Select Menu

Facebook

Ξεκινάτε να γράφετε ένα post στο Facebook. Πριν πατήσετε το κουμπί «Post», το σκέφτεστε ξανά. Μετανιώνετε για αυτό που γράψατε και το σβήνετε. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Σωστά; Λάθος!

Ένας φοιτητής και ένας ειδικός στην ανάλυση δεδομένων του Facebook δημοσίευσαν πρόσφατα μία έρευνα, η οποία βασίζεται σε 5 εκατομμύρια «αυτολογοκριμένες» αναρτήσεις που διατηρεί στη βάση δεδομένων του το Facebook, ακόμα κι αν δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ.

Η μελέτη αναλύει τα status updates, τις αναρτήσεις στα timelines άλλων χρηστών και τα σχόλια χρηστών που ξεκίνησαν να τα γράφουν, αλλά τα άφησαν στη μέση ή τα έσβησαν, ενώ εξηγεί πώς έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία το Facebook: Ο περιηγητής που χρησιμοποιούμε για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο δέχεται έναν κώδικα από το κοινωνικό δίκτυο, ο οποίος του επιτρέπει να «βλέπει» και να αποθηκεύει καθετί που γράφουμε οπουδήποτε στο Facebook. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, βέβαια: Όσοι χρησιμοποιούν το Gmail ξέρουν ότι τα e-mail που γράφουν αποθηκεύονται αυτόματα κάθε λίγο και λιγάκι, και η λειτουργία του κώδικα αυτού είναι πάνω-κάτω η ίδια – με τη διαφορά ότι το Gmail το κάνει για να μας βοηθήσει, ενώ το Facebook για να μας «φακελώσει».

Αν και, μεταξύ μας, όποιος χρησιμοποιεί το Facebook ξέρει κατά βάθος ότι είναι πλήρως «φακελωμένος», και άρα μάλλον δεν τον ενοχλούν κάτι τέτοιες λεπτομέρειες…

koutipandoras.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top