Select Menu

Στην ανάγκη (περαιτέρω) μείωσης του κόστους εργασίας στην Ελλάδα αναφέρεται έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι αναφορές στη χώρα μας, προκαλούν ανησυχία καθώς με πλάγιο τρόπο το Ταμείο επαναφέρει τη θέση του για μείωση των μισθών.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γ. Μάρεϊ, δεν επιβεβαίωσε πως η Κρ. Λαγκάρντ συζήτησε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, όταν συναντήθηκαν στη Μόσχα

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα υπογραμμίζεται η ανάγκη για βελτίωση της προώθησης του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

ΔΝΤ [25/06]

Στις εισηγήσεις, το Ταμείο ομιλεί για την ανάγκη μέτρων μείωσης του κόστους εργασίας, για περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών στις αγορές προϊόντων και για τροποποίηση της νομοθεσίας στον τομέα των εξαγωγών.
Η έκθεση καταγράφει την κατάσταση στην Ευρώπη και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να ενισχυθεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Ενα από τα μέτρα αυτά είναι η μείωση των επιτοκίων.

Ο Γ. Μάρεϊ ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,78 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι στην Ευρώπη ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και αυτό προσδίδει συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Το Ταμείο αναφέρει ότι η ανάκαμψη δεν θα υπάρξει πριν από το 2014.

Αναφορικά με τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης τονίζεται ότι η προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές και εξυγίανση του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη μέχρι και κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος διέψευσε ότι το Ταμείο προτίθεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, για να αποδεχθεί η τρόικα την πρότασή της για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, και απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» γιατί το ΔΝΤ ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ τώρα και όχι πριν από δύο μήνες, ο κ. Μάρεϊ είπε ότι τα στελέχη του Ταμείου, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν πρόβαλαν ενστάσεις καθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων. Με τον τρόπο αυτόν δεν προέκυψε δημοσιονομικό κενό από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Η μείωση του ΦΠΑ, που γίνεται δοκιμαστικά, θα τερματιστεί -με τα σημερινά δεδομένα- στο τέλος Δεκεμβρίου, είπε ο κ. Μάρεϊ.

Διάψευση

Απαντώντας στην ερώτηση του «Εθνους» για τις πληροφορίες που φέρουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από την Ελλάδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τις διέψευσε και τόνισε ότι το μόνιμο κλιμάκιο του Ταμείου θα παραμείνει. «Προσωπικά δεν γνωρίζω ότι το ΔΝΤ πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα», είπε, ενώ άλλη πηγή εξήγησε ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους πρόσφατα, για τελευταία φορά, ότι το Ταμείο παραμένει μέρος της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ συζήτησε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, όταν συναντήθηκαν στη Μόσχα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Ο κ. Μάρεϊ ανακοίνωσε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,78 δισ. ευρώ.

Προτείνει μείωση των επιτοκίων

Την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς από την ΕΚΤ ζητά με την έκθεσή του το ΔΝΤ
Μείωση των επιτοκίων και άνοιγμα της στρόφιγγας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στη Γερμανία ζητά το ΔΝΤ, με στόχο να ενισχυθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία συνεχίζει να επιβαρύνεται από τις περικοπές δαπανών.

Με απομακρυσμένο τον κίνδυνο της στασιμότητας στην Ευρωζώνη και τις πληθωριστικές πιέσεις να είναι πολύ αδύναμες, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να βοηθήσει την ανάπτυξη με μέτρα και να μειώσει τον «κατακερματισμό» στις χρηματοοικονομικές αγορές, αναφέρει το ΔΝΤ και εκτιμά ότι «πρόσθετη μη συμβατική νομισματική στήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστροφή του κατακερματισμού».

Προσθέτει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για αδύναμες αλλά φερέγγυες τράπεζες και ότι αυτό θα ήταν αποτελεσματικότερο εάν συνοδευόταν από χαμηλότερα «κουρέματα» στις εγγυήσεις ιδίως για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών.
«Δεδομένων των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης, τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά φιλόδοξα σε ορισμένες περιπτώσεις και ενδεχομένως να ήταν χρήσιμη ακόμη περισσότερη ευελιξία, ιδίως εάν οι χώρες χρησιμοποιήσουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για να εφαρμόσουν φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή για να ανακεφαλαιοποιήσουν βιώσιμες τράπεζες», αναφέρει το ΔΝΤ.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «σε αυτό το πλαίσιο είναι κατάλληλη η μικρή προβλεπόμενη χαλάρωση της δημοσιονομικής κατεύθυνσης στη Γερμανία. Εφόσον υλοποιηθούν καθοδικοί κίνδυνοι, οι χώρες που δεν βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια βραδύτερη υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Το ΔΝΤ σημειώνει, εξάλλου, ότι για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της στασιμότητας συνολικά, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με το σχέδιό της για την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης.

Οπως αναφέρει, η τραπεζική ένωση είναι μεγάλης σημασίας, καθώς θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποια από τα 200 μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν κρυμμένες ζημιές. Θα βοηθήσει επίσης στην ανακεφαλαιοποίησή τους, ώστε να επανέλθει η ροή των χρημάτων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top