Select Menu


Κανείς από τους διεκδικητές της Προεδρίας της Κομισιόν δεν θα πάρει το εν λόγω πόστο, σύμφωνα με τον ερευνητή José IgnacioTorreblanca, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Αντίθετα θα επιλεγεί πρόσωπο «τύπου συμβιβασμούBarroso», είπε.

Ο Torreblanca πρόσφατα συνέταξε την έκθεση «The Eurosceptic surge and how to respond to it». Προέβλεψε ότι ούτε ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Martin Schulz αλλά ούτε και ο Jean-Claude Juncker από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα μπορέσουν να αναλάβουν την Προεδρία της Κομισιόν.

Όντας αντιμέτωποι με μια ραγδαία αύξηση των ποσοστών λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστών, εξήγησε ότι μόνο ένας μεγάλος συνασπισμός κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς «θα μπορούσε να δουλέψει». Κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα επιτρέψει στο άλλο να ηγηθεί της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη στην EurActiv.gr, και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής από το «Ποτάμι», Κώστας Αργυρός, είχε εκφράσει παρόμοια θέση.

Αναφερόμενος στο Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας και το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, τόνισε ότι λόγω της οριακής διαφοράς των δύο μεγαλύτερων πολιτικών οικογενειών της Ευρωβουλής, δύσκολα θα προκύψει ένας «ξεκάθαρος» πρώτος υποψήφιος και τελικά ίσως να δούμε να προτείνεται στο Κοινοβούλιο κάποιο «τρίτο» πρόσωπο.

Ο Torreblanca επεσήμανε ότι ο ένας συνασπισμός Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων δε θα είναι αρκετά ισχυρός αφού θα έχει λιγότερο από το απαιτούμενο 51% ευρωβουλευτών.

Δεν θα έχει απτά αποτελέσματα ούτε ένας συνασπισμός μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών. Ο φιλοευρωπαίος φιλελεύθερος ηγέτης Guy Vehofstadt δεν θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους Tories αλλά ούτε και με τους Τσέχους ή Πολωνούς ευρωσκεπτικιστές.

«Ο πιο προφανής συνασπισμός είναι αυτός που de facto υπάρχει σήμερα», τόνισε, αναφερόμενος στην χαλαρή συμφωνία κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς για την Προεδρία της Ευρωβουλής σε μια εκ περιτροπής βάση.

Ο αναλυτής χαρακτήρισε μια τέτοια συμφωνία «επανάληψη των όσων συνέβησαν στη Γερμανία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφερόμενος στο συνασπισμό μεταξύ συντηρητικών της Angela Merkel και των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, που θεσπίστηκε μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ερωτηθείς εάν το Κοινοβούλιο θα αποδεχόταν έναν Πρόεδρο της Κομισιόν που θα επιλεγεί από τους εθνικούς ηγέτες, ο Torreblanca απάντησε πως τα Κράτη Μέλη μπορούν να προλάβουν την οργισμένη αντίδραση των Ευρωβουλευτών. Θα πρέπει να στείλουν «πρωτοκλασάτα στελέχη» για Επιτρόπους, και ένας από αυτούς θα καταλήξει Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Torreblanca τόνισε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι παρόμοιος με την περίπτωση Barroso. Ήταν ένας υποψήφιος από μία από τις μεγάλες ομάδες (ΕΛΚ), ο οποίος πήρε την υποστήριξη των ηγετών που εκπροσωπούν την άλλη μεγάλη ομάδα (οι ισπανοί και οι πορτογάλοι σοσιαλιστές έδωσαν την υποστήριξή τους στον Barroso).

Ειδικά αν δεν υπάρχει σαφής νικητής στο Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο θα έχει την τελευταία λέξη, είπε ο Torreblanca. Και πράγματι, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα έρθει σε σύγκρουση με το Συμβούλιο, πρόσθεσε.

Πράγματι υπάρχουν πολλά πρόσωπα που «παραμονεύουν» σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν να αγνοήσουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ο Φιλανδός Πρωθυπουργός Jyrki Katainen (ΕΛΚ) έχει δηλώσει «διαθέσιμος». Δύο άλλα πρόσωπα είναι η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde (ΕΛΚ) καθώς και η Δανή Πρωθυπουργός Helle Thorning-Schmidt (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), σε περίπτωση που ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδικασία και εγκριθεί «κεκλεισμένων των θυρών».

Τι ισχύει
Οι Ευρωεκλογές του 2014 θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία και ενίσχυσε τον λόγο της Ευρωβουλής στον διορισμό του Προέδρου της Κομισιόν.

Προηγουμένως, το Κοινοβούλιο μπορούσε απλά να εγκρίνει ή να απορρίψει τον υποψήφιο που πρότειναν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων με απλή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη μπορούν να προτείνουν υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο πρέπει να το κάνουν «λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογές της Ευρωβουλής και αφού πρώτα διεξάγουν τις απαραίτητες διαβουλεύσεις» (Άρθρο 17).

Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα «εκλέγεται εν συνεχεία από την Ευρωβουλή με την πλειοψηφία των μελών που την απαρτίζουν», ή απόλυτη πλειοψηφία.

euractiv.gr μέσω papaioannou-giannis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top