Select Menu

ΦΩΤ. ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρά παιδιά που πριν από λίγο έπαιζαν μπάλα και έτρεχαν στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, καθώς και άνδρες και γυναίκες που έπιναν τον καφέ τους στα γύρω μαγαζιά, κάλυψαν τα μάτια τους, πήραν λευκά μπαστουνάκια και κάθισαν σε αναπηρικά καροτσάκια, προκειμένου να νιώσουν -έστω και για λίγα λεπτά- αυτό που ζουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρίες.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), σε συνεργασία με την ομάδα κατοίκων «Η Κυψέλη μας» και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αθηνών των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, διοργάνωσαν μια δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας με τη συμμετοχή αρκετών εθελοντών και πολιτών.


Δύσκολη πραγματικότητα

«Στόχος της δράσης είναι να κάνουμε οικεία την εικόνα της αναπηρίας στον κόσμο και κυρίως στα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Αθηνά Κρητικού, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΚΕΠ. «Το 10% του πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία, κι όμως σπάνια τους συναντάμε. Γιατί; Γιατί, δυστυχώς, είναι εγκλωβισμένοι και ξεχασμένοι στη δική τους δύσκολη πραγματικότητα…».

Συναντήσαμε την κ. Αννη Παπαθεοδώρου, μέλος της «Κυψέλης», η οποία μας μίλησε με τη σειρά της για τον στόχο της βιωματικής δράσης: «Θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του. Να ξαναγίνουμε γειτονιά». Σε αυτό τον στόχο συμβάλλουν ορισμένες ακόμη δράσεις της ομάδας κατοίκων «Κυψέλη», όπως η συλλογή τροφίμων, ρούχων, βιβλίων και παιχνιδιών για οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες καθώς επίσης, κάθε Τετάρτη, η προβολή ταινιών.

Ο κ. Δημήτρης Βάττης, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στήριξης των Παιδικών Χωριών SOS, μας ανέφερε ότι η οργάνωση στηρίζει τέτοιες δράσεις και ότι θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει και του χρόνου παρόμοιες ενέργειες. «Με τη δράση αυτή επιχειρούμε την καταγραφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρίες, καθώς και τον σχεδιασμό τρόπων επίλυσης αυτών των προβλημάτων», τονίζει ο Μενέλαος Τσαούσης, διευθυντής στο Κέντρο Στήριξης των Παιδικών Χωριών SOS, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής δράσης, είχε και τον ρόλο εκπαιδευτή κινητικότητας και προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ο Αλέξης Κώνστας, κάτοικος Κυψέλης, έκανε μια διαδρομή πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι και μας λέει την εμπειρία του: «Είναι αδύνατον να διασχίσει κάποιος τον δρόμο. Δεν υπάρχουν ράμπες στα πεζοδρόμια, ενώ εκεί που υπάρχουν ράμπες έχουν σταθμεύσει οχήματα μπροστά. Δεν υπάρχει αστυνόμευση. Εμφανίζονται μόνο, για να “μαζέψουν” κανέναν έρμο μετανάστη και δεν δίνουν καμία σημασία στις παρανομίες που γίνονται μπροστά στα μάτια τους. Παρατήρησα επίσης ότι δεν υπάρχουν οι ειδικοί διάδρομοι για τους τυφλούς. Η Φωκίωνος Νέγρη είναι ένας δρόμος που δεν θέλει τους ανάπηρους και τους τυφλούς».


Μετά τη βιωματική δράση ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Οι Αθικτοι», γαλλικής παραγωγής, η οποία πραγματεύεται την ιστορία ενός τετραπληγικού αριστοκράτη που προσλαμβάνει ως βοηθό έναν νεαρό των παρισινών προαστίων, ο οποίος του αλλάζει τη ζωή με απροσδόκητο τρόπο.


ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Οι «άχρηστες» ράμπες για ΑμεΑ

Το πρωί της Πέμπτης, στην παραλία της Νέας Μάκρης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες τοποθέτησης Seatrac (σύστημα με ράμπες για την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα) διακόπηκαν, μετά τις έντονες αντιδράσεις λουομένων. Οι λουόμενοι έλεγαν ότι οι μπάρες τούς ενοχλούν και τις χαρακτήριζαν «άχρηστες».

Παρά τις προσπάθειες της ομάδας εγκατάστασης να εξηγήσει τη χρησιμότητα της συσκευής, ο κόσμος δεν φάνηκε να καταλαβαίνει. Οι πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για καταγγελία των λουομένων και επακόλουθη παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από το γραφείο Τύπου του Σώματος.


http://www.efsyn.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top