Select Menu


Άλλο τα λόγια κι άλλοι οι αριθμοί που δεν βγαίνουν για το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ επιμένει ότι μετά τις εκλογές το Βερολίνο θα αναγκαστεί να παραδεχθεί την πραγματικότητα

Περί κουρέματος του ελληνικού χρέους και πάλι ο λόγος στις σελίδες της εφημερίδας die Welt. Οι αρθρογράφοι αναφέρονται σε τηλεδιάσκεψη του Πόλ Τόμσεν με δημοσιογράφους, στους οποίους παρουσίασε την επίσημη εκδοχή για το ελληνικό χρέος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι το σημαντικό είναι πως η ελληνική οικονομία εξυγιαίνεται με ένα αξιοθαύμαστο ρυθμό.

«Αναπόφευκτο το κούρεμα»Διαψεύδει τον Σόιμπλε το ΔΝΤ

«Αυτά είναι στα λόγια, οι αριθμοί δείχνουν μια διαφορετική εικόνα» σημειώνουν οι δύο αρθρογράφοι του σχολίου. «Δεν συνδέεται με την ελλιπή ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, αλλά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βελτιώνεται με αργότερους ρυθμούς από ό,τι πιστεύει η τρόικα. Εξ αυτού του λόγου η μείωση του χρέους γίνεται πιο αργά από ότι έχει σχεδιαστεί», σημειώνουν οι αρθρογράφοι. Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε τρύπα χρηματοδότησης ύψους 4,4 δισ. για το 2014 και άλλων 6,5 δισ. για το 2015. Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τους Ευρωπαίους, θα κληθούν να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους για επιστροφή των δανείων, κάτι που φέρνει το ΔΝΤ σε μετωπική σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Πόλ Τόμσεν υπενθυμίζει ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να χαρίσουν 10 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα βαρύνει και τους φορολογούμενους των χωρών-δανειστριών. «Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό» υπενθυμίζουν οι γερμανοί αρθρογράφοι. «Εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους… στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια, όπως υπαραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι», καταλήγουν.

«Έχει περάσει η μπογιά του»
Οπαδοί του Μπερλουσκόνι περιμένουν την απόφαση

Τέσσερα χρόνια φυλάκισης για τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μετάθεση για αργότερα της απόφασης για στέρηση και των πολιτικών του δικαιωμάτων. Κάτι που, όπως σχολιάζει ο γερμανικός τύπος, αφαιρεί εν μέρει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. «Με αυτήν την πιο επιεική απόφαση ξεπεράστηκε καταρχήν ο κίνδυνος διάλυσης της κυβέρνησης Λέτα» σχολιάζει η Saarbrücken Zeitung. «Πρόκειται για συμβιβαστική απόφαση των δικαστών που οφείλεται στις τεράστιες πολιτικές πιέσεις που συνόδευσαν την ακροαματική διαδικασία. Τυχόν διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και επιστροφή στο χάος θα είχαν χειρότερες επιπτώσεις για την Ιταλία και την Ευρώπη. Για τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι δεν έχει καμιά σημασία αν κάθεται στη φυλακή ή στο σπίτι του σε κατ΄οίκον περιορισμό. Παραμένει και μετά τη χθεσινή απόφαση ο μεγάλος ηγέτης της δεξιάς παράταξης και οι οπαδοί του θα τον εμφανίσουν και πάλι ως θύμα μιας πολιτικοποιημένης και αριστερής δικαιοσύνης». Η Sächsiche Zeitung θεωρεί ότι η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα προς τον Μπερλουσκόνι. «Ακόμη κι αν παραμένει κρυφός πατριάρχης του δεξιού στρατοπέδου, άρα με το νήμα του κυβερνητικού συνασπισμού στα χέρια, με τη δικαστική απόφαση θα πρέπει να του γίνει σαφές ότι έχει περάσει η μπογιά του στην πολιτική σκηνή του τόπου» αποφαίνεται ο αρθρογράφος.

Άλλος το όνομα, κι άλλος τη χάρη
H πολυπόθητη ρωσική βίζα για τον Σνόουντεν

Πολιτικό άσυλο στη Ρωσία για τον πληροφοριοδότη Έντουαρτ Σνόουντεν μετά από αναμονή πάνω από ένα μήνα στο χώρο τράνζιτ του ρωσικού αεροδρομίου. Ήταν αυτός που αποκάλυψε το τεχνολογικά πολύπλοκο άλλα άκρως αποτελεσματικό σύστημα παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών NSA. Και ηFrankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Όλως περιέργως είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος με απροκάλυπτη χαρά παίζει το ρόλο του συνηγόρου της ελεύθερης έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δίνει άσυλο στον Αμερικανό για ένα χρόνο», παρατηρεί ο σχολιαστής της. «Είναι ο ίδιος Πούτιν που διακατέχεται από την ίδια χαρά όταν εξοντώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους με σκοτεινές κατηγορίες. Τελευταίο παράδειγμα και το πιο γνωστό ο Αλεξέι Ναβάλνι. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα. Τι έκανε; Αποκάλυψε κρούσματα διαφθοράς στις υπηρεσίες και σε κρατικές επιχειρήσεις», σημειώνει η εφημερίδα. Προς την ίδια κατεύθυνση και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Ανατροπή ρόλων: η Αμερική ως το κακό παιδί, που στήνεται στον τοίχο για τη κατασκοπευτική της μανία και από την άλλη η Ρωσία ως σωτήρια όαση για έναν κατατρεγμένο, το οποίο η Δύση βλέπει ως τολμηρό, αλλά τον θέλει όσο το δυνατόν μακριά της» γράφει χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της. «Όμως ο Σνόουντεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Στη Ρωσία θα είναι ασφαλής, όχι όμως και ελεύθερος. Οι Αμερικανοί θα τον παρακολουθούν και ο ίδιος δεν θα μπορεί να ανοίξει το στόμα του, κάτι που διεθνώς δεν θα βλάψει τη Ρωσία. Εάν δεν το κάνει, τότε η Μόσχα θα τον πετάξει έξω» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Δήμητρα Κυρανούδη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top