Select Menu


Συγκλονιστικές ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Μοζαμβίκης, όσον αφορά το ξεπούλημα των δύο χωρών από τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους σε πολυεθνικές εταιρείες, διαπιστώνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Με αφορμή ντοκιμαντέρ, ο Κρίτων Αρσένης βρίσκει ομοιότητες στις δύο χώρεςΟ ίδιος περιηγήθηκε στη Μοζαμβίκη μαζί με την αποστολή της διεθνούς οργάνωσης «ActionAid», στο πλαίσιο της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χώρες προς πώληση».

Το ντοκιμαντέρ πρόκειται να προβληθεί απόψε στις 8.30, στον Κοινωνικό Χώρο «Μικρόπολις» στη Θεσσαλονίκη, (Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου 18). Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιες χώρες και οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται τον πλούτο της Αφρικής και συγκεκριμένα της Μοζαμβίκης. Στη περιήγησή του στην αφρικανική χώρα, ο Κρ. Αρσένης επισκέφτηκε πολλές περιοχές της Μοζαμβίκης, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι μεγάλες εταιρείες, και μίλησε με τους κάτοικους που εκδιώκονται.

Διαπίστωσε, όπως λέει, ότι στη συγκεκριμένη χώρα οι πολυεθνικές εταιρείες με τη βοήθεια των τοπικών κυβερνήσεων τις οποίες εξαγοράζουν, καταφέρνουν να αρπάζουν τη γη, το νερό, την τροφή των κατοίκων, οι οποίοι δεν έχουν παρά ελάχιστους τρόπους αντίδρασης και εκφοβίζονται για να σωπάσουν. «Οι ομοιότητες με τη σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως στην περίπτωση των Σκουριών και του νερού της Θεσσαλονίκης είναι προφανείς», δηλώνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

Στη Μοζαμβίκη, τονίζει, πολυεθνικές εταιρείες που εξαγοράζουν κυβερνήσεις, διαφθείρουν τοπικούς άρχοντες και τελικά αποκτούν το έδαφος και το υπέδαφος τεράστιων περιοχών έναντι ελάχιστων χρημάτων. «Είναι μία μέθοδος που αφού δοκιμάστηκε στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, τώρα εφαρμόζεται στην Ευρώπη». Διαπίστωσε, «συχνά με κίνδυνο της ζωής μας», τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται κάθε μέσο για να εκδιώξουν τους κατοίκους από τη γη τους.

Ο Κρ. Αρσένης και η «ActionAid» επισκέφτηκαν περιοχές που έχουν περιφραχθεί κι έγιναν μάρτυρες διαπραγματεύσεων μεταξύ έμπειρων στελεχών και αναλφάβητων ανθρώπων που προσπαθούσαν να αποσπάσουν μία ελάχιστη αποζημίωση για τη χαμένη γη τους. «Στο ντοκιμαντέρ περιγράφουμε αυτές τις καταστάσεις και εξηγούμε πως η εκμετάλλευση του εδάφους και του υπεδάφους από τις μεγάλες πολυεθνικές, είτε για καλλιέργεια βιοκαυσίμων, είτε για άντληση πετρελαίου, είτε για εξόρυξη χρυσού, δημιουργεί τις ίδιες ιστορίες σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι μέθοδοι εισάγονται πλέον και στη χώρα μας αλλάζοντας ριζικά το οικονομικό μοντέλο σε βάρος των πολιτών της και με διακύβευμα τη Δημοκρατία», καταλήγει.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top