Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει διατηρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά χάρη στα συγκριτικά χαμηλά επίπεδα έντασης ενέργειας στην παραγωγή και την υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφέρει μελέτη που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “συμβάλλουν στον περιορισμό του κόστους εισαγωγής ορυκτών καυσίμων και στη βελτίωση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών ενεργειακών προϊόντων” αναφέρει η έκθεση που συντάσσει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Ecfin).
Ο ήλιος και ο αέρας “προσφέρουν ευκαιρίες σε όρους βιομηχανικού εξοπλισμού και ροής εμπορικών κεφαλαίων και συμβάλλουν στη “μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης” αναφέρει η έκθεση.
Το 2010 μόνο οι ΑΠΕ εξοικονόμησαν 10,2 δισ. Ευρώαπό εισαγωγές καυσίμων εκ των οποίων 2,2 δισ. Ευρώ μόνο από την αιολική ενέργεια.
Αναμένοντας τους νέους στόχους για τις ΑΠΕ
Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμης Ενέργειας, Josche Muth, ανέφερε ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν συνάδουν με την πρόθεση της Κομισιόν να θέσει λιγότερο φιλόδοξους στόχους για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
“Ένας δεσμευτικός στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 30-35% στα κράτη-μέλη θα μείωνε τα κόστη για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και θα μείωνε τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων” πρόσθεσε.
Όπως είχε δημοσιεύσει το econews, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει μη δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ ως το 2030 με διείσδυση 27%.
Η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας
Σε ξεχωριστή έκθεση της διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν αναφέρεται ότι «οι βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην ήπειρο είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και 20% υψηλότερες από της Κίνας». Μάλιστα η έκθεση παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια η απόκλιση των τιμών ενέργειας μεταξύ της Ε.Ε. και των υπόλοιπων μεγάλων οικονομικών εταίρων έχει αυξηθεί περαιτέρω.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η έκθεση αυτή αναφέρει ότι η Ευρώπη πληρώνει ακριβότερα την ενέργεια από τους ανταγωνιστές της και ότι η ανανεώσιμη ενέργεια αυξάνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 7,2% του τελικού κόστους που πληρώνει η βιομηχανία και στο 5,4% του κόστους που καταβάλλουν τα νοικοκυριά.
Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, η επιβάρυνση από τις ΑΠΕ είναι μικρότερης βαρύτητας από την εξάρτηση της ΕΕ από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (54% του συνόλου το 2011) και την σύνδεση της τιμής των περισσότερων συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου με τις τιμές του πετρελαίου.
Βιομηχανία εναντίον κράτους για το ενεργειακό κόστος
Στην Ελλάδα οι ελληνικές βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας έχουν επανειλημμένως εκφράσει τη διαφωνία τους με τη διείσδυση των ΑΠΕ υποστηρίζοντας ότι βλάπτουν ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητά τους.
Όπως μεταδίδει το euro2day, οι πρώτοι μήνες του 2014 θα είναι κρίσιμοι για την ελληνική βιομηχανία καθώς είτε θα ληφθούν πρωτοβουλίες και ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα κατατείνουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, είτε παραγωγικές μονάδες θα διακόψουν τη λειτουργία τους.
Η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να θέσει τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων προ των ευθυνών τους για την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει παραγωγικές μονάδες εξαγωγικού χαρακτήρα, ενώ αναμένονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ζήτημα.
Οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι παρά τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς και αποδοχές του προσωπικού τους δεν μπορούν να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας που επιβάλλεται από τα μονοπώλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, αλλά και την υψηλή φορολόγηση του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου.
Ενδεικτικά, στην υπόθεση της διαμάχης της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον ΑΕ, με τις σημερινές τιμές αλουμινίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LME) και με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στο 1,35 αποδοχή από το Αλουμίνιον της τιμής που προτείνει η ΔΕΗ (60 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα) το οδηγεί σε κλείσιμο σε ελάχιστους μήνες.
Με τα δεδομένα αυτά, η βιομηχανία θεωρεί ότι οι αρμόδιοι παράγοντες για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδίως από τη στιγμή που έχουν και τον ρόλο του μετόχου σε ενεργειακές εταιρείες όπως η ΔΕΗ με υπερκυρίαρχη θέση στην αγορά και μονοπωλιακή πρόσβαση σε εθνικούς ενεργειακούς πόρους, που προσφέρουν φθηνή ενέργεια (λιγνίτης).
econews
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.