Select Menu


ΑΘΗΝΑ, 28 Φεβ. (Reuters)

Η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα στην Ελλάδα Eurobank έχασε 1,15 δισ. ευρώ πέρυσι , πληγωμένη από προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και από εφάπαξ έξοδα , που συμπεριλαμβάνουν το κόστος της εθελουσίας εξόδου .

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια σε ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα σε μια βαθιά ύφεση .

Η ανεργία ρεκόρ 28 τοις εκατό έχει καταστήσει δύσκολο για τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους , αναγκάζοντας τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις , αν και ο ρυθμός αύξησης των επισφαλειών επιβραδύνεται .

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ( NPLs ) βρίσκονται στο επίκεντρο του ελέγχου υγείας που κάνει η κεντρική τράπεζα της χώρας για να εκτιμήσει αν οι μεγάλεςς ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν ζημιές από την περαιτέρω επιδείνωση της δανειοληπτικής αξιοπιστίας

Η Eurobank , που κατά 95 τοις εκατό ανήκει στο ταμείο διάσωσης των τραπεζών (ΤΧΣ) στην Ελλάδα , ανέφερε ότι οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά σε 660 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο 29,4 τοις εκατό σύμφωνα με τα λογιστικά της βιβλία από 27,7 τοις εκατό κατά την περίοδο του προηγούμενου τριμήνου .

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 130 μονάδες βάσης στο 50,1 τοις εκατό .

« Προχωρήσαμε στην περαιτέρω εκκαθάριση και την ενίσχυση του ισολογισμού μας με την βοήθεια μίας συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων ", δήλωσε ο Διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου .

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας , τα μη - εξυπηρετούμενα δάνεια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ανήλθαν στο 31,2 τοις εκατό του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων τους στο τέλος του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους από 29,3 τοις εκατό στο τέλος του πρώτου εξαμήνου .

Η Eurobank , που προετοιμάζεται για την επιστροφή της στην ιδιωτική ιδιοκτησία , ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα της από τόκους αυξήθηκαν κατά 16 τοις εκατό σε 361 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο , με τη βοήθεια του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, καθώς τα επιτόκια καταθέσεων υποχώρησαν και η έκθεση της στην δαπανηρή ελληνική βοήθεια ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας ( ELA ) μειώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα σχεδιάζει να εκδώσει νέες μετοχές αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (2,71 δισ. δολ.) για να ενισχύσει τα κεφάλαια της μέχρι τον Μάρτιο . Κατέληξε να ανήκει κατά 95 τοις εκατό στο ΤΧΣ ,καθώς απέτυχε να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου έτους .

Η τράπεζα μείωσε περισσότερο από 10 τοις εκατό το εργατικό της δυναμικό μέσω ενός συστήματος εθελουσίας εξόδου το περασμένο έτος , που στόχευε στη μείωση του κόστους για γίνει κατάλληλη για ιδιωτικοποίηση .

( 'Αρθρο του Γιώργου Γεωργιόπουλου , Επεξεργασία από την Elaine Hardcastle )

Σχολιάζει ο Son Ofeon
Όπως αποκαλύπτει η ίδια τράπεζα στο δελτίο αποτελεσμάτων της για το 2013 , που δημοσιεύθηκε την 28.2.2014, τα κεφάλαια της ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ.

(ΠΗΓΗ www.eurobank.gr/Uploads/pdf/Eurobank)

Η εμφάνιση ζημιών κατά 1,15 δισ. ευρώ μόνο κατά το 2013 σε σχέση με τα κεφάλαια της ανέρχεται σε ποσοστό 25,5%. (1,15/4,5=25,55%).

Επιπλέον αξιοσημείωτο είναι ότι αν και ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως από το ΤΧΣ τον Ιούνιο του 2013 εξακολουθεί ακόμα να στηρίζεται στον ELA κατά 5,6 δισ. ευρώ. (!)

Η τράπεζα θα προσπαθήσει να ιδιωτικοποιηθεί σύμφωνα με το δημοσίευμα ,αντλώντας κεφάλαια περίπου 2 δισ ευρώ από ιδιώτες, προσφέροντας τους ως ανταμοιβή ετήσιες ζημίες 1,15 δισ ευρώ .

Μπορεί βέβαια να υπάρξει ισχυρισμός ότι οι φετεινές ζημίες ήταν αυξημένες κατά 585 εκατομμύρια ευρώ για έκτακτους λόγους (254 εκατ ευρώ έξοδα αναδιάρθρωσης και έκτακτες ζημίες, 189 εκατ . ευρώ λοιπές ζημίες απομείωσης και 142 εκατ. ευρώ απομείωση υπεραξίας).

Και πέρυσι όμως οι έκτακτες ζημίες ήταν 736 εκατ. ευρώ .Περιελάμβαναν επιπλέον 363 εκατ. ζημίες από κρατικό χρέος.

Η καθαρή ζημία χρήσης 2012 είχε διαμορφωθεί σε 1,45 δισ. ευρώ, έναντι φετεινής ζημίας 1,15 δισ. ευρώ (!)

Τα έσοδα από τόκους μειώθηκαν φέτος κατά 167 εκατ ευρώ (=1461-1294), δηλαδή ετησίως κατά 11,4% (=167/1461), ενώ η ανακοίνωση στο άρθρο αναφέρει για το τελευταίο τρίμηνο αύξηση κατά 16%.

Δεν πρόκειται βέβαια για λάθος ή παραπληροφόρηση, αλλά μάλλον για επιλεκτική παρουσίαση της αλήθειας.

Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους αυξήθηκαν το 2013 κατά 265 εκατ. ευρώ (=1920-1655), δηλαδή κατά 16% ετησίως, έναντι ετήσιας μείωσης των εσόδων από τόκους κατά 11,4%.

Η τράπεζα δούλευε κατά το 2013 με καθαρό περιθώριο επιτοκίου 1,76%, μειωμένο από 2,05% πέρυσι.

Επιπλέον ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 67,5% από 59,9% πέρυσι.

Αν τα παραπάνω στοιχεία είναι θετικές εξελίξεις και βελτίωση εικόνας μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας.

Θα το κρίνουν και οι επίδοξοι ιδιώτες επενδυτές , που θα σπεύσουν στη σειρά να εκμεταλλευθούν την μεγάλη ευκαιρία της ζωής τους.

Δεν αστειεύομαι.

Απλά υιοθετώ την "αισιοδοξία" της κυβέρνησης ότι στον τραπεζικό χώρο όλα πάνε καλά και υπάρχει καλό οικονομικό κλίμα και ανάπτυξη.

Δεν δικαιούμαι και εγώ να λέω "κάποιο καλό ανέκδοτο" μέχρι τις ευρωεκλογές, που θα πέσει πολύ κλάμα?


Οι Ζημιές

Τα κεφάλαια

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top