Select Menu

Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται κυριολεκτικά για έσοδα, και οι πρώτες έρευνες και ενδείξεις αποκαλύπτουν ένα ενεργειακό θησαυρό υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος, την ώρα που το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών κορυφώνεται γι' αυτόν τον ελληνικό θησαυρό, εξελίσσεται μία λυσσώδης προσπάθεια κρατικών παραγόντων να πνίξουν κάθε ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Πριν 7 μήνες (Φεβρουάριος φέτος), ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ, στα πλαίσια του Athens Energy Forum, είχε αποκαλύψει δημόσια το έντονο ενδιαφέρον ισραηλινής εταιρείας για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας. Αν και είχε αποφύγει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ήταν σαφές ότι αναφερόταν στην Ratio Oil, την εταιρεία που ανακάλυψε το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Η πρόταση της Ratio σε συνεργασία με την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas (που δραστηριοποιείται στον Πρίνο) για να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο Θερμαϊκό Κόλπο στα ανοιχτά της Θεσσαλονίκης, έχει κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας από τον Οκτώβρη του 2012, επί υπουργίας Ευάγγελου Λιβιεράτου. Από τότε όμως δεν υπήρξε ούτε καν απάντηση από τις κρατικές υπηρεσίες στην πρόταση του Ισραηλινού πρέσβη.

Και ξαφνικά, μετά από καθυστέρηση ενός έτους, ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον υπουργό Ενέργειας, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και αποστέλλεται για δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον 90 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση».

Ερώτημα πρώτο: Έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να δοθεί μία τέτοια γενικόλογη απάντηση σε μία εταιρεία που ενδιαφέρεται να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Θεσσαλονίκης χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού κράτους;

Ερώτημα δεύτερο: Ποιοι και γιατί με κάθε τρόπο προσπαθούν να βάλουν εμπόδια ή να πνίξουν κάθε ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων εταιρειών για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα;

Συμπέρασμα: Αν χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος για να δοθεί απλά μία απάντηση σε εταιρεία που ενδιαφέρεται να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες, τότε για να φτάσουμε στην πολυπόθητη εποχή εσόδων από το θησαυρό αυτό, ίσως δρασκελίσουμε και το 2100.


newsbomb.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top