Select Menu



Επιμένει στη θέση του κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των G20, που έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, είπε ότι οι αντάρτες και όχι ο Άσαντ έριξαν τα χημικά στη Συρία.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «προβοκάτσια» από πλευράς των επαναστατών, οι οποίοι, όπως είπε, ήθελαν να προσελκύσουν περισσότερη βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, μια επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος νομιμοποιείται μόνο για λόγους αυτοάμυνας και τόνισε ότι εκείνοι που δρουν διαφορετικά θα είναι παράνομοι.

«Τους βοηθήσαμε οικονομικά και με την αγορά όπλων και ελπίζουμε να έχουμε συνεργασία ανθρωπιστικού επιπέδου και να υποστηρίξουμε τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις αυτή την περίοδο», είπε επίσης αναφερόμενος στη συριακή κρίση.

«Δεν συμφωνούμε με τον Ομπάμα αλλά ακούμε ο ένας τον άλλο»

Όσον αφορά στις πληροφορίες περί «παγωμένου» κλίματος στη Σύνοδο και τις φήμες που τον ήθελαν να ζήτησε να καθίσει μακριά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο τραπέζι των συζητήσεων, ο κ. Πούτιν είπε ότι το κλίμα ήταν θερμό.

«Είχαμε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και δε ήμασταν όρθιοι, όπως είπατε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε αλλά ακούμε ο ένας τον άλλο. Συμφωνήσαμε σε ένα σημείο, σε ένα σενάριο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Πάντως, όσον αφορά γα το θέμα του Σνόουντεν, ένα ζήτημα που «ψύχρανε» τις θέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ότι δεν συζητήθηκε.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει ανταλλαγή του Σνόουντεν με κάποιο Ρώσο υπήκοο, γιατί «δεν έκανε κάποιο έγκλημα στα εδάφη μας και δεν κατηγορείται για κάτι στη Ρωσία».

Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας

Από την Αγία Πετρούπολη ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε στους Ρώσους που είπαν ότι για τη χώρα του νοιάζονται μόνο οι ολιγάρχες που αγοράζουν την Τσέλσι

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη καρδιά και δεν είναι πιο περήφανη για την ιστορία της» συμπλήρωσε στο πατριωτικό του ξέσπασμα ο Κάμερον τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πρώτη στις τέχνες, τα σπορ, τη μουσική, τη φιλοσοφία και τη διπλωματία.

Προσφεύγωντας μάλιστα στο βρετανικό φλεγματικό χιούμορ απολογήθηκε στους κατοίκους των βόρειων νησιών, στο Όρκνεϊ και το Σέτλαντ που ίσως ένιωσαν «παραπεταμένοι» από τις αναφορές ότι η Βρετανία «είναι μόνο ένα νησί».

«Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα κάνουμε σαν "μικρό νησί" - ένα "μικρό νησί" που έχει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία, τον τέταρτο πιο υψηλά χρηματοδοτούμενο στρατό και ορισμένους από τους αποτελεσματικότερους διπλωμάτες» συνέχισε την παράθεση στοιχείων ο βρετανός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας στη σύνοδο των G20 o Κάμερον απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κοινής συμφωνίας λέγοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται «μίλια μακριά» από το γεγονός ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά του λαού του.

Μιλώντας, δε, για την διάρκειας 35 λεπτών τετ-α-τετ συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Κάμερον είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην παρουσίαση περισσότερων στοιχείων.

