Την ώρα που η ελληνική κοινωνία «στενάζει» και υποφέρει από την οικονομική κρίση, στο ελληνικό Κοινοβούλιο γίνεται… πάρτι με απίστευτα προνόμια για τους 300 αναφορικά με το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει αποκλειστικά για αυτούς!
Σήμερα στην Βουλή η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, ζήτησε από τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη να αποκαλύψει κι άλλες κατηγορίες πολιτών, εκτός των βουλευτών, που απολαμβάνουν προκλητικά μεγάλο αφορολόγητο. Η κ. Γιαννακάκη έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τα σκανδαλώδη προνόμια αλλά ο κ.Μαυραγάνης περιορίστηκε να απαντήσει πως… δεν ήρθε προετοιμασμένος για να απαντήσει επ’ αυτού.
«Η φορολόγηση, και βάσει του Συντάγματος, πρέπει πρώτα και κύρια να είναι δίκαια κατανεμημένη και να μην δημιουργεί ανισότητες. Μιλώ για κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι Βουλευτές. Βλέπουμε ότι το αφορολόγητό εισόδημα των Βουλευτών υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εκτός από αυτό παρέχονται και πάρα πολλά επιδόματα στους Βουλευτές, τα οποία δεν φορολογούνται» τόνισε η κ.Γιαννακάκη και ζήτησε απαντήσεις από το Υπουργείο αναφορικά με το πόσες και ποιες είναι αυτές οι εισοδηματικές κατηγορίες, πέρα από τους βουλευτές, που έχουν υψηλό αφορολόγητο και ποιο είναι το ύψος των εσόδων που χάνει το κράτος, ζητώντας παράλληλα να αρθεί το συγκεκριμένο ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ.Μαυραγάνης απέφυγε να δώσει απαντήσεις και μίλησε γενικά για τις φοροελαφρύνσεις σε κάποιες κοινωνικά αδύναμες ομάδες, όπως οι αγρότες, οι τυφλοί, ανάπηροι πολέμου κ.α., στις οποίες ομάδες βέβαια, δεν ανήκουν οι βουλευτές.
Η κ.Γιαννακάκη πάντως επέμεινε. Εξέθεσε τους συναδέλφους της για τα προνόμια τους, καθώς και τους δικαστές καταγγέλλοντας το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει αποκλειστικά για αυτούς.
«Κύριε υπουργέ, λυπάμαι, αλλά πρέπει να πω ότι μάλλον ο Γιώργος Σεφέρης, όταν έλεγε «Ελλάδα, η χώρα των παράλληλων μονολόγων», πρέπει να είχε υπ’ όψιν τέτοιες συζητήσεις. Θεωρείτε ότι απαντήσατε στην ερώτησή μου;» ρώτησε με νόημα και συνέχισε αναφέροντας «Βάσει, λοιπόν, του πόθεν έσχες των Βουλευτών για το 2011, όπως αυτό είναι αναρτημένο στο διαδικτυακό ιστότοπο της Βουλής, φαίνεται ότι το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 75%.
Θα ήθελα να σας πω και εγώ μια άλλη κατηγορία, γιατί εσείς μου αναφέρατε τους αγρότες και τους αναπήρους πολέμου. Βάσει του ν. 3842/2010, στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με αυτό των Βουλευτών έχουν ενταχθεί και οι δικαστές. Συγκεκριμένα, λοιπόν, σας ενημερώνω ότι το φορολογητέο εισόδημα των Βουλευτών, το οποίο φορολογείται, κυμαίνεται ανάμεσα στις 18.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί περίπου σε 65.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το χωρίο του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Ζ’ Ψηφίσματος του Συντάγματος του 1975, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, από τη βουλευτική αποζημίωση πρέπει να αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθαρίστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης γραφείων κ.λπ.
Όμως, βλέπουμε -και ο καθένας από εδώ το ξέρει, όταν παίρνει το εκκαθαριστικό του- ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων και επίδομα κίνησης και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται.
Άρα, προκύπτει ότι το σκανδαλώδες καθεστώς της φορολόγησης ή μη φορολόγησης των Βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον, δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον οποίο σας είπα εγώ, με βάση αυτό το χωρίο του Συντάγματος» κατέληξε η κ. Γιαννακάκη, τονίζοντας πως πρόκειται για «ηθικό και δημοσιονομικό σκάνδαλο».
e-reportaz
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.