Select Menu

Νέα Ελλάδα, το νέο κόμμα στο πολιτικό σκηνικό;;

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Δεκέμβριος του 2009 και ο Αντώνης Σαμαράς έχει κερδίσει την  Ντόρα  Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές για τη προεδρία του κόμματος. Νιώθει τόσο αισιόδοξος για το μέλλον ώστε να εκμυστηρευτεί  σε στενό του συνεργάτη  το όνειρό του,  να φτιάξει ένα μεγάλο κόμμα

Ένα κόμμα που θα μπορούν μέσα στους κόλπους του  να βρουν στέγη  δεξιοί,  κεντρώοι αλλά και αριστεροί.

Ένα κόμμα που θα αποτελέσει την εξέλιξη της Ν.Δ, ένα κόμμα που θα κινηθεί σε καθαρά ευρωπαϊκά επίπεδα.

Το όνειρο αυτό προσπάθησε να το πραγματοποιήσει με την Πολιτική Άνοιξη αλλά δεν τα κατάφερε. Πορεύτηκε για πολλά χρόνια στο δικό του πολιτικό χειμώνα, αλλά τώρα νιώθει πως έχει έρθει η ώρα.

Το 1993 που δημιούργησε την ΠΟΛ.ΑΝ κατηγορήθηκε από τη γαλάζια παράταξη ότι έδωσε τη δυνατότητα στο ξεπεσμένο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του Ανδρέα Παπανδρέου να ανέλθουν στην εξουσία για τρίτη φορά. Τώρα, όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Σαμαράς το ένιωθε. Τα δεδομένα είχαν αλλάξει. Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, παλιός γνώριμος από τα φοιτητικά του χρόνια ενώ το κίνημα μετά και την προεδρία Σημίτη,  φαίνεται πως απέχει μίλια  από το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80.

 30 Ιουνίου  2013 και το 9ο συνέδριο της Ν.Δ φαίνεται πως θα  είναι και το τελευταίο της γαλάζιας παράταξης. Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε το σύνθημα ''Νέα Ελλάδα'' πάνω από είκοσι φορές στην ομιλία του, την ώρα που ο τίτλος  Νέα Δημοκρατία πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Ο Σαμαράς βγαίνει ως ο μόνος κερδισμένος του συνεδρίου καθώς οι ''καραμανλικοί'' κρατούν μια σιωπηρή στάση ενώ οι ''μητσοτακικοί'' φαίνεται πως δεν κατέβασαν δυνάμεις.

Έχει προηγηθεί ο ανασχηματισμός της 24ης Ιουνίου όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν να μοιραστούν τους υπουργικούς και υφυπουργικούς θώκους μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας ρόλο αντιπροέδρου  και υπουργού εξωτερικών παράλληλα, εκτοπίζοντας τον μόνιμο δελφίνο στη   Ν.Δ. και ιδιαίτερα δημοφιλή στη πρεσβεία των ΗΠΑ, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Με μια κίνηση ο Αντώνης Σαμαράς εξασφάλισε δυο νίκες: την τυφλή υποστήριξη Βενιζέλου και την απομάκρυνση Αβραμόπουλου. Το αν οι νίκες  θα αποδειχτούν πύρρειες , θα φανεί στη πορεία.

Και ξαφνικά οι φήμες για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης στο ήδη περίεργο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, φουντώνουν. Από τη μια, τα όνειρα του Αντώνη Σαμαρά....... από την άλλη,  οι φιλοδοξίες του Ευάγγελου Βενιζέλου δίνουν  τροφή σε πολιτικούς αναλυτές αλλά και γνώστες της κατάστασης να λένε πως ο ανασχηματισμός αυτός δεν είναι τίποτ΄άλλο από μια πρόβα τζενεράλε του επερχόμενου κόμματος.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Βενιζέλος περιμένει την κατάλληλη στιγμή ώστε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθεια του για κάθε τι που έχει  σχέση με την ιστορία του κινήματος. Βαθιά ευρωπαϊστής όπως έχει δηλώσει στο βιβλίο του ''Δυο λέξεις: Αριστερά Δεξιά στην εποχή μας;;'' το 2006. Αλλά  και έτοιμος να μεταβεί σε νέους δρόμους  όπως φάνηκε  το 2007 με το βιβλίο του ''Το ανοικτό κόμμα''.Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να  αποτελεί  πλέον τον καλύτερο υποστηριχτή του Αντώνη Σαμαρά.

'Ενα νέο, λοιπόν, ευρωπαϊκό κόμμα που θα αποτελέσει και για τους δυο πολιτικούς αρχηγούς τη κολυμπήθρα του Σιλωάμ μέσα στην οποία θα ξεπλύνουν τις πολιτικές αμαρτίες του παρελθόντος. Αμαρτίες που στοίχισαν αλλά και στοιχίζουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Ταυτόχρονα, στο προσκήνιο εμφανίζονται και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο,  με πιθανότερη ημερομηνία την περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές και μέχρι το Νοέμβριο προκειμένου η εκλογική αναμέτρηση να γίνει με λίστα. Μαξίμου και Ιπποκράτους επιθυμούν τις εκλογές με λίστα προκειμένου να εκλεγούν οι εκλεκτοί του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Εκλεκτοί που αναμένεται να αποτελέσουν και τα πρόσωπα του νέου πολιτικού φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και γνωστοί για τα φιλοευρωπαϊκά τους αισθήματα δεν έχουν μείνει αδιάφοροι σ΄αυτό το ιδιότυπο πολιτικό κάλεσμα. Ανάμεσα στα ονόματα που αναμένεται να συμμετάσχουν στη Νέα Ελλάδα φαίνεται να είναι αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που έχει ήδη αναλάβει υπουργικό θώκο αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου- του οποίου η στάση στο πολυνομοσχέδιο θα κρίνει αν θα ανοίξουν οι πόρτες του νέου κινήματος.
Κάποιοι αναφέρουν και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου αλλά πληροφορίες λένε πως η πρώην βουλευτής τηρεί στάση αναμονής. Ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ - πυκνές είναι οι συναντήσεις των δυο πλευρών στο γραφείο της Άννας. Την ίδια ώρα η Άννα αναμένει και τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, που άρχισε να εμφανίζει μια αντι-μνημονιακή στάση!!!

Το μόνο σίγουρο είναι πως τη συγκεκριμένη στιγμή, η πολιτική σκηνή θυμίζει μεταγραφική ποδοσφαιρική περίοδο. Πρόσωπα συζητούν τις μετακινήσεις τους από το ένα κόμμα στο άλλο όπως ακριβώς οι  ποδοσφαιριστές. Η απόφαση για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κόμματος είναι ειλημμένη κι έχει και τις ευλογίες των ευρωπαίων. Η χρονική στιγμή μένει να προσδιοριστεί.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top