Select Menu


Του Χάρη Οικονομόπουλου

Η πρόταση του πρωθυπουργού για συνταγματική αναθεώρηση, παρά τις προεκλογικές σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί, συνιστά μία μεγάλη ευκαιρία για τη συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από προτάσεις και λύσεις πέρα από ιδεολογικούς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Το Σύνταγμα δεν πρόκειται, βέβαια, να λύσει από μόνο του τα προβλήματα πουαντιμετωπίζουμε σήμερα. Εάν, όμως, δεν διορθωθεί, δεν θα μπορέσουμε οι Ελληνες να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις παθογένειες που καθηλώνουν τη χώρα μας και υπονομεύουν την πορεία της.

Δυστυχώς, το ισορροπημένο και σύγχρονο, για την εποχή του, Σύνταγμα του 1975 -το προσχέδιο του οποίου «υπέστη» 153 τροπολογίες πριν ψηφιστεί- αντί να βελτιωθεί, αποδυναμώθηκε. Εγινε στην πορεία, με τις αναθεωρήσεις του, περιπτωσιολογικό και φλύαρο, ενώ θα έπρεπε να παραμένει Σύνταγμα Αρχών, λιτό, χρηστικό και ανοικτό στο μέλλον.

Το νέο Σύνταγμα είναι ανάγκη να οδηγεί στον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του πολιτεύματος, να συμβάλλει στην αποκατάσταση του κύρους ενός νέου πολιτικού κόσμου, να υπηρετεί την ανάπτυξη και την πρόοδο, να διασφαλίζει ότι ποτέ πια δεν θα αφήσουμε τον τόπο να φτάσει στο σημείο που έφτασε.

Μια ουσιαστική αλλαγή είναι ανάγκη να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αυτό μπορεί να γίνει ή με ομόφωνη απόφαση της Βουλής ή με ευθεία προσφυγή στο λαό. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής διευκόλυνσης του δημοψηφίσματος ως αποφασιστικού θεσμού άμεσης δημοκρατίας επιτρέπει την εισαγωγή του ως καταλυτικού εργαλείου έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.

Το παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό αίτημα του 1975 ήταν η δημοκρατικοποίηση της χώρας. Το παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό αίτημα του 2014 είναι η σωτηρία του Λαού και της Πατρίδας.

Οι περιστάσεις απαιτούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε τρεις καίριες κατευθύνσεις: στην αποτελεσματική διακυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη.

Αν η Βουλή δεν ομοφωνεί, οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να προταθούν από την παρούσα, μειωμένου κύρους, Βουλή και να επικυρωθούν με δημοψήφισμα. Με το ίδιο δημοψήφισμα η επόμενη Βουλή μπορεί να λάβει την εντολή να επεξεργαστεί κάθε άλλη θεσμική μεταρρύθμιση που κρίνεται αναγκαία και να την εισαγάγει προς κύρωση με νέο δημοψήφισμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις με ορίζοντα τουλάχιστον τετραετούς διακυβέρνησης, από στελέχη που δεν θα έχουν κανένα λόγο να υπηρετούν κομματικές ή προσωπικές πολιτικές ιδιοτέλειες, αλλά θα έχουν αποκλειστικό στόχο την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος. Χρειάζεται κυβερνήσεις τα μέλη των οποίων δεν θα μπορούν να φέρουν ταυτόχρονα τη βουλευτική ιδιότητα και ούτε να εκλέγονται βουλευτές μετά τη λήξη της υπουργικής τους θητείας. Χρειάζεται πραγματική διάκριση της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας.

Το Σύνταγμα κάθε χώρας είναι το νομικό εργαλείο που καταγράφει το Κοινωνικό Συμβόλαιο μιας ιστορικής περιόδου. Η συζήτηση γι' αυτό είναι ανάγκη να υπερβεί το νομικό ευσεβισμό των Μη Αναθεωρητέων Διατάξεων και, με βάση τη θεωρία του Μείζονος Αγαθού, να επικεντρωθεί στο μέλλον της χώρας και του Ελληνισμού.

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Το πολίτευμα έχει, ούτως ή άλλως, εξελιχθεί σε αμιγώς πρωθυπουργικό. Ας αξιοποιήσουμε την ανάγκη αλλαγής του σε προεδρικό και ας κάνουμε τώρα αυτά που είναι ανάγκη να γίνουν. Οι γραμμές αυτές γράφονται κοιτώντας γύρω από το «κέντρο».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top