Select Menu


Όταν πριν από λίγο καιρό έγιναν οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές που σχεδίασε η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, ένας από τους χώρους που διάλεξε το κοινό να ανακαλύψει ήταν το Λύκειο του Αριστοτέλη. Η ξενάγηση έγινε από την ίδια την προϊσταμένη της εφορείας κ. Ελένη Μπάνου και οι περισσότεροι απ’ όσους ακολούθησαν ήταν ενθουσιασμένοι γι’ αυτό που βρήκαν στην καρδιά της πόλης...

Χωρίς το πλήθος να βουίζει γύρω γύρω, οι μυρωδιές από τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και τη λεβάντα σαν περπατάς στην άνετη πια οδό Ρηγίλλης, σε αναγκάζουν να κοντοσταθείς. Να προσέξεις δεξιά το πράσινο ησυχαστήριο με τα λιτά γυάλινα στέγαστρα, ένας φράχτης διαφορά από τον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, εκεί όπου το 335 π.Χ. ιδρύθηκε η φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλη.

Χώρος πρασίνου, ιδεών και περιπάτου μεταξύ του κτιρίου της Στρατιωτικής Λέσχης, του Ωδείου Αθηνών και του Βυζαντινού Μουσείου, το Λύκειο -έτοιμο εδώ και καιρό- ετοιμάζεται για εγκαίνια. Τα τρία χαμηλά στέγαστρα που αντικατέστησαν τις πρόχειρες κατασκευές έχουν τοποθετηθεί, οι πινακίδες πληροφόρησης επίσης, η άνοιξη βοήθησε με τον δικό της τρόπο και ο χώρος περιμένει κι επισήμως επισκέπτες.

Στο μεταξύ, πολλοί περαστικοί βλέποντας την αλλαγή του τοπίου -τα 11 νοικοκυρεμένα στρέμματα- ρωτούν τους υπευθύνους της εφορείας αρχαιοτήτων, πότε θα είναι επισκέψιμος ο χώρος. Κάποιοι εδώ και μήνες βρίσκουν πρόσβαση από την πόρτα, δίπλα στο μνημείο των πεσόντων του γλύπτη Λάζαρου Σώχου στην οδό Βασ. Σοφίας. Κι έχουν μάθει πια κάθε λεπτομέρεια για το αρχαίο τοπόσημο. Ενα από τα σπουδαιότερα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας που διασώζει ελάχιστα κατάλοιπα με μεγάλη όμως ιστορία.

Οι πινακίδες κατατοπιστικές ακόμη κι αν δεν έχεις δίπλα σου την υπεύθυνη αρχαιολόγο του χώρου κ. Νίκη Σακκά, πληροφορούν το κοινό για τα οικήματα που μίσθωσε ο Αριστοτέλης προκειμένου να ιδρύσει σ’ αυτό το σημείο την Περιπατητική Σχολή. Λεπτομέρειες, όμως, και για τα τρία μεγάλα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας. Ακαδημία, Λύκειο, Κυνόσαργες, συγκροτήματα που προορίζονταν για τη σωματική άσκηση και την πνευματική ανάταση της νεολαίας και των ανδρών της πόλης στα προάστια της πόλης.

Το Λύκειο (τα κατάλοιπα της Παλαίστρας του Γυμνασίου αποκαλύφθηκαν από την Εφη Λυγκούρη το 1996), ήταν ένα κατάφυτο προάστιο της αρχαίας Αθήνας που είχε πάρει το όνομά του από το ιερό του Λυκείου Απόλλωνα.

Οι αρχαιολόγοι της Γ΄ ΕΠΚΑ θέλουν να αγαπηθεί ο νέος αρχαιολογικός χώρος από το κοινό, να τον εντάξουν στην καθημερινότητά τους οι Αθηναίοι, να απολαμβάνουν τις διαδρομές, τις στάσεις στα καθιστικά του, να ξεκουράζονται ή να διαβάζουν στο μπελβεντέρε των 130 θέσεων όπου η κλίση του εδάφους επιτρέπει μια πανοραμική θέα. Στην κάτοψη της Παλαίστρας όπου σώζεται η φάση των ρωμαϊκών χρόνων, δίπλα στα λουτρά που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές μετά τους αγώνες, στο Εφηβείο όπου γινόταν η διδασκαλία, το Κονιστήριο, η μικρή παλαίστρα, το ελαιοθέσιον, ο χώρος στον οποίο οι αθλητές αλείφονταν με λάδι, και η Βιβλιοθήκη.

Θέλουμε να αγγίζουν τον χώρο, να κάθονται παντού, να πατάνε ακόμη και το γκαζόν, να ξεκουράζονται μάς είχε πει σε παλαιότερη ξενάγηση η κ. Μπάνου: «Η λογική μας είναι αγγίζετε παντού».

Οσοι βρίσκουν πρόσβαση από την είσοδο ανάμεσα στο Σαρόγλειο και το Βυζαντινό Μουσείο, έχουν ήδη αποκτήσει οικειότητα με αυτό το ησυχαστήριο στην καρδιά της πόλης, Ενας νέος αρχαιολογικός προορισμός, χώρος ιδεών, που θα αποδοθεί με ελεύθερη είσοδο σύντομα στο κοινό. Η λειτουργία του θα ενισχύσει την κίνηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, επίσης του Πολεμικού, ενώ μαζί με το το πάρκο Ριζάρη θα αποτελέσει μεγάλη εστία πρασίνου (30 στρεμμάτων) στην Αθήνα. Ενας χώρος που ήδη μας γεμίζει αισιοδοξία.

mythiki-anazitisi

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top