Select Menu

Μαυροφορεμένες γυναίκες, έτοιμες για το πιο θεαματικό «αντίο», πιστές στις εντολές των στρατηγών τους, φορούν τις ζώνες με τα εκρηκτικά και επιλέγουν το στόχο τους. Το επόμενο βήμα είναι απλό: κλείνουν τα μάτια σκεπτόμενες τη θέση που τους ανήκει στον παράδεισο και πυροδοτούν τον μηχανισμό….

Οι «μαύρες χήρες» που τρομοκρατούν τη Ρωσία, εκπαιδεύονται για το «τέλος», πείθονται πως η επίγεια ζωή είναι άθλια και περιμένουν με αγωνία να περάσουν την πύλη της αιώνιας ζωής, παρασύροντας, όμως, μαζί τους και αθώους πολίτες. Από το μακελειό στο θέατρο της Μόσχας το 2002, τη σφαγή του Μπεσλάν το 2004, μέχρι τις πρόσφατες επιθέσεις στον σιδηροδρομικό σταθμό και σε τρόλεϊ του Βόλγκογκραντ, ωστόσο, ο μύθος της «νύφης του θανάτου» έχει περάσει σε άλλη διάσταση. Από τις γυναίκες που στρατολογήθηκαν σε αυτονομιστικά κινήματα για να εκδικηθούν για τον χαμό των Τσετσένων μαχητών που έπεσαν στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, μέχρι τις νεαρές που έχουν «προσηλυτιστεί» στον ισλαμικό εξτρεμισμό και είναι έτοιμες να θυσιάσουν τη ζωή τους στο όνομα της τζιχάντ, η εξέλιξη είναι δραματική.

Η νέα αυτή τάση στις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Ρωσία, στις οποίες συμμετέχουν όχι μόνο γυναίκες, αλλά και νεαροί άνδρες, δε φοβίζει μοναχά τους πολίτες, αλλά και τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. Όσο, δε, η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι πλησιάζει, η αγωνία εντείνεται ολοένα περισσότερο, με τη ρωσική κυβέρνηση να έχει δώσει αυστηρές εντολές να μετατραπούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε απροσπέλαστο φρούριο. Την ώρα, μάλιστα, που οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για νεότερες επιθέσεις, η μάχη με τους τρομοκράτες που έχει προαναγγείλει ο Πούτιν αναμένεται να είναι παραπάνω από σκληρή. Άλλωστε, το τελευταίο που θα ήθελε είναι ένα τραγικό περιστατικό να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας του, αλλά κυρίως την αξιοπιστία του.

Ντόκου Ουμάροφ: Ο εμίρης της Τσετσενίας

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ντόκου Ουμάροφ, είχε προειδοποιήσει ότι θα ξεσπούσε την οργή του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα, ωθούσε τους σκληρά εκπαιδευμένους «μαθητές» του να επιδείξουν όση δύναμη έχουν ώστε να καταστρέψουν τους Αγώνες. «Σκοπεύουν να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς πάνω στα οστά πολλών Μουσουλμάνων που θάφτηκαν στη γη μας. Είναι υποχρέωσή μας, όλων των Μουσουλμάνων, να μην το αφήσουμε να συμβεί, χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους που ο Αλλάχ μας επιτρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουμάροφ. Ο 47χρονος αυτοαποκαλούμενος «Εμίρης του Καυκάσου», γεννημένος στην Τσετσενία, αφού σπούδασε πολιτικός μηχανικός, βρέθηκε σύντομα στο πλευρό του πρόεδρου της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος τον διόρισε υπεύθυνο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα αναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από έντονες φήμες που τον ήθελαν να έχει ενεργή συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα, ενώ το 1999 κατηγορήθηκε και για την απαγωγή του Ρώσου στρατηγού, Γκενάντι Σπίγκουν. Στη συνέχεια βρέθηκε να υπηρετεί τον αγώνα υπέρ της υπεροχής του Ισλάμ στη Ρωσία, μαζί με τον Σαμίλ Μπασάγεφ, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τις «μαύρες χήρες». Ύστερα από την εξόντωση του Μπασάγεφ, ο Ουμάροφ ως άξιος διάδοχός του ανέλαβε το αιματηρό έργο των τρομοκρατικών χτυπημάτων, καθώς και την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό της Μόσχας τα 2010, ενώ φέρεται να είναι ο ενορχηστρωτής του χτυπήματος σε τρένο στη Ρωσία το 2009. Παρότι πολλές φορές έχει ανακηρυχθεί ο θάνατός του, οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι είναι ακόμα ζωντανός και τον αναζητούν.

Γεκατερίνα Σορικγάνσκαγια: Η τρομοκρατική απειλή στη Ρωσία είναι υπαρκτή

Η Γεκατερίνα Σορικγάνσκαγια, επικεφαλής του think tank, International Crisis Group (ICG), στον Καύκασο, προειδοποιεί ότι η τρομοκρατική απειλή στη Ρωσία υπάρχει. Μιλώντας στη Deutsche Welle εξήγησε πως πίσω από τις επιθέσεις δε μπορεί παρά να κρύβεται ο Ουμάροφ και η οργάνωσή του, Εμιράτο του Καυκάσου, η οποία δημιουργήθηκε το 2007. Όπως είπε, ενώ αρχικά τα μέλη δρούσαν στον Καύκασο, τώρα ένας πυρήνας της οργάνωσης βρίσκεται στην αυτόνομη δημοκρατία του Ταταρστάν με επίκεντρο της δράσης να βρίσκεται στο Νταγκεστάν. Το Εμιράτο του Καυκάσου, χρηματοδοτείται από τα μέλη του, ενώ ενισχύεται και από χρήματα που προκύπτουν από εκβιασμούς ντόπιων επιχειρηματιών και αξιωματούχων. Όπως εξηγεί, μάλιστα, η Σορικγάνσκαγια οι περισσότεροι αναγκάζονται να πληρώνουν τους «πιστούς» του Ουμάροφ για προστασία, καθώς η αστυνομία αδρανεί. Την ίδια ώρα, έσοδα συγκεντρώνονται και από το παράνομο εμπόριο όπλων, ενώ στο σύνολό τους τα μέλη υπολογίζονται γύρω στα 1.500. Παράλληλα, η επικεφαλής του think tank επισήμανε ότι η τρομοκρατική απειλή υπάρχει και από μεμονωμένους τρομοκράτες, οι οποίοι δρουν ανεξάρτητα. Άλλωστε, όπως τόνισε, ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να κατασκευάζει εκρηκτικό μηχανισμό, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που βρίσκονται στο Διαδίκτυο, στις οποίες άλλωστε βασίστηκαν και οι αδελφοί Τσαρνάεφ που αιματοκύλησαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον περασμένο Απρίλιο.

