Κανένα σοβαρό κράτος δεν θα επεδίωκε διαπραγματεύσεις για το εθνικό του πρόβλημα όταν την ίδια στιγμή μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Ειδικά η Κύπρος, λόγω και της οικονομικής τραγωδίας της Ελλάδας, βρίσκεται σε δεινή θέση και χωρίς υποστηρικτές.
του Μιχάλη Ιγνατίου
Ο ισχυρισμός που εκστομείται και από επίσημα χείλη στην Κύπρο, ότι η λύση του Κυπριακού θα τερματίσει την οικονομική κρίση, δεν είναι μόνο αφελέστατος αλλά και επικίνδυνος. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είναι προσεκτικός και αναζητεί τρόπους για να εισέλθει με περισσή προσοχή στις διαπραγματεύσεις, σύμβουλοι του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που επέλεξε και επέβαλε ο ίδιος, και βουλευτές του ΔΗΣΥ, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Τορναρίτης, υποστηρίζουν πως η διευθέτηση του εθνικού προβλήματος είναι αναγκαία για να επιλυθεί και η κρίση της οικονομίας. Κάνουν μεσάνυχτα και στέλνουν πολύ λανθασμένα μηνύματα...
Πολύ σωστά την εποχή του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης. Από τη στιγμή που το ένα τρίτο των προσφύγων θα επέστρεφαν στις πατρογονικές τους εστίες, κάποιος έπρεπε να πληρώσει όλα αυτά τα έξοδα, που θα έπρεπε να γίνουν για να χτιστούν υποδομές, νέες κατοικίες και δρόμοι, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και βεβαίως για να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους απορριπτόταν το δικαίωμα της επιστροφής, της ελεύθερης διακίνησης και ιδιοκτησίας. Έγιναν τότε αρκετές συναντήσεις, με αποκορύφωμα την επίσημη διάσκεψη των δωρητών στις Βρυξέλλες. Εκεί διαπίστωσαν ότι η λύση απαιτούσε μερικά δισεκατομμύρια, από τα οποία οι ξένες δυνάμεις δεν έδιναν ούτε το 25%. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Και όταν ετέθη το θέμα ποιος θα πληρώσει, οι δωρητές δακτυλοέδειξαν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς, η ανοικοδόμηση της Κύπρου σε περίπτωση λύσης θα απαιτήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθεί η διευθέτηση του Κυπριακού από το εξωτερικό. Η λύση θα αναζητηθεί και πάλι εκ των έσω. Το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να καλύψει τη διαφορά. Το 2013 δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ούτε ένα ευρώ.
Κανένα σοβαρό κράτος δεν θα επεδίωκε διαπραγματεύσεις για το εθνικό του πρόβλημα όταν την ίδια στιγμή μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Ειδικά η Κύπρος, λόγω και της οικονομικής τραγωδίας της Ελλάδας, βρίσκεται σε δεινή θέση και χωρίς υποστηρικτές. Αντίθετα, οι εταίροι και σύμμαχοι στην Ευρώπη θα «σταυρώσουν» ξανά τον κ. Αναστασιάδη και δεν θα του δώσουν κανένα περιθώριο... ανάσας. Από τη στιγμή που θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις, δεν θα επιτρέψουν διακοπή μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
Μιλώντας κανείς με ξένους διπλωμάτες που έχουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό, πληροφορείται ότι η συζήτηση-διαπραγμάτευση έγινε τα προηγούμενα χρόνια και απομένουν οι πικρές πολιτικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές είναι μεγάλες και σε μερικές περιπτώσεις αγεφύρωτες. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και οι Βρετανοί αγνοούν την πραγματικότητα και τα γεγονότα και θέλουν «να τελειώνουν» εκμεταλλευόμενοι το αμαρτωλό πολιτικό παρελθόν του κ. Αναστασιάδη.
Η διαπραγμάτευση εν μέσω κρίσης θα αποδειχθεί μια ανεξέλεγκτη διαδικασία και ταυτόχρονα ασταμάτητη. Δεν θα επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου. Θα αυξηθούν και το νησί θα βυθιστεί σε χειρότερη οικονομική κρίση ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας και των εσόδων από το φυσικό αέριο. Όσο και να ακούγεται παράξενο –αν θέλετε και περίεργο– η ελπίδα των Ελληνοκυπρίων έχει όνομα και λέγεται Ισραήλ, που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ανάμειξη της Τουρκίας μέσω κακής λύσης στα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου.
e-mail: mignatiou@aol.com – twitter: @mignatiou
epikaira
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.