Select Menu


Ενώνοντας τις ευρωφοβικές δυνάμεις του με τον Μπέπε Γκρίλο του ιταλικού Κινήματος 5 Αστέρων, και με τη βοήθεια ευρωβουλευτού του γαλλικού Εθνικού Μετώπου που «αποστάτησε», ο Νάιτζελ Φάρατζ συγκρότησε νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η πολιτική ομάδα με οδηγό τον ευρωσκεπτικιστή και λαϊκιστή Φάρατζ, ο οποίος κατήγαγε σαρωτική νίκη στις βρετανικές ευρωκάλπες, αριθμεί συνολικά 48 ευρωβουλευτές από επτά χώρες -το ελάχιστο που απαιτείται βάσει του κανονισμού για τη συγκρότηση ομάδας.

Τη «ραχοκοκαλιά» της ομάδας «Ευρώπη, Ελευθερία, Δημοκρατία» (EFD) αποτελούν το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με 24 ευρωβουλευτές και το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο με 17 ευρωβουλευτές.

Συμμετέχουν επίσης ευρωβουλευτές από την Λιθουανία, την Τσεχία, τη Λετονία και τη Σουηδία.

Η δημιουργία της πολιτικής ομάδας κατέστη δυνατή χάρη στην προσχώρηση της Γαλλίδας Ζοέλ Μπερζερόν, η οποία εξελέγη με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές η Μπερζερόν είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του δικαιώματος των αλλοδαπών να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, άποψη που είναι αντίθετη με την επίσημη θέση του Εθνικού Μετώπου.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που σχηματίσαμε αυτήν την ομάδα με άλλους ευρωβουλευτές και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε η φωνή του λαού» ανέφερε ο αρχηγός του Ukip σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

«Θα είμαστε στην πρωτοπορία για την αποκατάσταση της ελευθερίας, της εθνικής δημοκρατίας και της ευημερίας στην Ευρώπη» προσέθεσε.

Ο Μπέπε Γκρίλο την ίδια στιγμή «δεσμεύτηκε» ότι θα κάνει αισθητή την παρουσία της ευρωομάδας στο Στρασβούργο. «Τώρα θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε στις επιτροπές και θα κάνουμε τη φωνή των πολιτών να ακουστεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χωρίς μεσάζοντες» είπε.

Ορισμένοι εκ των νέων συμμάχων του Νάιτζελ Φάρατζ έχουν δεχτεί κριτική στο παρελθόν για ακροδεξιές απόψεις, μεταδίδει ο Σάιμον Ουίλσον του BBC από τις Βρυξέλλες.

Ο σχηματισμός της EFD αποτελεί πλήγμα για την Μαρίν Λεπέν, η οποία δυσκολεύεται να βρει υποστηρικτές σε επτά ευρωπαϊκές χώρες για να σχηματίσει τη δική της πολιτική ομάδα. Μέχρι στιγμής έχει συμμαχήσει μόνο με τέσσερα ευρωπαϊκά κόμματα.

Ο Σουλτς πρόεδρος των Σοσιαλιστών, ο Φέρχοφστατ πρόεδρος των Φιλελευθέρων

Ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς εξελέγη χθες, Τρίτη, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέση την οποία κατείχε και στο παρελθόν, προτού να αναλάβει την προεδρία του Σώματος.

Ο Σουλτς, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη με 162 ψήφους σε σύνολο 170 ψηφισάντων.

Ο Μάρτιν Σουλτς, που είναι και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είδε τις ελπίδες του να αντικαταστήσει τον Ζοζέ Μπαρόζο να εξανεμίζονται λόγω της μέτριας επίδοσης των Σοσιαλδημοκρατικών και Σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Μολονότι κατέγραψαν άνοδο στις εκλογές αυτές, οι Σοσιαλιστές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ διαθέτει 221 ευρωβουλευτές έναντι 191 των Σοσιαλιστών.

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του, στην περίπτωση που ο υποψήφιος του ΕΛΚ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα προτείνουν ένα όνομα στη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει ποιος θα είναι τελικά ο διάδοχος του Μπαρόζο στην ολομέλειά του στο Στρασβούργο, στα μέσα Ιουλίου.

Μετά την εκλογή του, ο Σουλτς δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν «έναν πρόεδρο για την Επιτροπή, μόνο εάν είναι έτοιμος να αναλάβει τις μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ: να βάλει τέλος στη λιτότητα, να αγωνιστεί κατά της μαζικής ανεργίας, ιδίως των νέων, να περιορίσει την αύξηση της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να αγωνιστεί κατά της φοροδιαφυγής και να καταστήσει την Ευρώπη ανταγωνιστική αυξάνοντας τις επενδύσεις, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές και υιοθετώντας μια πιο ευέλικτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα σήμερα ενέκρινε και την συμμετοχή του Ποταμιού στην ομάδα.

Από την πλευρά τους, οι Φιλελεύθεροι, η τρίτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανεξέλεξαν πρόεδρο της κοινοβουλευτικής τους ομάδας τον Βέλγο Γκι Φέρχοφστατ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top