Select Menu

Ένα κοπάδι από δέκα - δώδεκα φάλαινες του είδους «Μεσογειακός Φυσητήρας» εθεάθη πριν από λίγες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή των Σφακίων στη Νότια Κρήτη. Τις φάλαινες απαθανάτισε με την κάμερά του ο δύτης Νταμουλής Τσιριντάνης.

Όπως δήλωσε στο flashnews.gr ο κ. Τσιριντάνης «η θαλάσσια περιοχή των Σφακίων προσφέρει ομορφιές που μόνο όσοι ξέρουν, επισκέπτονται την περιοχή για να τις γνωρίσουν. Φάλαινες, δελφίνια, χελώνες αλλά και ένας μοναδικός βυθός με απίστευτες ομορφιές, που εμείς προσκαλούμε τον κόσμο να τις ανακαλύψει».

Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας ζει και αναπαράγεται στη Μεσόγειο και συναντάται στην Νότια Κρήτη.

Η ιστοσελίδα www.thalassa-project.gr αναφέρει σχετικά:  «Πρόκειται για το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ στο ζωϊκό βασίλειο, o οποίος ζυγίζει κατά μέσο όρο οκτώ κιλά. Ο μεσογειακός πληθυσμός των φυσητήρων θεωρείται απομονωμένος. Το μέγιστο μήκος που έχει καταγραφεί για αρσενικά και θηλυκά στη Μεσόγειο είναι γύρω στα 17,3 μ. και 10,5 μ. αντίστοιχα. Ο φυσητήρας καταδύεται σε βάθος 500 - 1.000 μέτρων προκειμένου να τραφεί με καλαμάρια, που είναι και η βασική του τροφή.

Ο μέσος όρος κατάδυσης είναι 25 - 60 λεπτά για τους αρσενικούς και 20 - 24 λεπτά για τους θηλυκούς, αν και οι βαθύτερες καταγεγραμμένες καταδύσεις πλησιάζουν τα 2.000 μέτρα και τις 2 ώρες. Η εποχή της αναπαραγωγής είναι από τα μέσα Ιουνίου ως τα τέλη Αυγούστου και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 70 χρόνια (ίσως και περισσότερο)».


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top