Οι εκτιμήσεις που πριν από κάποια χρόνια ήθελαν το 60% των ανεπτυγμένων χωρών να έχουν αποκτήσει έως το 2010 κάποιο είδος «έξυπνου ενδύματος», έπεσαν έξω. Τα smart textiles δεν έχουν ακόμα ευρύ πεδίο εφαρμογών και αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Με τον ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Από την «έξυπνη στολή του στρατιώτη», που θα μπορεί να παρέχει ανά πάσα στιγμή, χάρη στη νανοτεχνολογία, πολύτιμα στοιχεία για τη φυσική κατάσταση του ατόμου, την ακριβή θέση του στο πεδίο των ασκήσεων και κυρίως των πολεμικών συγκρούσεων, περάσαμε στα ρούχα που «καθοδηγούν» τυφλούς.
Θεωρείται μία καινοτομία για τη μελλοντική μας καθημερινότητα, αν και ήδη «βομβαρδιζόμαστε» με νέα της νανοτεχνολογίας που αφορούν διαφορετικούς τομείς της ζωής μας. Στο μέλλον ίσως πάνω σε ένα ρούχο να φοριέται μία ολόκληρη βιβλιοθήκη. Προς το παρόν η έξυπνη υφαντουργία είναι σε πειραματικό στάδιο. Στο διεθνές πολυγεγονός «Nanotechnology 2014» στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο, κορυφαίοι του είδους θα τα πουν από κοντά, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα αγοράσουν τεχνολογία, θα παρακολουθήσουν πειράματα.Ο καταιγισμός (νανο)πληροφοριών παρουσιάζεται σχεδόν καθημερινά από τα social media, τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τα περιοδικά, αποτέλεσμα ερευνών που ανακοινώνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα, ιδιωτικά ινστιτούτα και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Είναι μια χιονοστιβάδα εξελίξεων που αφορά χιλιάδες ερευνητικά κέντρα, τα οποία χρηματοδοτούνται από προγράμματα, την αγορά, μεγάλες εταιρείες, ιδιώτες που επενδύουν τεράστια ποσά «σε μία τεχνολογία που αναμένεται να αγγίξει έναν τζίρο της τάξης των 1 τρισ. ευρώ. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό φτάνουν τις 150 χιλιάδες παγκοσμίως», όπως μας λέει ο καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τομέας Νανοτεχνολογίας), Στέργιος Λογοθετίδης.
Προσεγγίζουμε τον τομέα της νανοϋφαντουργίας, με αφορμή και τις νέες ανακαλύψεις γύρω από τα έξυπνα υφάσματα, δίδοντας όμως την πραγματική διάσταση των εφαρμογών τους στην αγορά. Ο φιλοξενούμενος καθηγητής της στήλης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της διοργάνωσης του διεθνούς σημασίας πολυγεγονότος «nanotechnology 2014» (5 ώς 12 Ιουλίου), που πραγματοποιείται για 10η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί: «Ο τομέας της νανοϋφαντουργίας είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της νανοτεχνολογίας που αναμένεται να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ σε επίπεδο τζίρου στην αγορά. Οι εξελίξεις είναι πολλές, αλλά τα πράγματα είναι ακόμα σε ερευνητικό-πειραματικό στάδιο. Δεν έχουμε εφαρμογές σε μεγάλη κλίμακα στην αγορά».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι γνωστό ότι πολλές από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως η φανέλα του στρατιώτη, ξεκίνησαν από τον αμερικανικό στρατό ή την «αμυντική τεχνολογία» των ΗΠΑ, DARPA (Defenced Advanced Research Projects Agancy), που παραχώρησε όταν έκρινε σκόπιμο το know how της τεχνολογίας αυτής.
Οργανικά ρούχα, πάνω στα οποία θα υπάρχουν ενσωματωμένοι αισθητήρες που θα δίνουν ψηφιακά την κατάσταση του ατόμου, όπως ενός μωρού, ή θα προειδοποιούν τις γυναίκες για πιθανή κακοήθεια του μαστού, ή ακόμα θα μετρούν την καρδιακή δραστηριότητα, την αναπνοή και θα δίνουν εξ αποστάσεως ειδήσεις με ασύρματο τρόπο στον θεράποντα ιατρό, είναι ειδήσεις που τείνουν να γίνουν συνηθισμένο γεγονός των ΜΜΕ.
Οι εκτιμήσεις ωστόσο, που πριν από κάποια χρόνια ήθελαν το 60% των ανεπτυγμένων χωρών να έχουν αποκτήσει έως το 2010 κάποιο είδος «έξυπνου ενδύματος», έπεσαν έξω. Τα smart textiles δεν έχουν ακόμα ευρύ πεδίο εφαρμογών και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Διακρίνονται σε ενεργειακά και επικοινωνιακά και στην πρώτη περίπτωση οι ερευνητές υπόσχονται ότι θα μπορούν να φορτίζουν υπολογιστές και κινητά, ενώ στη δεύτερη θα είναι σε θέση όποιος/α τα φορά να μεταδίδει μηνύματα, διαφημίσεις μέσα από τις έγχρωμες «ραμμένες» οθόνες στο ύφασμα. Θα κάνουν τόσα πράγματα τα έξυπνα ρούχα, που μέσα σε όλο αυτό το πανδαιμόνιο της εξέλιξης ελλοχεύει ο κίνδυνος της σύγκρουσης συμφερόντων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα «ηλεκτρονικών υφασμάτων», στη νανοϋφαντουργία και στην έρευνα προϊόντων λογισμικού.
Θα διασταυρωθούν άραγε αυτές οι τεχνολογίες στα σημεία επικάλυψης, που η μία δεν θα χρειάζεται την άλλη; Ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης διευκρινίζει: «Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό. Θα συμβαδίσουν και σε κάποια σημεία θα αλληλοκαλύπτονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μία θα ακυρώσει την άλλη μελλοντικά, διότι πρόκειται για διαφορετικές τεχνολογίες».
Προηγμένα νανοοργανικά υφάσματα «ράβονται» και στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος στο ΑΠΘ.
Θα ήταν παράλειψή μας αν δεν λέγαμε δυο λόγια για το διεθνές πολυγεγονός του συνεδρίου των νανοεπιστημών και της νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο σπουδαία ονόματα επιστημόνων, ερευνητών, επιχειρηματιών, εκπροσώπων εταιρειών και επενδυτών από όλον τον κόσμο: «Στη nanotechnology 2014 συμμετέχουν εκθέτες από διαφορετικά μέρη της υδρογείου, ανταλλάσσονται απόψεις και αγοράζεται τεχνολογία. Στο εξαιρετικό αυτό από επιστημονική άποψη πανηγύρι της νανοτεχνολογίας, στη Νύμφη του Θερμαϊκού, λειτουργούν και ειδικά σχολεία. Σε αυτά συμμετέχουν μαθητές, καθηγητές και επιχειρηματίες που παρακολουθούν όλοι από κοινού μαθήματα και πειράματα. Φέτος περιμένουμε δώδεκα παιδιά από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας με επιλογή των δασκάλων τους».
Το παράπονο του Στέργιου Λογοθετίδη, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι ότι όλα αυτά που γίνονται τόσα χρόνια στη διεθνή διάσκεψη nanotechnology, με καινοτομίες και έρευνα σε διαφορετικούς τομείς, δεν περνάνε προς τα πάνω, στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του τόπου, για να γίνουν ανάπτυξη και να περάσουν στην οικονομία της χώρας.
Προσοχή τότε στους... Νανοπολιτικούς
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.