Select Menu


Γράφει ο Γιώργος Κανελλόπουλος

Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αποτυπώνουν οι τεράστιες διαφορές στην οικονομική κατάσταση ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά που ευημερεί και τον Νότο που αναγκάζεται να εφαρμόζει σκληρά προγράμματα λιτότητας, πληρώνοντας το τίμημα της ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Η Ισπανία και η Ελλάδα κατέχουν το θλιβερό προνόμιο να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις περιφέρειες που παρουσιάζουν την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη ΕΕ. Τα ποσοστά μάλιστα είναι εντυπωσιακά και δεν έχουν προηγούμενο, καθώς σε περιφέρειες των δύο χωρών ξεπερνούν ακόμη και το 35%!

Την ίδια στιγμή η ανεργία στους νέους έχει σπάσει όλα τα κοντέρ, αφού σε περιφέρειες της Ισπανίας φτάνει σε ασύλληπτα ποσοστά - έως 72,7% -, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώνεται έως το επίσης εντυπωσιακό 70,6% (Δυτ. Μακεδονία). Αντίθετα, η κατάσταση σε περιφέρειες και περιοχές χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία μοιάζει με μαγική εικόνα. Στις χώρες αυτές η συνολική ανεργία ανέρχεται σε μόλις 3% περίπου, ενώ αυτή των νέων δεν ξεπερνά το 5,5%.

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ. Η κατακόρυφη βουτιά στην απασχόληση που καταγράφεται στη χώρα μας και τις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης τα τελευταία χρόνια αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για να μειωθούν τα ελλείμματα και τα χρέη. Την ίδια στιγμή στις χώρες του Βορρά που υπάρχει ανάπτυξη όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έχουν το προνόμιο της απασχόλησης.

Τα στοιχεία της Eurostat είναι εντυπωσιακά και δείχνουν με δραματικό τρόπο το μεγάλο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενα χάσμα που διευρύνεται συνεχώς αντί να μειώνεται και δεν πρόκειται να μεταβληθεί αισθητά άμεσα, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι χθεσινές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για πτώση της ανεργίας φέτος στο 26% έναντι 27,3% το 2013.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφονται σε πέντε περιφέρειες της Ισπανίας και συγκεκριμένα την Ανδαλουσία με 36,3%, τη Θέουτα με 35,6%, τη Μελίγια με 34,4%, τις Καναρίους Νήσους με 34,1% και την Εστρεμαδούρα με 33,7%. Στην έκτη θέση ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 31,8% και στην όγδοη, μετά την Καστίλλη λα Μάντσα της Ισπανίας, η Κεντρική Μακεδονία με 30%.

ΡΕΚΟΡ. Ακόμη πιο υψηλή είναι η ανεργία των νέων που έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο. Την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων - ηλικίας από 15 έως και 24 ετών με βάση τα στοιχεία της Eurostat - καταλαμβάνει η Θέουτα της Ισπανίας με 72,7% και ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 70,6% και η Ηπειρος με 67%. Στην έβδομη θέση της λίστας της Eurostat βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με 61,8% και στη δέκατη θέση η Αττική με 60,6%.

Σε 27 περιφέρειες και περιοχές της ΕΕ η ανεργία ξεπερνά το 21,6%, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (10,8%). Από αυτές οι 13 βρίσκονται στην Ισπανία και οι 10 στην Ελλάδα. Αντίθετα, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κυρίως υπάρχουν 49 περιφέρειες και περιοχές όπου η ανεργία δεν ξεπερνά το 5,4%. Από αυτές οι 23 βρίσκονται στη Γερμανία, από 8 στην Αυστρία και τη Βρετανία και 3 σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Την ίδια στιγμή η οικονομία σε χώρες όπως η Γερμανία ανθεί, αφού μόνο φέτος αναμένεται να δημιουργηθούν εκεί περίπου 240.000 νέες θέσεις εργασίας. Νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν μάλιστα το ποσοστό ανάπτυξης σε υπερδιπλάσια επίπεδα από αυτά του 2013, χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε 0,4%. Ακόμη πιο θετικές είναι οι προβλέψεις για το 2015, αφού κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2% περίπου.

ΤΟ ΙΟΒΕ. Kάμψη της ανεργίας για πρώτη φορά από το 2008 προβλέπει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε χθες, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 26% από 27,3% τον προηγούμενο χρόνο.

Επίσης, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι ο ρυθμός μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών θα συγκρατηθεί στο 1,5-2% από 6% πέρυσι, καθώς και ότι θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα με αύξηση των επενδύσεων κατά 5-8%. Ετσι, εκτιμά ότι το ΑΕΠ φέτος θα σταθεροποιηθεί, ενώ είναι πιθανή και μια μικρή αύξησή του. Το ΙΟΒΕ εκφράζει παράλληλα τον προβληματισμό του για το μελλον της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, ότι η σημαντική μείωση του κόστους εργασίας δεν τόνωσε τις επενδύσεις.

ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Δεν αντέχω η Ευρώπη να χωρίζεται στα δύο
Στο θέμα του χάσματος μεταξύ του Βορρά και του Νότου αναφέρθηκε ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη στην Ντόιτσε Βέλε. Οπως είπε, πρέπει να συνδυαστεί η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και «να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης γιατί δεν αντέχω να βλέπω την Ευρώπη να διαιρείται σε δύο κατηγορίες, τους ενάρετους του Βορρά και τους αμαρτωλούς του Νότου». Τάχθηκε επίσης κατά της άμεσης υιοθέτησης ευρωομολόγων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top