Η Enel ζήτησε την έναρξη της διαδικασίας άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest), η οποία προβλέπεται από τον Ν. 4001/2011 και δίνει το δικαίωμα σε επενδυτές να ζητούν την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα εφόσον εκτιμούν ότι σε αυτές υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μπορεί να παραχωρήσει τις εν λόγω περιοχές, ακόμη και αν αυτές δεν περιλαμβάνονται σε άλλη διακήρυξη.
Αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, τότε ακολουθεί η δημοσίευση της διακήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ακολούθως στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Για όποιον άλλο ενδιαφερθεί να υποβάλλει προσφορά για τις υπό παραχώρηση περιοχές, το διάστημα εντός του οποίου μπορεί αυτή να υποβληθεί είναι 90 ημέρες.
Για ποιες περιοχές ενδιαφέρεται η Enel
Η ιταλική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, εξυπηρετεί περισσότερους από 61 εκατομμύρια πελάτες και έχει κεφαλαιοποίηση 38 δισεκατομμύρια ευρώ, εξέφρασε ενδιαφέρον για τρεις χερσαίες περιοχές:
Για ποιες περιοχές ενδιαφέρεται η Enel
Η ιταλική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, εξυπηρετεί περισσότερους από 61 εκατομμύρια πελάτες και έχει κεφαλαιοποίηση 38 δισεκατομμύρια ευρώ, εξέφρασε ενδιαφέρον για τρεις χερσαίες περιοχές:
Πρώτον, για την περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, που είχε παλαιότερα και συγκεκριμένα το 1996 συμπεριληφθεί στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων (την είχαν μισθώσει η βρετανική Enterprise Oil, η αμερικανική Union Texas, η ουγγρική MOL και τα ΕΛ.ΠΕ) και επεστράφη στο Δημόσιο το 2001 μετά από την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων.
Τρίτον, για την περιοχή Πρέβεζας - Άρτας, η οποία βρίσκεται γεωγραφικά μεταξύ των περιοχών Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του «open door».
Μανιάτης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη μεγάλη εθνική προσπάθεια
«Η απόφαση που έλαβε η Enel καταδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα» λέει σχολιάζοντας την κίνηση της ιταλικής εταιρείας ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης. Και προσθέτει: «Πλέον, με την αίτηση άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκε ενεργοποιείται και ο τρίτος βραχίονας του νέου Ν. 4001/2011 για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας».
Υπενθυμίζεται ότι οι υπογραφές των συμβάσεων της διαδικασίας του «open door» βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ αναμένεται ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων εντός του 2014, έπειτα από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και νότια Κρήτη.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.