«Δε βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας - Βρετανίας»

Σχετικά με την ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας, έπειτα από τη δήλωση Πούτιν ότι η Βρετανία είναι ένα... «μικρό νησί, για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς», ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δε βλέπει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο εγώ αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την κατάσταση στη Συρία. Ωστόσο, διατηρούμε καλές σχέσεις. Είναι σημαντικό να έχουμε καλή σχέση. Είναι κατά μία έννοια μία ξεχωριστή σχέση γιατί είμαστε και οι δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και συχνά συνεργαζόμαστε. Ευτυχώς σήμερα δε βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τη Βρετανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην Αίγυπτο λέγοντας ότι: «Ανησυχούμε πολύ με την κατάσταση στην Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι είναι φίλοι μας και η χώρα είναι πολύ σημαντική για την γύρω περιοχή. Αν η χώρα γίνει αδύναμη τότε όλα θα είναι απρόβλεπτα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο στρατός προσπαθεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και υπάρχουν τρομοκράτες και αυτό είναι επικίνδυνο για την ίδια την Αίγυπτο.

«Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει η ισορροπία στην Αίγυπτο και θα συνεργαστούμε με μία νόμιμη κυβέρνηση», είπε.

Ομπάμα: «Όλοι σχεδόν συμφωνούν μαζί μου ότι ο Άσαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση»

Σε αντίθεση με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σχεδόν όλοι στη G20 συμφώνησαν μαζί του ότι ο Άσαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τα χημικά.

Μάλιστα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον Αμερικανικό λαό για τη Συριά, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης την επόμενη εβδομάδα, αν και κάτα τη διάρκεια της ομιλίας του στην Αγία Πετρούπολη ανέφερε ότι δεν... «καίγεται» να προχωρήσει σε στρατιωτικής επιχείρηση.

«Πάνω από 1.000 παιδιά πέθαναν από χημικά. Αυτό δε κατασκευάστηκε από κάποιον. Δε το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να κάνουμε επέμβαση. Με εξέλεξαν για να τελειώσουμε τους πολέμους. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και αυτή είναι μία από αυτές τις στιγμές», σημείωσε.

«Συμφωνούμε με τον Πούτιν ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικού δρόμου»

Όσον αφορά στις σχέσεις του με τον Πούτιν, ο Ομπάμα είπε ότι η συζήτηση που είχε μαζί του ήταν «εποικοδομητική»

«Συζητήσαμε το θέμα της Συρίας και ήταν το σημαντικότερο ζήτημα που θίξαμε, ενώ το θέμα Σνόουντεν δεν προέκυψε.

Σχετικά με τη Συρία του είπα ότι δεν περιμένω να συμφωνούμε, αλλά είναι πιθανό ότι μετά την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ ο Πούτιν να πάψει να διατηρεί την ίδια θέση. Είπαμε όμως ότι συμφωνούμε ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικού δρόμου και για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε μαζί Ρωσία και ΗΠΑ. Το θέμα της χρήσης χημικών σε παιδιά αρκεί για να ενεργήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα ανέφερε στη συνέχεια ότι ο στρατός του, του είπε ότι μπορεί να δράσει αύριο, σε μία εβδομάδα σε ένα μήνα αλλά, όπως τόνισε, «πρέπει να έχουμε μία σοβαρή συζήτηση για τέτοια θέματα».

«Αυτά τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που θα προκύψουν τα επόμενα πέντε δέκα χρόνια. Δεν έθεσα το θέμα στο Κονγκρέσο μόνο συμβολικά. Θα προτιμούσα να πάω μέσω ΟΗΕ αλλά δε μπορώ», είπε και υπογράμμισε πως αν γίνει μια επέμβαση θα είναι περιορισμένη και όχι όπως στο Ιράκ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αν θα πραγματοποιηθεί επέμβαση στη Συρία με ή χωρίς το «ναι» του Κογκρέσου, ο Ομπάμα είπε ότι έθεσε το θέμα στο Κογκρέσο μόνο και μόνο επειδή θα είναι πιο ισχυρή η απάντηση αν το Κογκρέσο την εγκρίνει.

«Σύμφωνα με αυτό που θα πει το Κογκρέσο, θα είναι δουλειά μου να απαντήσω αν πρέπει να ακολουθήσω. Για αυτό με εξέλεξαν και για αυτό με επανεξέλεξαν», είπε και πρόσθεσε ότι: «Αυτού του είδους οι επεμβάσεις, δεν είναι δημοφιλείς γιατί δείχνουν μακρινές. Δεν κάνω σύγκριση με τον δεύτερο παγκόσμιο, αλλά όταν το Λονδίνο βομβαρδίστηκε δεν ήταν δημοφιλές για το Κογκρέσο να βοηθήσει τη Βρετανία».

