Select Menu

Εισαγωγή του θεσμού ανάκλησης από το λαό εκλεγμένου δημόσιου λειτουργού (όχι μόνο βουλευτή), αλλά και συλλογικών οργάνων, όπως η Βουλή και η κυβέρνηση, κατάθεση ή απόρριψη νομοσχεδίων από το εκλογικό σώμα και διεξαγωγή εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι ορισμένες από τις προτάσεις για τη μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση που κατέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Νικολόπουλος.

Με άρθρο του στη σημερινή «Αυγή», υποστηρίζει ότι μια πρόταση αναθεώρησης του ισχύοντος Συντάγματος οφείλει να κινείται σε ορισμένους άξονες, προκειμένου να ενισχυθεί η λαϊκή κυριαρχία.

Ένας από τους άξονες, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, «αφορά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του λαού - εκλογικού σώματος, αφενός με την εισαγωγή θεσμών λαϊκής συμμετοχής - άμεσης δημοκρατίας, αφετέρου με την ενίσχυση της λογοδοσίας - ελέγχου κρατικών οργάνων, ατομικών (Προέδρου της Δημοκρατίας - πρωθυπουργού) και συλλογικών (Βουλή - κυβέρνηση) από το λαό - εκλογικό σώμα».

Για τους λόγους αυτούς, προτείνει «εισαγωγή του θεσμού της ανάκλησης από το λαό εκλεγμένου δημόσιου λειτουργού (όχι μόνο βουλευτή) και του θεσμού της ανάκλησης από το λαό των συλλογικών οργάνων (Βουλή - κυβέρνηση)».

Πέραν αυτών, ο κ. Νικολόπουλος εμφανίζεται κατά της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται ενίσχυση της «λαϊκής κυριαρχίας» και όχι «των αρμοδιοτήτων μονοπρόσωπων κρατικών οργάνων, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πιο αναλυτικά, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει:
- επέκταση του δικαιώματος πρότασης νόμων ώστε εκτός της Βουλής και της κυβέρνησης να καταθέτει νομοσχέδια και ο λαός. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου που είναι αναλυτικά διατυπωμένη εισάγεται για συζήτηση εφόσον φέρει υπογραφές 20.000 εκλογέων. Σε περίπτωση απόρριψής της από την Βουλή τίθεται υπό την έγκριση του εκλογικού σώματος με διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

- Εισαγωγή του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής αρνησικυρίας με τροποποίηση – προσθήκη στο άρθρο 42 που αναφέρεται στο δικαίωμα αναπομπής νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την προσθήκη εδαφίου που ορίζει «Δικαίωμα αναπομπής με τις ίδιες προϋποθέσεις μπορούν να ασκήσουν και 20.000 εκλογείς με αίτηά τους».

- Με αίτημα του ενός τρίτου των βουλευτών μπορεί να ανασταλεί για 60 ημέρες η έκδοση ψηφισθέντος νομοσχεδίου. Αν υποβληθεί εντός του χρονικού ατού διαστήματος αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος από 30.000 εκλογείς για την απόρριψη του νομοσχεδίου, η έκδοσή του θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

- Τροποποίηση του αρ. 42 παρ. 2 που αφορά το δημοψήφισμα με εισαγωγή του δημοψηφίσματος λαϊκής πρωτοβουλίας: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει δημοψήφισμα για κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα εφόσον υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα από τουλάχιστον 100.000 εκλογείς. Δεν εισάγονται κατά την ίδια βουλευτική περίοδο περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος».

- Επιπροσθέτως, ο κ. Νικολόπουλος προτείνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής «που στοχεύει στην επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής μαθηματικής αντιστοιχίας εδρών με ψήφους»

- Κατάργηση της κατεπείγουσας νομοθετικής διαδικασίας που περιορίζει τον κοινοβουλευτικό διάλογο

- τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τις εξεταστικές επιτροπές ώστε να επιτρέπεται η έρευνα θεμάτων που ανάγονται στην εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική ακόμα και όταν το ζητούν τα 2/5 των βουλευτών - αντί απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού βουλευτών που απαιτείται σήμερα.

- οι συζητήσεις στην ολομέλεια να μην διεξάγονται αν δεν παρίστανται τουλάχιστον 100 βουλευτές (1/3).

- περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας στα «όρια της πολιτικής δραστηριότητας του βουλευτή» και την κατάργηση του άρθρου 86 για την ποινική δίωξη υπουργών.

- Πλειοψηφία 180 βουλευτών (από 151) για νόμους που προβλέπουν περιορισμούς ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας, τροποποίηση ή και κατάργηση της δυνατότητας Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

- κατάργηση ή τροποποίηση του αρ. 107 για την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού (εφοπλιστικά).

- αλλαγή του αρ. 84 ώστε οι προτάσεις δυσπιστίας να γίνονται αποδεκτές με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων και όχι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών καθώς επίσης να επιτρέπεται η υποβολή πρότασης δυσπιστίας μετά την πάροδο τριμήνου, αφότου η Βουλή απέρριψε την προηγούμενη, αντί εξαμήνου που ισχύει.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top