Πάβελ Πετσιόνκιν: Από νοσηλευτής, τρομοκράτης

Ο άνδρας που πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό ανατινάσσοντας τρόλεϊ στο Βόλγκοκραντ και σκορπώντας το θάνατο σε 17 ανθρώπους, μία ημέρα μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής, είναι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο Πάβελ Πετσιόνκιν, μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης από το Νταγκεστάν. Ο Πετσιόνκιν που εργαζόταν ως νοσηλευτής, εγκατέλειψε την οικογένειά του το 2011 και εντάχθηκε στους μαχητές του Νταγκεστάν, ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Ανσάρ Αρ-Ρούσι. Οι γονείς του απεγνωσμένοι έπειτα από την απόφαση του γιου τους να φύγει από το σπίτι εμφανίστηκαν δημόσια ζητώντας του να επιστρέψει και επισημαίνοντάς του «να αφήσει τα όπλα πριν γίνει τρομοκράτης». Ωστόσο, εκείνος ασυγκίνητος από το κάλεσμα των δικών του έστειλε την απάντησή του μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, όπου εξηγούσε ότι ακολουθούσε το θέλημα του Αλλάχ και πως δεν είχε σκοπό να γυρίσει στην οικογένειά του. «Ήρθα εδώ μοναχά για να ικανοποιήσω τον Αλλάχ και να κερδίσω μία θέση στον παράδεισο», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Πάβελ Πετσιόνκιν. Μάλιστα, απαντώντας στη μητέρα του που τόνισε ότι στο Κοράνι δεν αναφέρεται πουθενά η εντολή του Αλλάχ να θανατώνονται οι άπιστοι, εκείνος διερωτήθηκε: «Γιατί να ακολουθήσω τις εντολές του Χριστιανισμού, όταν ο Αλλάχ μας ωθεί να αγωνιστούμε κατά των άπιστων; Γιατί να μην αφήσουμε ορφανά τα παιδιά τους;».

Οξάνα Ασλάνοβα: Η 26χρονη «μαύρη χήρα»

Κάλυψε το κεφάλι της με το μαύρο μαντήλι, ορκίστηκε πίστη στον εμίρη της Τσετσενίας, φόρεσε τη ζώνη με τα εκρηκτικά και κατευθύνθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ. Λίγη ώρα αφότου πέρασε την είσοδο του επιβλητικού σταθμού που αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι, πυροδότησε τον μηχανισμό. Η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή που 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Η πρωταγωνίστρια της επίθεσης ήταν η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα, μία από τις νεότερες «μαύρες χήρες». Η Ασλάνοβα, παντρεύτηκε δύο φορές με μαχητές του Νταγκεστάν, που και οι δύο έχουν σκοτωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ φέρεται να ήταν στενή φίλη της Νάιντα Ασιγιάλοβα, η οποία πυροδότησε ζώνη με εκρηκτικά σε λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ τον περασμένο Οκτώβριο σκορπώντας το θάνατο σε δεκάδες επιβάτες. Η Ασλάνοβα αναζητείτο από τις ρωσικές αρχές από το 2012, ενώ λέγεται πως είχε εκπαιδευθεί σε ειδικά στρατόπεδα, ώστε να φέρει εις πέρας τις φρικτές εντολές του ηγέτη της.

Τόρα Μπράιτ: Η… σεξοβόμβα που φοβάται τις βόμβες

Πρόθυμη να αποχωρήσει από την αποστολή της Αυστραλίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, δηλώνει η πρωταθλήτρια του σνόουμπορντ, Τόρα Μπράιτ, αν η κατάσταση στη Ρωσία δεν εξομαλυνθεί. Φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, η χρυσή Ολυμπιονίκης αποκάλυψε πως δεν πρόκειται να ταξιδέψει στη Μόσχα αν το σύννεφο της τρομοκρατίας καλύψει τον ουρανό του Σότσι. «Δε θα ρισκάρω την ασφάλειά μου, μόνο για τους Ολυμπιακούς», δήλωσε η «καυτή» αθλήτρια, η οποία είχε παραβρεθεί στους Αγώνες του Σολτ Λέικ το 2002, όπου συμμετείχε η πρωταθλήτρια στο σκι αδελφή της, λίγους μήνες μετά την επίθεση τους Δίδυμους Πύργους. «Αν η χώρα μας πει ότι θα πάμε αναλαμβάνοντας προσωπική ευθύνη, τότε θα πάρω την απόφαση που θα με κρατήσει ασφαλή», συμπλήρωσε. Προς το παρόν, πάντως, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας, σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των αθλητών και όλων των συμμετεχόντων της αποστολής των Αγώνων. Παρόλα αυτά, επισήμανε τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων καλώντας τους αθλητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παραμονή τους στο Σότσι.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top