«Ο κόσμος αγωνίζεται με τη δουλειά του, με λογαριασμούς, δε θέλει να φύγουν μακριά τα παιδιά του. Μέχρι τώρα είδαμε μια κλιμάκωση της χρήσης χημικών από το καθεστώς Ασαντ. Mέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ιδέες που αν εφαρμοστούν θα σταματήσουν το έργο του Ασαντ. Ακούω το Κογκρέσο δε μιλώ μόνο, αν υπάρξουν καλές ιδέες θα είμαι ανοιχτός σε αυτές», είπε.



Ολαντ : Θα αποφασίσουμε για τη Συρία μετά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Γαλλία θα αποφασίσει σχετικά με τη στάση της για τη Συρία μετά τη ψηφοφορία στο Κογκρέσο και την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ η οποία, όπως είπε, θα δημοσιευθεί άμεσα.

Ερντογάν: Σχεδόν όλοι συμφώνησαν σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Πάντως, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες της G20 υποστηρίζουν μια επέμβαση εναντίον της Συρίας.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι ηγέτες που πήραν μέρος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται με τη σφαγή που διέπραξε το συριακό καθεστώς εναντίον του λαού του, προσθέτοντας ότι δήλωσαν πως μια επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού είναι «εξαιρετικά απαραίτητη».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «δε μπορεί να γίνει χειρότερη η κατάσταση στη Συρία αν φύγει ο Ασαντ από την εξουσία», προσθέτοντας πως μια οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα είναι καλύτερη από την υπάρχουσα.


ΗΠΑ: υπέρ ενός πολέμου
Γαλλία: στο πλευρό των ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ασαντ.  
Βρετανία:  Μετά το "όχι" του βρετανικού κοινοβουλίου στην πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, το Λονδίνο , αν και είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ μίας στρατιωτικής επέμβασης, ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στον πόλεμο όπως , για παράδειγμα, εξοπλίζοντας τους αντάρτες της Συρίας. 
Σαουηδική Αραβία και Τουρκία: γείτονες της Συρίας και μέλη του ΝΑΤΟ , έχουν ανακοινώσει πως το οπλοστάσιό τους θα είναι στην  στην διάθεση των ΗΠΑ . 
Καναδάς και Αυστραλία: πολιτική στήριξη και όχι στρατιωτική προσφέρουν στους Αμερικανούς και τους Γάλλους. 
Ιταλία: υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.
Γερμανία: προσφέρει πολιτική στήριξη καθώς έχει να ασχοληθεί με τα του..οίκου της (εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου). 
Μεξικό: αποτελεί εξαίρεση στη Νότιο Αμερική καθώς είναι η μόνη χώρα που βλέπει θειτκά μία επέμβαση.
Αργεντινή : υπέρ μίας ανθρωπιστικής επέμβασης.
Βραζιλία: μόνο με απόφαση του Σ.Α του ΟΗΕ θα ενέκρινε μία στρατιωτική επέμβαση.
Ισπανία : κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την Βραζιλία. Εξάλλου, η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα ,  να βγάλει πρωτ΄απ΄όλα τη χώρα από την κρίση.
       
Κίνα - Ρωσία: υπέρ μίας πολιτικής λύσης στη Συρία. Από την αρχή του εμφυλίου στη Δαμασκό, Πεκίνο και Μόσχα στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως θα μπορούσε να δώσει την συγκατάθεσή του για τον πόλεμο άπαξ και έχει την έγκριση του Σ.Α του ΟΗΕ κι έχει αποδειχθεί η χρήση χημικών από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Ε. Ε. : κατά μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Πρώτο Θέμα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top