρήμα το εκδίδει και το διακινεί ΜΟΝΟ το κράτος. Τα έχουμε πει και παλιότερα. Είναι δυνατόν τα κράτη να δανείζονται; Είναι δυνατόν να το πράττουν επειδή αδικαιολόγητα και ανομιμοποίητα εκχώρησαν την σχετική τους εξουσία σε ιδιώτες, αόρατους, μη αιρετούς; Είναι δυνατόν οι φόροι μας να γεμίζουν τις τσέπες των πιράνχας της ΑΙΩΝΙΑΣ ανακυκλούμενης (και διογκούμενης) πίστωσης; Στο κάτω- κάτω, τι αν υπήρχε ΕΣΤΩ ΜΙΑ διάταξη που να έλεγε “θα δανειστείς ως το 30% του ΑΕΠ σου, απο ‘κει και πέρα κόψε το λαιμό σου”; Είδατε ποτέ περικοπές ή έστω πλαφόν στον δανεισμό σε οποιαδήποτε εθνική νομοθεσία;

Για να αλλάξει αυτό όμως, θα πρέπει να ανατραπεί μια παγκόσμια (προ)ιστορία αιώνων. Και είναι τόσο γλυκό το μαξιλάρι…

Σαν πολλοί να αρχίσανε να μιλάνε πάντως. Και τούτο είναι η ειδοποιός διαφορά στις μεταβατικές περιόδους. Κάποιοι θα μείνουνε για πάντα τσάτσοι, κάποιοι θα επωφεληθούν από την αλλαγή όταν έλθει και κάποιοι απλά θα κάνουν όλη την φασίνα για τους υπόλοιπους. Και η ζωή συνεχίζεται.

Ησυχία, θα ξυπνήσει το μωρό.

ΥΓ. Στην Ελλάδα φταίξαμε. Στον ίδιο βαθμό που και σήμερα φταίμε. Ότι βολευτήκαμε με την άγνοια και την απραξία μας. Όσοι δεν φάγαμε, φυσικά.

_______________________________________

(*) Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949.

• Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Νομικά (1967-1972) – Πολιτική Επιστήμη (1972-76) – Μεταπτυχιακές σπουδές στο Συνταγματικό Δίκαιο – Πολιτική Επιστήμη – Πολιτική Κοινωνιολογία – Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1976-79).
• Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά από το 1974.
• Σύμβουλος στον ΥΕΝ (1974-76).
• Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1980-81).
• Μέλος Δ.Σ. Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1980-81).
• Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΒΙΠΕΤΒΑ και Σύμβουλος της Διοίκησης ΕΤΒΑ( 1986-88).
• Γενικός Γραμματέας Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (1987-89).
•Σύμβουλος Διοίκησης της Τραπέζης Ελλάδος με αυξημένες αρμοδιότητες διοίκησης (1993-94).
•Αντιπρόεδρος Διευθύνουσας Επιτροπής και Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (1994-2000).
• Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (από τον Ιούνιο του 2000).
• Πρόεδρος Δ.Σ. Omega Bank


Θραξ Αναρμόδιος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top